Uleiuri bune pentru piele în timpul sarcinii

Alexandra Ion

Pielea în timpul sarcinii este supusă unui stres extrem. Pe de o parte, procesul de întindere care poate lăsa urme (vergeturi), pe de alta – efectul hormonilor de sarcină care usucă pielea, produc iritații și mâncărimi.

Cea mai bună soluție o reprezintă unele uleiuri esențiale (dar alese mereu cu atenție, pentru că nu toate uleiurile esențiale sunt compatibile cu perioada de sarcină) combinate cu o corectă și bună hidratare. Apa, în cursul sarcinii, este esențială pentru piele, dar pielea ta va primi suficientă doar dacă vei bea suficientă (sau ale lichide) pentru că, la nivelul țesutului cutanat, apa ajunge doar dacă toate celelalte necesități hidrice ale organismului au fost satisfăcute.

Revenind la cele mai bune uleiuri pentru piele în timpul sarcinii, acestea trebuie folosite pentru pielea de pe abdomen, coapse, brațe și sâni, acestea fiind și zonele cele mai supuse problemelor tipice ale pielii, din cursul sarcinii.

Folosește cantități mici de ulei, eventual ușor încălzit înainte (la temperatura corpului), pentru a face absorbția lui mai ușoară.

Folosește-le după baie sau duș, pe pielea umedă, dar aplică-le într-o încăpere unde este cald pentru ca absorbția și efectele să fie cât mai bune.

Ulei de lavandă și ulei de musețel

Combină în părți egale cele două uleiuri și adaugă la fiecare linguriță de amestec două linguri de ulei de măsline. Folosește uleiuri naturale și testează-le pe pielea antebrațului înainte de folosire că să ai certitudinea că nu-ți provoacă reacții alergice (deși probabilitatea este extrem de mică). La fiecare utilizare folosește circa o linguriță de amestec de uleiuri și masează-te pe piele (mai ales în locurile cu probleme) de cel puțin două ori pe zi. Combinația previne vergeturile, hidratează și menține pielea foarte elastică.

Vitamina E

Vitamina E este esențială în dietă, dar și pentru piele. Vitamina E previne mâncărimile, iritațiile și combate vergeturile. Te poți masa cu soluția uleioasă dintr-o capsulă de vitamina E, dar nu mai mult de două capsule pe zi. Combină uleiul dintr-o capsulă cu o lingură de ulei de măsline și utilizează-l imediat.

Uleiul de cocos și uleiul de lămâie

Amestecă 100 de mililitri de ulei de cocos cu 10-15 picături de ulei de lămâie. Masează zonele cu probleme de două ori pe zi. Uleiurile de citrice sunt toate foarte bune în cursul sarcinii pentru aroma lor relaxantă, cu efect antistres.

Untul de cacao și untul de shea

Cele două unturi sunt ideale pentru piele. Fiecare în parte are efect emolient și puternic hidratant. Poți să folosești fiecare din aceste două unturi separat sau împreună combinate în părți egale. Folosește amestecul pentru masaj ușor pe pielea din zonele cu probleme, de două ori pe zi. Tratamentul cu unt de cacao și unt de shea este foarte eficient dacă este folosit pe termen lung și dacă îngrijirea pielii începe din prima zi de sarcină și continuă și după naștere.

Câteva sfaturi în plus despre uleiurile bune pentru piele în timpul sarcinii

  • Evită uleiurile de rozmarin, coriandru și busuioc, dar și pe cel de eucalipt. Evită și uleiurile de salvie și anason.
  • Evită uleiurile de citrice, dacă faci plajă deoarece acestea cresc sensibilitatea pielii la razele sorelui.
  • Uleiul de mușcate este foarte bun (dar trebuie să-l testezi dacă îl suporți).
  • Uleiul de trandafiri, de levănțică și ylang-ylang sunt ideale seara.
  • Folosește uleiuri naturale cu concentrație de 2% sau mai puțin și evită-le pe cele cu mirosurile copleșitoare.

Citește și: 7 sfaturi pentru o sarcină fericită.

Dacă acest articol ți-a fost de ajutor, dă-ne și un like pe Facebook, pentru a fi la curent cu alte articol utile!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa