Fiecare persoană activă sexual ar putea contacta HPV la un moment dat în viață
HPV este, conform Centers for Disease Control and Prevention, una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală din SUA.
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus ce se poate transmite pe cale sexuală și în unele cazuri este asociat cu cancerul de col uterin. Vestea bună este că, depistată la timp, această infecție poate fi ținută sub control. (Spun asta deoarece eu am HPV de vreo 5 ani de zile, mi-am facut periodic analizele, la fiecare 6 luni am repetat testul Babeș Papanicolau pentru a vedea dacă s-a modificat ceva, iar, între timp, fără nici un fel de griji, am născut și doi copii.) De aceea, indiferent că este vorba de HPV sau nu, medicii recomandă cotrolul ginecologic și testarea Papanicolau anual pentru depistarea din timp și tratarea unor astfel de afecțiuni.
Ce analize sunt necesare pentru depistarea HPV?
În urmă cu cinci ani, am făcut testul Babeș Papanicolau în urma unui control ginecologic anual de rutină. Rezultatul testului nu a fost deloc cel așteptat.
Am apelat la Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care mi-a oferit mai multe informații despre acest virus și metodele existente de tratament. În primul rând, m-a suspus unei intervenții ERAD (o procedură de recoltare a probelor de țesut afectat pentru a fi trimise către biopsie și, în același timp o procedură terapeutică de tratare a zonelor colului uterin afectate în vederea însănătoșirii). Rezultatul biopsiei a fost unul negativ, însă, conform specialiștilor, cel puțin în România, nu se întâmplă adesea așa.
Următorul pas a fost analiza periodică, adică repetarea testului Papanicolau o dată la șase luni pentru a urmări îndeaproape dacă se modifică ceva. Și de atunci repet această analiză cu sfințenie, fără nicio altă intervenție.
HPV în timpul sarcinii
Așa cum spuneam, au trecut cinci ani de la depistarea HPV, timp în care am avut două sarcini.
Conform specialiștilor, infectarea cu HPV nu afectează în mod negativ sarcina, iar testările pentru acest virus nu se fac de obicei în timpul sarcinii. Singura excepție este aceea în care verucii (negii ce apar ca simptome ale infecției cu HPV) apar în zona genitală și afectează activitatea gravidei. În cazul acesta, dacă testele pentru HPV sunt pozitiv se recomandă o colposcopie și o biopsie.
Deoarece boala nu are tratament, nici în timpul sarcinii nu se apelează la vreun fel de tratament, iar probabilitatea de a se transmite la făt este foarte, foarte mică. În plus, anticorpii fătului au posibilitatea de a lupta cu virusul și de a-l învinge.
Cancerul de col uterin și HPV
Human Papilloma Virus, conform specialiștilor are peste 100 de tulpini și peste 30 dintre ele se transmit pe cale sexuală și conduc la infectia HPV genitală. Peste 99% dintre cancerele de col uterin sunt provocate de HPV, iar peste 70 % dintre acestea de două dintre tulpini, 16 și 18.
Important de menționat este faptul că, odată ce virusul a pătruns în organism, nu există tratament medicamentos. Singura posibilitate de prevenție secundară este controlul periodic și testarea Babeș Papanicolau pentru a se determina dacă există modificări ale celulelor ce se pot traduce în forme precanceroase sau canceroase. Acestea, dacă sunt depistate din timp, pot fi tratate, iar șansele de supraviețuire sunt mari. (Una dintre soluții este rezecția de col, adică tăierea țeîutului afectat).
Cum se transmite HPV și care este tratamentul?
Potrivit Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, Human Papillomavirus se transmite direct, prin simplu contact cutanat, în urma tuturor tipurilor de activitate sexuală.
Infecția cu HPV poate fi asimptomatică, iar persoană purtătoare poate să nu știe că o are dacă nu consultă un medic. Uneori, simptomele se traduc prin apariția unor negi la nivelul aparatului genital, în interiorul sau exteriorul acestuia. De aceea, cea mai simplă modalitate de depistare, repet, este efectuarea periodică a testului Babeș Papanicolau.
De cele mai multe ori, cancerul de col uterin poate fi tratat în faze incipiente însă, intervenția chirurgicală radicală poate lăsa traume psihologice severe asupra pacientei.
Ca modalități de prevenție exista până nu demult doar folosirea prezervativului, însă ultimele studii arată că nici acesta nu mai este suficient. De curând a fost inventat un vaccin împotriva HPV care este capabil să imunizeze organismul doar împotriva câtorva tulpini de HPV, printre aceste și 16 și 18, principalele responsabile de apariția cancerului de col uterin.