Topul celor mai sănătoase gustări în sarcină

Alexandra Constantin

Tocmai ce ai mâncat micul dejun înainte să pleci la serviciu, dar parcă simți nevoia să ronțăi ceva? Cu siguranță scenariul îți sună familiar dacă ești însărcinată. Noi îți venim în întâmpinare cu idei de gustări în sarcină care nu îți pun sănătatea în pericol.

Lipie cu humus și roșii

Ai nevoie de: 1 lipie, jumătate de cană de roșii cherry, 3-4 linguri de humus.

O bună variantă de gustare sănătoasă pe care o poți consuma în cele nouă luni de sarcină este și combinația dintre roșii și humus. Nu doar că are un conținut caloric redus, ci aduce și un aport important de betacaroten, vitamine, minerale și fibre. Bine de știut este că betacarotenul se numără printre nutrimenții care ajută la întărirea sistemului imunitar, lucru cu atât mai mult necesar pe perioada sarcinii, arată www.babycemter.com.

Piure de avocado cu biscuiți

Ai nevoie de: jumătate de avocado copt, biscuiți sărați sau felii de pâine de secară.

Inclus în dietă, avocado se numără printre alimentele care ajută la ameliorarea crampelor musculare, neplăcere cu care au de-a face des femeile însărcinate. Și asta deoarece lipsa de potasiu din organism favorizează apariția crampelor musculare, iar avocado este una dintre cele mai importante surse care conțin acest mineral. Jumătate de avocado conține 114 calorii și aduce un aport de 345 mg de potasiu și aproape 5 g de fibre. Nu ezita să consumi avocado în cât mai multe combinații, mai ales că pe perioada celor nouă luni ai nevoie de potasiu și de fibre. Pasează avocado și adaugă puțin ulei de măsline după gust. Poți consuma piureul obținut cu felii de pâine de secară sau cu biscuiți sărați.

Amestec de fructe și oleaginoase

Ai nevoie de: jumătate de cană de semințe de dovleac, jumătate de cană de cireșe uscate, jumătate de cană de migdale, câteva pătrățele de ciocolată neagră

sau de

jumătate de cană de nuci, jumătate de cană de nucă de cocos, jumătate de cană de cubulețe de mango, jumătate de pahar de caju.

Deși există numeroase rețete de amestecuri de fructe și oleaginoase, aceste combinații aduc o cantitate mare de calciu, vitamina D, magneziu și alte minerale necesare pe perioada sarcinii. Femeile însărcinate au nevoie de aproximativ 300 mg (de o doză mai mare sau mai mică în funcție de vârstă) de magneziu pe zi, iar semințele de dovleac (un sfert de cană) asigură aportul din acest nutriment. De asemenea, consumul de cireșe ajută la combaterea tulburărilor de somn, o altă neplăcere frecvent întâlnită pe perioada celor nouă luni de sarcină. Cireșele uscate conțin melatonină, considerat un ajutor natural în tratarea problemelor legate de somn. În plus, ciocolata neagră nu numai că are un conținut bogat în magneziu, cupru, zinc și fosfor, ci conține flavonoide, recunoscute pentru faptul că ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

Iaurt grecesc cu afine și nuci

Ai nevoie de: 1 iaurt grecesc, jumătate de ceașcă de afine, 1-2 linguri de nuci măcinate.

Există numeroase motive pentru care trebuie să incluzi iaurtul grecesc în alimentația ta pe perioada sarcinii. Nu doar că este o sursă importantă de proteine, ci și de calciu (asigură aproape 15% din necesarul zilnic), mineral necesar pentru sănătatea mamei și a fătului. În plus, iaurtul aduce și aportul de probiotice, ceea ce ajută la menținerea sănătății digestive. În timp ce afinele sunt bogate în antioxidanți și fibre, nucile sunt o sursă de acizi grași Omega-3 și de vitamina B, iar acest lucru te ajută să ai un nivel bun de energie pe parcursul întregii zile.

Pâine prăjită cu unt de migdale și pere

Ai nevoie de: câteva felii de pâine din grâu integral prăjite, 2 linguri de unt de migdale, o pară

Pe perioada sarcinii nu ai de-a face doar cu nevoia de ronțăi câte ceva din când în când, ci și cu pofta de dulce. O soluție ideală în astfel de cazuri este și combinația dintre pâine prăjită, unt de migdale (este bine să cauți unul care nu conține zahăr) și pere. În timp ce untul de migdale este bogat în proteine și nu are un conținut caloric mare, perele sunt o sursă importantă de fibre și favorizează sănătatea tranzitului intestinal.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa