Tot ce trebuie să ştii despre toxemia gravidică

Ramona Dinescu
toxemia-gravidica-totul-despre-mame

Toxemia gravidică (preeclampsia) este o complicație a sarcinii ce afectează foarte multe gravide și apare în general din cauza hipertensiunii arteriale. Netratată poate duce la complicații serioase atât pentru mamă cât și pentru făt.

Fiind o situație atât de des întâlnită ce poate genera complicații severe, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, care ne-a povestit despre simptomele toxemiei de sarcină, cauze ale instalării acestei complicații, precum și modalități de tratament.

Așa am aflat că toxemia de sarcină se instalează după a 20-a săptămână de sarcină și poate fi marcată prin creșterea tensiunii și a nivelului de proteine din urina mamei ca rezultat al problemelor apărute la rinichi.

Toxemia de sarcină afectează placenta și poate, de asemenea, să afecteze rinichii mamei, ficatul, ochii (retina) și creierul. Asupra fătului, efectele toxemiei pot fi destul de severe, printre ele numărându-se riscul de naștere prematură, greutate mică la naștere sau chiar moartea fătului.

S-a demonstrat faptul că în cazul instalării toxemiei gravidice, vasele de sânge care ajung la placentă se strangulează și astfel se poate întrerupe schimbul de oxigen dintre mamă și făt, precum și transmiterea de nutrienți bebelușului.

Până acum nu s-a dovedit științific care ar putea fi cauza exactă a instalării preeclampsiei, la fel cum nu s-a găsit modalitatea sigură de prevenție a acestei complicații.

Diferența dintre preeclampsie (toxemie de sarcină) şi eclampsie

Eclampsia este forma mult mai severă a preeclampsiei care poate cauza atacul de cord sau intrarea în comă a mamei. Conform statisticilor, una din 200 de femei care au preeclampsie ajunge în situația de a dezvolta eclampsie.

Eclampsia poate fi fatală dacă nu este tratată imediat, lucru ce o clasează pe locul 2 în topul cauzelor de moarte maternă.

De asemenea, trebuie menționat că între toxemie de sarcină şi hipertensiunea diagnosticată dinainte de sarcină există diferențe majore. Cea din urmă poate fi ținută sub control în timpul sarcinii, la fel cum se întâmplă și în afara sarcinii. Există multe gravide a căror tensiune arterială crește cu câteva puncte în sarcină, însă asta nu înseamnă nici pe departe că vor dezvolta preeclampsie.

De aceea, pentru orice nelămurire trebuie să vorbești cu medicul tău care va pune un diagnostic exact stării tale de sănătate.

Care sunt factorii de risc în cazul instalării toxemiei gravidice?

Așa cum spuneam, cauza exactă a toxemiei de sarcină rămâne deocamdată necunoscută. Însă există anumite caracteristici care pot fi considerate factori de risc pentru gravidele care dezvoltă preeclamspie:

–       Femeia care se află la prima sarcină, după vârsta de 35 de ani

–       Sarcina multiplă

–       Diabetul preexistent

–       Obezitatea

–       Femeia mai tânără de 20 de ani, sau mai în vârstă de 40 de ani

–       Condiţii autoimune preexistente

–       Afecţiuni ale rinichilor preexistente

–       Preeclampsie într-o sarcină anterioară

–       Hipertensiune arterială cronică preexistentă

Care sunt simptomele toxemiei gravidice?

Multe dintre femeile însărcinate nu observă niciunul dintre simptomele preeclampsiei. Cu toate acestea, există câteva semne comune care ar trebui să ne ducă imediat cu gândul la efectuarea unor teste pentru depistarea acestei complicații.

Severitatea preeclampsiei este, de obicei, relaționată cu nivelul tensiunii arteriale. S-ar putea ca la început să nu ai niciun fel de simptome sau, la fel de posibil este să ai tensiunea crescută foarte puțin precum și o mică cantitate de proteină în urină. Dacă preeclampsia se înrăutățește, cel puțin unul dintre următoarele simptome își va face simțită prezența:

–       Mâinile și fața ți se umflă excesiv (se pot umfla și picioarele, dar acest lucru se întâmplă de obicei în timpul sarcinii, așa că nu reprezintă un simptom relevant)

–       Dureri de cap persistente

–       Vedere înceţoşată sau sensibilitate la lumină

–       Luare bruscă în greutate (peste 1 kg pe săptămână) cauzată de edeme

Cu toate acestea, simptomele descrise mai sus nu trebuie asociate neapărat preeclampsiei dacă pot apărea și în cazul sarcinilor sănătoase.

De aceea, vizitele regulate la medicul ginecolog sunt obligatorii, atât pentru efectuarea testelor de urină și măsurarea tensiunii arteriale, precum și pentru verificarea altor simptome care pot indica prezența altor complicații ale sarcinii.

Există teste de laborator pentru stabilirea diagnosticului de toxemie gravidică?

Dacă medicul suspectează că o pacientă are preeclampsie, recomandă o serie de teste de sânge, printre care o hemoleucogramă (inclusiv determinarea numărului de trombocite din sânge) și analize ale ficatului și rinichilor. Dacă numărul trombocitelor (celulele responsabile de coagularea sângelui) este mai mic sau rezultatele altor analize sunt anormale, aceste rezultate ajută la stabilirea unui diagnostic. În plus, medicul recomandă analize de urină pentru a determina dacă are urme de proteine. Acesta este un alt test rapid care ajută la diagnosticarea bolii.

Valorile tensiunii arteriale

Când medicul discută cu părinții despre toxemia de sarcină, începe prin a descrie cel mai comun semn al bolii: o creștere a tensiunii sângelui. În anumite cazuri, tensiunea de 130/80 poate reprezenta indicatorul preeclampsiei, în timp ce alte cazuri pot să nu fie diagnosticate decât când tensiunea atinge valori mult mai ridicate. Mai simplu spus, dacă maxima crește cu 30 sau minima crește cu 15 peste valorile de bază, este cazul de a lua în vedere un diagnostic de preeclampsie.

Tratamentul toxemiei de sarcină

Tratamentul unei hipertensiuni arteriale gravidice moderate, fără antecedente cuprinde:

– încetarea activităţilor

– odihna completă

– medicație anti hipertensivă

– supraveghere strictă: greutate, diureză, tensiune arterială, proteinurie, uricemie şi creatinemie

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa