Teste pentru gravide în funcţie de trimestru

Ramona Dinescu
teste-pentru-gravide-totul-despre-mame

Teste pentru gravide pe care le vei face în fiecare trimestru și care îți confirmă că vei avea un bebeluș sănătos

Să începem cu o precizare pentru viitoare mame panicate: sarcina este una dintre cele mai emoționante și minunate perioade din viața unei femei, iar a fi însărcinată nu echivalează deloc cu a fi bolnavă. Trebuie doar să acorzi puțin mai multă atenție unui mod de viață sănătos și să te asiguri că bifezi toate testele pentru gravide pentru a fii sigură că și tu, și bebelușul tău sunteți sănătoși.

Nu te speria când vezi lista de analize de mai jos. În realitate, pe parcursul celor aproximativ 40 de săptămâni de sarcină nu este nevoie decât de trei vizite la laboratorul de analize unde să dai probe de sânge și urină și de alte câteva controale ginecologice la care cu siguranță îți va plăcea să participi pentru a-ți vedea copilul la ecograf.

Partea puțin mai neplăcută este aceea că nu toate analizele recomandate în sarcină sunt suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar câteva dintre analizele nedecontate sunt destul de scumpe.

Pentru a afla cât mai multe detalii despre analizele obligatorii și recomandate de medici în timpul sarcinii, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Astfel am aflat că fiecare trimestru de sarcină vine cu analizele specifice, pe lângă acel set standard de teste care se repetă o dată la trei luni.

Teste pentru gravide în primul trimestru de sarcină

Primul și primul test pe care îl vei face la începutul acestui drum emoționant și plin de bucurii, va fi testul de sarcină. După apariția celor două liniuțe roz, este indicată o programare la medicul ginecolog. În timpul primei consulații, medicul îți va recomanda ce stil de viață trebuie să adopți de aici înainte: renunțarea la tutun, alcool sau alte substanțe nocive, atenție sporită la o alimentație sănătoasă, sport pentru gravide și o listă mare de analize. În plus, vei face o primă ecografie transvaginală pentru confirmarea instalării sarcinii, pentru a te asigura că este o sarcină normală, nu una extrauterină și, eventual, că îi bate inima bebelușului.

De obicei, tot la această primă vizită, pentru a nu face mai multe drumuri, medicul îți va recolta și un test de secreții pentru Papanicolau și lamă vaginală.

Pentru următoarele analize vei veni ulterior, a doua, a treia sau a câta zi vrei tu, cu o probă de urină și pentru a ți se lua sânge. Ți se vor recolta 3 sau 4 eprubete de sânge pentru următoarele analize: grupă de sânge, Rh, hemoleucograma, glicemia, testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS și testul TORCH.

Grupa de sânge și Rh-ul este un test pe care trebuie să îl faci deoarece în cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate între tine și partenerul tău, se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh pentru a se stabili o conduită ulterioară.

Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor deficite ori a unor infecţii sau a altor afecţiuni care să interfereze cu buna dezvoltare a sarcinii.

Sumarul de urină sau urocultura estre un test în care se analizează starea urinei și se analizează existența sau inexistența semnalelor unei infecții urinare.

Glicemia, transaminazele hepatice, ureea, creatinina, acidul uric. Corelarea acestor date cu cele din hemoleucogramă și cele din sumarul de urină poate duce la identificarea anumitor anomalii funcționale la nivelul unor organe sau sisteme.

Testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS (sifilis, HIV, hepatita B și C, etc) sunt testele specifice pentru bolile cu transmitere sexuală care, depistate, în mare parte, pot afecta grav fătul. În funcție de rezultat se poate stabili conduita ulterioară și metoda prin care vei naște.

Testul TORCH nu este obligatoriu, dar este recomandat de majoritatea medicilor deoarece detectează o serie de boli grave ce se pot transmite la făt, precum toxoplasmoza, sifilisul, varicela, zona zoster, HIV, hepatita B, rubeola, cytomegalovirus sau herpes simplex .

Toate aceste teste de mai sus se fac în general în săptămânile 8-9 de sarcină.

Între săptămânile 11 și 14 de sarcină se efectuează o analiză numită dublu test, folosit pentru descoperirea oricăror anormalii cromozomiale ce pot apărea la concepție, precum sindrom Down, sindrom Edwards, fibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de ex. Translucența nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiune arterială, istoric medical etc.).

Acesta, ca și analiza numită triplu test despre care vorbim mai jos, sunt teste de screening care nu stabilesc un diagnostic și mai degrabă pot afirma un risc crescut sau scăzut de posibile probleme. În urma acestui risc stabilit, se recomandă amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei și care este capabil să pună un diagnostic clar. Amniocenteza are risc de avort spontan de 1%, motiv pentru care se recomandă numai dacă rezultatul dublu testului nu este bun și femeilor trecute de vârsta de 35 de ani.

Teste pentru gravide în al doilea trimestru de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină este puțin mai ușor din punct de vedere al analizelor pe care trebuie să le faci și nu numai. Este și perioada cea mai frumoasă pentru majoritatea gravidelor.

Acum va trebui să faci triplu test (săptămâna 17 de sarcină), în general dacă nu ai făcut dublu test, care are aceeași funcție ca analiza dublu test. Tot în această perioadă vei mai face un sumar de urină pentru verificarea nivelului de glucoză sau proteine în urină, lucru ce poate indica o anemie de sarcină.

Spre finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină este recomandat un test de toleranță la glucoză, ce poate detecta diabetul gestațional.

Poate cea mai importantă analiză a acestui trimestru este ecografia morfologică, care se efectuează în preajma celei de-a 20-a săptămâni de sarcină și reprezintă o analiză amănunțită a părților fetale, a prezenței organelor fetale, o analiză a formei și structurii acestora și o analiză a fluxului sanguin care irigă placenta. Pentru că medicul va sta foarte concentrat și va analiza minuțios toate aceste aspecte, tu vei avea timp din belșug să-ți privești copilul, să-l analizezi și să-l asculți. Este unul dintre cele mai emoționante momente pe care le vei petrece în cabinetul medicului ginecolog.

Teste pentru gravide în al treilea trimestru de sarcină

În trimestrul al treilea de sarcină se reiau în mare parte toate analizele de sânge pe care le-ai făcut în primul trimestru: hemoleucograma, testele LUES, Ac anti HIV, Ag HBS – repetare și sumarul de urină.

În plus, în săptămâna 31 de sarcină se va efectua ecografia de morfologie fetală de trimestru III pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central.

În săptămâna 34 de sarcină se efectuează testul pentru Streptococ de tip B ce presupune recoltarea de secreții din vagin. Dacă rezultatul acestui teste este pozitiv, se recomandă tratament cu antibiotic și repetarea testul peste alte 2 săptămâni. Streptococul de tip B se poate transmite fătului la naștere și poate provoca infecții severe la bebeluși.

Toate aceste analize, înțepături și drumuri la cabinet vor părea nesemnificative pe lângă bucuria pe care o vei simți când îți vei ține bebelușul în brațe.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa