Varicela în timpul sarcinii este una dintre bolile periculoase pentru bebelușul din burtică
Din nefericire, această boală contagioasă, despre care ai crede că e specifică perioadei primei copilării, se poate declanşa şi la adulţi. Haideți să vedem care sunt implicaţiile sale pentru o femeie însărcinată şi ce pericol reprezintă pentru o viitoare mamă şi copilul său varicela în timpul sarcinii!
Varicela, cunoscută şi sub denumirea de vărsat de vânt, este o boală virală infecto-contagioasă, care face parte din familia herpesului, fiind produsă de virusul varicelo-zoosterian. Însoţită de o erupţie cutanata cu aspect iniţial de pete mici şi roşii, care se transformă în vezicule pline cu lichid, varicela aduce cu ea temperatură ridicată, dureri de cap, mâncărime excesivă în zona veziculelor, lipsa poftei de mâncare şi stare generală proastă. Varicela are o perioadă de incubaţie cu o durată cuprinsă între 10-21 de zile, respectiv de la expunerea la virusul varicelei şi până la apariţia primelor semne de boală. Perioada maximă de contagiune începe cu 2-3 zile înainte să erupă veziculele şi se prelungeşte în timpul formării veziculelor, până în momentul când toate au format cruste.
Riscurile varicelei în timpul sarcinii
Varicela la o femeie însărcinată implică mai multe riscuri. Printre pericolele pe care le aduce această afecţiune unei femei însărcinate se numără pneumonia variceloasă, pe care mama o poate dezvolta. Totodată, în funcţie de perioada de sarcină în care se află gravida, varicela poate fi riscantă pentru făt. Astfel, varicela contractată în primele 20 de săptămâni, în mod special între săptămânile 8 şi 20, reprezintă pentru bebeluş un risc, rar ce e drept, de a dezvolta un defect la naştere intitulat sindromul varicelei congenitale. Acest lucru presupune că bebeluşul se poate naşte cu mâini şi picioare incomplet formate, piele cu aspect cicatrizat, inflamaţii la ochi şi chiar şi insuficientă dezvoltare a creierului.
Riscuri sunt şi pentru mamele care fac varicelă fix în ultimele zile de sarcină, pentru că bebeluşul poate veni pe lume cu o infecţie cu potenţial risc letal, intitulată varicelă neonatală. Aceşti bebeluşi afectaţi primesc de obicei la naştere o doză de anticorpi împotriva varicelei, adică imunoglobulina varicelă-zoster, care are rolul de a ţine la distanţă posibila infecţie.
Nu este de neglijat nici faptul că o gravidă care are varicelă prezintă un risc crescut de naştere prematură.
Vaccinul împotriva varicelei, o soluţie
Din fericire, majoritatea gravidelor, adică aproximativ 80%-90% din acestea, au avut varicelă înainte de a rămâne însărcinate, aşa că riscul ca ele să dezvolte boala în timpul sarcinii este, practic, nul. Pentru restul femeilor ce doresc să aibă un bebeluş şi care nu au făcut încă varicelă se recomandă nişte analize care să reliefeze dacă au sau nu imunitate faţă de virusul varicelo-zosterian. În cazul unui rezultat negativ, analizele pot fi urmate de administrarea vaccinului împotriva varicelei, care se găsește și pe piața din România. Această decizie de vaccinare trebuie, însă, luată după o analiză amănunţită a situaţiei pacientei, făcută de medicul ginecolog, medic cu care se va discuta despre riscurile şi beneficiile vaccinului.
Iată o listă cu alte afecțiuni ce pot pune în pericol sarcina:
- Citomegalovirus
- Gripa
- Gonoreea
- Hepatita B
- Infecții de tract urinar
- Listerioza
- Rubeola
- Sifilis
- Streptococ grupa B
- Toxoplasmoza
- Virusul Zika
- Parvoviroza
- Febra Dengue
- Infecția cu Chikungunya
- Herpes genital
- HIV/ SIDA
- Chlamydia
- Vaginoza bacteriană
- Tricomoniaza