Sarcina joasă este de fapt termenul popular folosit pentru placenta previa sau placenta jos inserată. Sarcina joasă, adică placenta previa apare atunci când placenta acoperă o parte sau întreg colul cervical, în ultimele luni de sarcină, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Din această cauză pot apărea sângerări severe înainte sau în timpul travaliului.
Placenta, trebuie să știi, se dezvoltă în uterul femeii în timpul sarcinii. Acest organ asemănător unui sac, furnizează bebelușului ce se dezvoltă nutrienți și oxigen. De asemenea, înlătură resturile din sângele bebelușului.
În timpul sarcinii, placenta se mișcă pe măsură ce uterul se contractă sau crește. Este normal ca o placentă să fie poziționată sus, în uter, în primele luni de sarcină. Pe măsură ce sarcina continuă iar uterul se contractă, în mod normal, placenta se mișcă către baza de sus a uterului. În timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, placenta ar trebui să fie foarte aproape de vârful de sus al uterului. Această poziție oferă colului cervical cale liberă pentru naștere.
Simptomele asociate cu placenta joasă
Dacă placenta se lipește însă de partea de jos a uterului, poate acoperi parțial sau total colul uterin. Majoritatea femeilor cu placentă jos inserată sau „sarcină joasă” are nevoie de odihnă la pat.
- Principalul simptom al unei sarcini joase este sângerarea vaginală abundentă, însă, dacă vreunul dintre simptomele de mai jos apar, atunci este cazul să ceri sfatul medicului, susține Dr. Dumitrescu:
- Crampe sau dureri ascuțite (ca niște pumnale)
- Sângerări care se opresc și pornesc apoi, zile sau săptămâni mai târziu.
- Sângerare după contactul sexual.
- Sângerare în a doua parte a sarcinii.
- Din ce cauze apare sarcina joasă?
- O poziție neobișnuită a fătului (cu capul în sus sau transversal)
- Operații anterioare la nivelul uterului (naștere cezariană, operație de înlăturare a unui fibrom uterin, chiuretaj)
- O sarcină multiplă în antecedente
- Un avort spontan în antecedente
- O placentă mare
- O formă anormală a uterului
- Nașterea unui alt copil
- O diagnosticare anterioară cu placenta previa
- Vârsta mamei mai mare de 35 de ani
- Mama fumătoare.
Placenta joasă. Care este tratamentul pentru sarcina joasă?
Medicul va decide cum tratează sarcina joasă, în funcție de:
- Volumul sângerărilor
- Vârsta sarcinii
- Starea general de sănătate a bebelușului
- Poziția placentei și a fătului.
În cazul în care sângerările sunt ușoare, medical va recomanda, probabil, odihnă la pat. De asemenea, se va recomanda evitarea contactului sexual și exercițiile fizice. Dacă totuși apar sângerările, trebuie să mergi la medic cât mai repede posibil.
În cazul sângerărilor abundente, se recomandă spitalizarea. În funcție de cantitatea de sânge pierdută, este posibil să ai nevoie de o transfuzie, dar și de medicamente pentru a preveni nașterea premature.
În cazul sângerărilor masive, medicul va programa operația cezariană, cât mai aproape de vârsta de 36 de săptămâni a sarcinii.
În cazul sângerărilor incontrolabile, se recomandă cezariana cât mai repede cu putință.
Complicații ce pot apărea din cauza unei sarcini joase
În timpul travaliului, colul cervical se deschide pentru a permite copilului să treacă prin canalul de naștere. Dacă placenta se află în dreptul colului, va începe să se desprindă de uter pe măsură ce colul se deschide, cauzând astfel sângerări interne. Acest lucru necesită o cezariană de urgență, chiar dacă bebelușul este prematur. Nașterea vaginală expune mama la foarte multe riscuri.
Despre alte probleme de sănătate care pot să apară în sarcină, îți recomandăm să te documentezi din articolele următoare:
- Durerile de cap în sarcină. De ce apar și când trebuie să ceri ajutor
- Tratamentul trombofiliei în sarcină și înainte de sarcină. De ce este vital
- Răceala la gravide. Cum să te tratezi ca să nu afectezi copilul
- Toxoplasmoza la gravide, risc major pentru bebeluș. Cum se previne, ce simptome are
- Tot ce trebuie să știi despre sarcină; dietă, analize, ce dimensiuni are fătul în fiecare trimestru