Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul se poate transmite atât prin ințepătură de țânțar, cât și prin contact sexual. Gravidele și femeile care plănuiesc o sarcină trebuie să fie extrem de atente, pentru că virusul provoacă malformații fătului. Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care ne sfătuiește cum să ne protejăm.
Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Masurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:
- Utilizarea substanțelor anti țânțari
- Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes
- Plase contra țânțarilor
Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika
Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar, mai anunță Ministerul Sănătății.
Despre simptomele de boală, prevenție, tratament și modul de transmitere a virusului Zika găsiți informații în graficul de mai jos, realizat de Ministerul Sănătății.
Informații pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika
- Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina
- Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii
- Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni
- Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.
În graficul de mai jos puteți vedea care sunt zonele de risc
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.