În timpul sarcinii, orice medicament, investigație sau procedură medicală trebuie aprobată și discutată cu medicul obstetrician. Tratamente dentare în sarcină se pot face și multe dintre ele nu fac parte din categoria procedurilor cu risc. Amânarea lor, în schimb, poate cauza complicații.
Ce proceduri sunt acceptate în cabinetul stomatologic în timpul sarcinii? L-am întrebat pe dr. Răzvan Boberis, medic stomatolog la Clinica 32 din București.
„Periajul profesional, igienizarea și controalele periodice nu doar că sunt proceduri foarte sigure în timpul sarcinii, ci sunt chiar recomandate. Creșterea nivelului hormonal în această perioadă determină inflamarea și sângerarea gingiilor. De aceea, prevenția este foarte importantă”, recomandă specialistul.
Tratamente stomatologice în sarcină. Cele mai întâlnite întrebări despre problemele dentare pe timpul sarcinii și rezolvările lor
O femeie însărcinată poate face radiografii dentare?
Da. Chiar dacă recomandările generale sunt pentru evitarea lor, dacă există o urgență medicală dentară, nu este niciun motiv serios de amânare. Potrivit Colegiului American de Radiologie, niciun aparat de diagnosticare cu raze X nu are o doza de radiații suficient de mare pentru a provoca efecte adverse la un embrion în curs de dezvoltare sau făt. Cu precizarea că toate radiografiile dentare, mai ales cele realizate în timpul sarcinii, sunt considerate sigure doar dacă sunt făcute cu protecție specifică.
Ce tratamente stomatologice poate face o femeie însărcinată?
Procedurile stomatologice precum plombe sau coronite dentare ar trebui efectuate pentru a preveni infecții sau complicații. Există și situații de urgență când este nevoie de tratament de canal sau extracții.
În cazul în care este nevoie de tratament dentar în timpul sarcinii, de preferat este ca acesta să fie făcut în al doilea trimestru. Lucrările complicate ar trebui amânate pentru evitarea expunerii copilului la orice risc, chiar dacă acesta este minim.
Ce medicamente recomandate în timpul procedurilor dentare sunt acceptate în sarcină?
Studiile cu privire la medicamentele și substanțele folosite în cabinetul dentar arată că doar unele dintre ele pot fi folosite și la femeile însărcinate. Lidocaina, spre exemplu, substanța cel mai frecvent utilizată de dentiști, traversează placenta după administrare, însă este acceptată într-o doză foarte mică. Cantitatea de anestezie administrată trebuie să fie cât mai mică, dar suficientă pentru a face posibilă intervenția. Există și antibiotice compatibile cu sarcina. De aceea, în caz de intervenții chirurgicale sau infecții, sunt câteva soluții care pot fi recomandate și femeilor însărcinate.
Ce sugestii aveți pentru prevenirea problemelor dentare în sarcină
Asociația Americană Dentară (ADA) recomandă femeilor însărcinate să aibă o dietă echilibrată, să-și perieze dinții de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor, să meargă la consult preventiv și să anunțe medicul despre sarcină. Tratamente stomatologice în sarcină se pot recomanda, însă orice problemă care nu este urgență, poate fi amânată și tratată după naștere.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.