Trucuri pentru a nu câştiga mult în greutate pe perioada sarcinii

Alexandra Constantin

Chiar dacă e posibil să auzi că în sarcină este normal să mănânci cât doi… bine este să ai în vedere că o greutate prea mare câştigată în aceste luni presupune riscuri nu doar pentru tine, ci şi pentru bebeluş. Îţi venim în întâmpinare cu sfaturi de la medici şi nutriţionişti care să te ajute să nu iei foarte multe kilograme în sarcină.

Încearcă să ai o greutate sănătoasă la începutul sarcinii

,,Pe lângă administrarea de vitamine prenatale, bine este să acorzi mai multă atenţie greutăţii corporale când te decizi că doreşti să rămâi însărcinată”, explică Lauren Hyman, medic ginecolog în West Hills, California. Este bine să începi procesul de concepere atunci când greutatea este una sănătoasă, potrivit www.babycenter.com. Nu numai că riscurile de apariţie a complicaţiilor pentru bebeluş sunt mai reduse, ci şi ţie o să-ţi fie mai uşor pe parcursul celor nouă luni.

Ghidul Headspace pentru mancatul constient. Mindfulness la masa

Mănâncă puţin şi des

Nu este nevoie de un număr mult mai mare de calorii pe care să le consumi zilnic pentru ca bebeluşul să se dezvolte sănătos. Specialiştii susţin că în cel de-al doilea trimestru de sarcină este bine să se consume cu 340 de calorii în plus, în timp ce în ultimul cu 450 de calorii mai mult pe zi. Având în vedere că diferenţa calorică nu este una mare, bine este să te asiguri că alegi alimente care să conţină nutrimenţii de care ai nevoie. ,,Încearcă să mănânci puţin şi des – este una dintre regulile de aur când vine vorba de alimentaţia din sarcină. Consumă multe fructe, legume, dar şi alimente bogate în proteine de calitate. De ajutor în această perioadă sunt şi gustările sănătoase dintre mese. O gustare sănătoasă consumată la fiecare trei ore te poate ajuta ca la mesele principale din zi să nu mănânci mai mult. Include în dietă alimentele care sunt bogate în proteine, fibre şi grăsimi sănătoase: untul de arahide, omleta cu spanac, iaurtul grecesc, o mână de fructe oleaginoase (nuci, alune, fistic, migdale, caju).

Hidratează-te cât mai bine

O hidratare corespunzătoare nu numai că ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate între mese, ci şi la prevenirea deshidratării, neplăcere ce trebuie evitată pe perioada sarcinii. Specialiştii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi. Un bun indicator al hidratării/deshidratării este şi culoarea pe care o are urina. O nuanţă cât mai închisă este semnalul că organismul are nevoie de mai multe lichide. În plus, hidratarea corespunzătoare ajută şi la prevenirea constipaţiei, una dintre problemele des întâlnite pe perioada celor nouă luni.

Transformă poftele în unele pozitive

Poftă de cartofi prăjiţi sau de îngheţată pe perioada sarcinii? Pare un scenariu cunoscut pentru multe dintre viitoarele mămici. Bine este totuşi să îţi faci poftele, dar să alegi surse de proteine şi de grăsimi sănătoase. ,,Unul dintre trucurile la care poţi să recurgi pe perioada sarcinii este să combini un aliment sănătos, cu unul mai puţin sănătos – dacă este vorba de pofte alimentare. De exemplu: poţi să combini un mix de cereale bogate în fibre cu ciocolată sau cu caramel”, spune specialistul în nutriţie Frances Largerman-Roth.

V de la varza sau Povestea oii galactice When-When

Alege carbohidraţii buni

Alimentele bogate în carbohidraţi pot să fie cei mai buni ,,prieteni” ai unei gravide, mai ales în perioda când apar stările de greaţă, de vomă, dar şi cele de ameţeală. Primele alimente care ne vin în minte când ne gândim la carbohidraţi sunt pâinea albă, orezul şi pastele. Bine de ştiut este că acestea pot favoriza creşterea nivelului de zahăr din sânge, dar fără să ofere nutrimenţii de care gravida are nevoie. De aceea, încearcă să incluzi în dietă carbohidraţi buni, precum orezul brun, quinoa, dar şi pâine şi paste din grâu întreg.

Încearcă să mergi pe jos cât de des poţi

,,Unul dintre obiceiurile care aduc nenumărate beneficii femeilor însărcinate este mersul pe jos. Eu recomand pacientelor mele să meargă zilnic cel puţin 10 minute pe jos. Iar la fiecare 30 de zile să crească timpul destinat acestei forme de mişcare cu încă 10 minute. În acest ritm se poate ajunge ca la finalul primului trimestru de sarcină să meargă pe jos chiar şi jumătate de oră”, sugerează medicul ginecolog Jeanne Conry. Specialiştii sunt de părere că gravidele care obişnuiesc să facă mişcare uşoară au mai puţine dureri de spate şi reuşesc să nu câştige foarte mult în greutate pe perioda celor nouă luni de sarcină.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa