Varicela la gravide. Cum pot fi protejate

Ramona Dinescu
gravide analize

Varicela la femeile gravide este o mare preocupare atât pentru femei, cât și pentru medici deoarece această boală poate avea consecințe extrem de grave.

Varicela este o boală virală extrem de contagioasă cu consecințe serioase asupra femeii însărcinate. Din fericire, există modalități de protejare a femeii însărcinate și a fătului din uter atunci când există suspiciunea de infecție cu varicelă.

Ce este de fapt varicela?

Varicela sau vărsatul de vânt în termeni populari, este o infecție cauzată de un virus. Se manifestă prin erupția cutanată a unor pustule cu lichid, mâncărime în zona respectivă, febră și dureri musculare, acestea din urmă apărând de obicei înainte ca bubele să fie vizibile. În cele mai multe dintre cazuri, varicela se contactează în copilărie, fiind o boală a copilăriei, însă s-a întâlnit și la adulți.

În mod normal, aproximativ 95% dintre femeile fertile sunt imune la varicelă.

Varicela la gravide. Cine prezintă cel mai mare risc?

Dacă ai avut varicelă înainte de a rămână gravidă, fie în copilărie, fie după, foarte probabil ești imună la această infecție.

Dacă NU ai avut varicelă și ești însărcinată, există un risc de a contacta virusul. De aceea  ar fi bine să eviți contactul cu orice suspect de varicelă.

Dacă nu ești sigură dacă ai avut varicelă, medicul îți poate recomanda o analiză de sânge ce va determina dacă ai sau nu anticorpi la acest virus în organism. Dacă testul arată că ai anticorpi, înseamnă că ești imună la varicelă.

Cum va fi afectat bebelușul gravidei cu varicelă?

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, spune că gradul de afectare al bebelușului depinde de vârsta sarcinii.

–          dacă varicela se instalează în primul trimestru de sarcină, riscul de apariție al defectelor din naștere este de 0,5-1%.

–          Dacă varicela apare între a 13-a și a 20-a săptămână de sarcină, riscul de malformații este de 2%.

–          dacă gravida se îmbolnăvește de varicelă cu 5 zile sau mai puține înainte de naștere, sau cu 1-2 zile după naștere, există 20-25% șanse ca bebelușul să facă și el varicelă, boală cunoscută sub denumirea de varicelă congenitală.

–          Dacă varicela apare cu 6-12 zile înainte de naștere, există o șansă ca bebelușul să nu se infecteze deoarece are timp să primească câțiva din anticorpii materni. Sau ar putea suferi de o varicelă congenitală blândă.

Posibilele defecte din naștere pot include cicatrici, probleme oculare, greutate mai mică, o formă a capului mai mică, dezvoltare întârziată sau chiar retard mintal.

Ce pot face ca să-mi protejez copilul de varicelă?

Dacă ai avut varicelă înainte de sarcină, atunci nu trebuie să-ți faci griji. Organismul tău ar trebui să aibă anticorpi pentru ca tu și copilul să fiți protejați.

Dacă nu ai avut varicelă și ești însărcinată, medicul probabil îți va recomanda un vaccin cu imunoglobulină zoster dacă iei contact cu cineva infectat. Acest vaccin trebuie făcut în mai puțin de 4 zile de la prima expunere și se face numai dacă nu ai anticorpi împotriva varicelei. 

De asemenea, poți face vaccinul împotriva varicelei dacă nu ai făcut boala și dacă intenționezi să rămâi însărcinată. După vaccin se recomandă să aștepți 3 luni înainte de concepție.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa