Toxoplasmoza la gravide, risc major pentru bebeluș. Cum se previne, ce simptome are

Ramona Dinescu

Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un parazit microscopic, extrem de riscantă în timpul sarcinii deoarece poate trece prin placentă la făt.

Cercetările estimează că din peste 4 milioane de nașteri anuale în Statele Unite, se nasc între 400 și 4000 de bebeluși infectați cu toxoplasmoză. Această infecție poate fi ușoară sau severă și poate duce la nașterea unui copil mort, la leziuni neurologice și structurale pe termen lung și la alte efecte devastatoare. Vestea bună este aceea că femeia însărcinată are la îndemână multe mijloace pentru a preveni contactarea infecției.

Care este riscul infectării cu toxoplasmoză?

Numai 15% dintre femei sunt imune la toxoplasmoză, conform Centrului de Control și Prevenție a Bolilor din SUA. Din fericire, numărul celor care contactează infecția în timpul sarcinii este relativ mic și nu toate o transmit mai departe fătului.

Riscul ca bebelușul să fie infectat cu toxoplasmoză crește pe măsură ce sarcina progresează. Dacă contactezi toxoplasmoza în primul trimestru, riscul ca bebelușul să se infecteze este de aproximativ 15%. În trimestru doi, riscul crește la 30%, iar în trimestrul trei de sarcină, riscul ca bebelușul să se nască cu toxoplasmoză este de 60%. Cu toate acestea, chiar dacă riscul de transmitere este mare spre sfârșitul sarcinii, toxoplasmoza poate fi mai severă pentru făt dacă îl infectează în primul trimestru.

Există un risc foarte mic de infectare a fătului în cazul în care mama contactează toxoplasmoza cu câteva luni înainte de a rămâne însărcinată, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cum se răspândește toxoplasmoza?

Experții estimează că aproape jumătate din cazurile de toxoplasmoză sunt cauzate de consumul alimentelor crude, nepreparate termic. Poți contacta infecția consumând carne infectată și nepreparată termic corespunzător, mâncând legume și fructe nespălate, bând apă contaminată sau dacă nu te-ai spălat pe mâini după ce ai umblat cu pământ contaminat sau ai schimbat litiera pisicii.

Toxoplasmoza nu se transmite de la persoană la persoană, excepție făcând situațiile de transfuzie de sânge.

Ce pot face pentru a evita infecția cu toxoplasmoză?

–          Nu consuma lapte nepasteurizat sau produse lactate nepasteurizate, precum nici ouă crude.

–          Spală și curăță de coajă fructele și legumele înainte de a le consuma.

–          Spală cu apă caldă și detergent vasele, suprafețele și ustensilele după ce ai gătit cu carne crudă sau legume și întotdeauna spală-te bine pe mâini după orice acțiune.

–          Nu lăsa mâncarea neacoperită pe masă astfel încât să poată intra în contact cu muștele sau gândacii.

–          Evită apa ce ar putea fi contaminată.

–          Poartă mănuși în grădină și nu îți atinge nasul, gura sau ochii decât după ce te-ai spălat pe mâini.

–          Evită să mergi la plajele publice.

Simptomele Toxoplasmozei

Fără a face un test, probabil nici nu vei ști că ești infectată. Marea majoritate a persoanelor infectate cu un sistem imunitar sănătos, nu prezintă nici un fel de simptome. Se poate manifesta prin umflarea ganglionilor, dar fără durere sau prin alte simptome ușoare precum crampe musculare, oboseală, dureri de cap, febră și posibil durere sau iritație în gât.

Uneori, toxoplasmoza este suspectată dacă anumite anomalii fetale sunt detectate la ecograf, deși majoritatea feților infectați apar normal pe ecranul ecografului.

În mod normal, orice medic din România care pune diagnostic de sarcină, va recomanda imediat efectuarea testului TORCH. Această testare, care din păcate nu este suportată de Casa de Asigurări de Sănătate, depistează o serie de infecții periculoase pentru sarcină, printre care și toxoplasmoza.

Cum se tratează Toxoplasmoza?

Dacă rezultatul testului indică că ai toxoplasmoză, medicul probabil îți va recomanda un tratament cu antibiotice care ajută la diminuarea riscului de transmitere a infecției la bebeluș.

Și din moment ce nu toate infecțiile materne se transmit fătului, probabil ți se va recomanda o amniocenteză pentru a determina cu exactitate dacă fătul a fost sau nu infectat.

Dacă bebelușul este infectat în uter cu toxoplasmoză, consecințele pot fi de la cele mai blânde până la cele mai severe, iar infecția poate avea ca rezultat pierderea sarcinii, nașterea unui făt mort sau moartea bebelușului la scurt timp după naștere.

Dacă în urma amniocentezei se constată că bebelușul a fost infectat, ai putea fi îndrumată către un consultant genetic și, în funcție de vârsta sarcinii, ai putea avea opțiunea de a întrerupe sarcina.

Continuarea sarcinii se poate face sub tratament cu antibiotice pentru a reduce riscul problemelor ce pot apărea la bebeluș.

Toxoplasmoza genitală poate afecta creierul bebelușului cauzând întârzieri de dezvoltare mentală sau motorie, paralizie cerebrală sau epilepsie. Poate afecta și alte organe, în general ochii cauzând afectarea vizuală sau chiar orbirea.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa