Testul de stres la contracţiile uterine

Ramona Dinescu

Testul de stres la contracțiile uterin (CST) este primul examen la care este supus bebelușul cu câteva zile înainte de naștere. Cu ajutorul lui se monitorizează capacitatea fătului de a face față unei nașteri naturale în condiții optime.

În timpul sarcinii fiecare gravidă face o mulțime de analize și teste, toate menite să analizeze starea de sănătate a viitorului bebeluș. Testul non-stres este printre ultimele deoarece se efectuează cu puțin timp înainte de naștere și este recomandat în special sarcinilor cu risc.

Pentru a afla mai multe informații, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care ne-a spus că, de obicei, după 38 de săptămâni de sarcină, fiecare gravidă trebuie să se aștepte la apariția contracțiilor care preced travaliul. În timpul travaliului, fătul suferă o serie de modificări metabolice, care sunt asemănătoare cu cele apărute în orice condiție de stres. Mai exact, se modifică metabolismul fetal glucidic, protidic și lipidic produc compuși (glicogen, proteine, lipide), care reprezintă substrat energetic pentru nevoile crescute din timpul travaliului.

O problemă importantă o reprezintă prematurii, care nu au încă țesut adipos și dismaturii (nou-născuți la termen, dar cu greutate mai mică decât cea considerată normală la naștere), care au folosit deja țesutul adipos până la momentul nașterii și care, lipsiți de această sursă de energie, sunt mult mai vulnerabili la agresiuni.

Testul de stres la contracții (CST)

Mai ales în sarcinile cu risc (sarcină postmatură, hipertensiune arterială maternă, scăderea cantitativă a lichidului amniotic, boli materne care determină hipoxie cronică) se impune efectuarea testului de stres la contracții (”contraction stress test”), pentru a vedea dacă fătul poate suporta stresul contracțiilor uterine din timpul travaliului, respectiv dacă primește cantitatea necesară de oxigen pentru a se putea naște pe cale naturală fără a fi afectat. Acest test este o investigație noninvazivă, care este făcută în ultimul trimestru de sarcină. În timpul acestuia sunt monitorizate ritmul cardiac al fătului și contracțiile uterine induse medicamentos.

Urmărirea bătăilor cardiace fetale și a parametrilor echilibrului acido-bazic (variația pH-ului sanguin fetal) permit aprecierea stării de sănătate a fătului în timpul travaliului.

Cum se explică testul?

În timpul contracțiilor uterine (induse de o substanță medicamentoasă), fluxul de sânge și respectiv, oxigenarea placentară scad temporar. Acest lucru se reflectă în modificări ale traseului cardiac fetal.

Frecvența normală a cordonului fetal variază între 120 și 160 de bătăi pe minut. Sub aceste valori apare bradicardia, iar peste, tahicardia, ambele indicând diferite grade de suferință fetală. În expulzie, există în mod natural o bradicardie fiziologică.

Cum se face CST?

Contracțiile uterine pot fi induse medicamentos, injectabil, cu oxitocină. În timpul contracțiilor, cu ajutorul unui transductor cu ultrasunete, medicul monitorizează simultan ritmul cardiac fetal și contracțiile uterine dureroase, înregistrând pe monitor graficele corespunzătoare și prognozând astfel cum va suporta bebelușul stresul viitorului travaliu.

Durata testului variază de la o gravidă la alta, ca și intensitatea contracțiilor. Testul se încheie în momentul în care aparatul înregistrează trei contracții într-un interval de zece minute.

Dacă ți se indică un astfel de test, trebuie să știi că nu ai voie să consumi niciun aliment cu cel puțin opt ore înainte. Nici lichide nu trebuie să consumi în exces înainte de efectuarea unui astfel de test, deoarece, în cazul în care testul este pozitiv (în condiții normale, testul este negativ), adică dacă se decelează anumite modificări patologice în traseul bătăilor cardiace fetale, nașterea prin cezariană poate deveni necesară și, uneori, va fi efectuată imediat după terminarea testului.

Pe toată durata testului gravida este supravegheată în permanență. Supravegherea se continuă și după terminarea testului, până la dispariția contracțiilor uterine sau până la revenirea la valoarea de dinaintea testului, pentru a se evita declanșarea nașterii precoce. În unele cazuri, chiar dacă testul este pozitiv, bebelușul poate avea șansa să treacă fără probleme peste travaliu.

Ce riscuri presupune CST?

Prin efectuarea testului de stres la contracții există riscul ca, prin administrarea unei cantități mari de oxitocină, uterul să fie hiperstimulat, putându-se declanșa travaliul și respectiv nașterea. De asemenea, în timpul testului se poate declanșa suferința fetală.

În cazul anumitor gravide, testul de stres la contracții este contraindicat. Acestea sunt gravidele cu risc crescut pentru naștere prematură (antecedente de sarcină prematură, sarcină gemelară), cele cu placenta praevia sau cele care au suferit anterior o operație cezariană (uter cicatriceal).

Citește și:
Dicţionar cu termeni medicali folosiţi în sarcină
Transformările sânilor pe parcursul sarcinii, săptămână cu săptămână
Tot ce trebuie să ştii despre toxemia gravidică
Anormalităţi ale uterului în sarcină
Când facem ecografii în sarcină

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa