Sarcina pe trimestre și teste specifice fiecăruia în parte

Pentru a aduce pe lume un bebeluș sănătos, trebuie să acorzi o importanță deosebită controalelor medicale. Află cum arată sarcina pe trimestre și care sunt testele specifice fiecăruia.

Ramona Dinescu
sarcina pe trimestre
Sarcina pe trimestre- afltă tot ce trebuie să știi despre evoluția bebelușului pas cu pas.

Sarcina pe trimestre și teste specifice pentru fiecare perioadă este un ghid util fiecărei femei însărcinate. Teste pentru gravide pe care le vei face în fiecare trimestru și care îți confirmă că vei avea un bebeluș sănătos

Să începem cu o precizare pentru viitoare mame panicate: sarcina este una dintre cele mai emoționante și minunate perioade din viața unei femei, iar a fi însărcinată nu echivalează deloc cu a fi bolnavă. Trebuie doar să acorzi puțin mai multă atenție unui mod de viață sănătos și să te asiguri că bifezi toate testele pentru gravide pentru a fii sigură că și tu, și bebelușul tău sunteți sănătoși.

Nu te speria când vezi lista de analize de mai jos. În realitate, pe parcursul celor aproximativ 40 de săptămâni de sarcină nu este nevoie decât de trei vizite la laboratorul de analize unde să dai probe de sânge și urină și de alte câteva controale ginecologice la care cu siguranță îți va plăcea să participi pentru a-ți vedea copilul la ecograf.

Partea puțin mai neplăcută este aceea că nu toate analizele recomandate în sarcină sunt suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar câteva dintre analizele nedecontate sunt destul de scumpe.

Pentru a afla cât mai multe detalii despre analizele obligatorii și recomandate de medici în timpul sarcinii, am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie. Astfel am aflat că fiecare trimestru de sarcină vine cu analizele specifice, pe lângă acel set standard de teste care se repetă o dată la trei luni.

Teste pentru gravide în primul trimestru de sarcină

Primul și primul test pe care îl vei face la începutul acestui drum emoționant și plin de bucurii, va fi testul de sarcină. După apariția celor două liniuțe roz, este indicată o programare la medicul ginecolog. În timpul primei consulații, medicul îți va recomanda ce stil de viață trebuie să adopți de aici înainte: renunțarea la tutun, alcool sau alte substanțe nocive, atenție sporită la o alimentație sănătoasă, sport pentru gravide și o listă mare de analize. În plus, vei face o primă ecografie transvaginală pentru confirmarea instalării sarcinii, pentru a te asigura că este o sarcină normală, nu una extrauterină și, eventual, că îi bate inima bebelușului.

De obicei, tot la această primă vizită, pentru a nu face mai multe drumuri, medicul îți va recolta și un test de secreții pentru Papanicolau și lamă vaginală.

Pentru următoarele analize vei veni ulterior, a doua, a treia sau a câta zi vrei tu, cu o probă de urină și pentru a ți se lua sânge. Ți se vor recolta 3 sau 4 eprubete de sânge pentru următoarele analize: grupă de sânge, Rh, hemoleucograma, glicemia, testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS și testul TORCH.

Grupa de sânge și Rh-ul este un test pe care trebuie să îl faci deoarece în cazul în care se constată o eventuală incompatibilitate între tine și partenerul tău, se va urmări apariția de anticorpi anti-grup sau anti-Rh pentru a se stabili o conduită ulterioară.

Hemoleucograma reprezintă o analiză a sângelui matern care poate semnala existenţa unor deficite ori a unor infecţii sau a altor afecţiuni care să interfereze cu buna dezvoltare a sarcinii.

Sumarul de urină sau urocultura estre un test în care se analizează starea urinei și se analizează existența sau inexistența semnalelor unei infecții urinare.

Glicemia, transaminazele hepatice, ureea, creatinina, acidul uric. Corelarea acestor date cu cele din hemoleucogramă și cele din sumarul de urină poate duce la identificarea anumitor anomalii funcționale la nivelul unor organe sau sisteme.

Testele LUES, VDRL, Ac anti HIV, Ag HBS (sifilis, HIV, hepatita B și C, etc) sunt testele specifice pentru bolile cu transmitere sexuală care, depistate, în mare parte, pot afecta grav fătul. În funcție de rezultat se poate stabili conduita ulterioară și metoda prin care vei naște.

Testul TORCH nu este obligatoriu, dar este recomandat de majoritatea medicilor deoarece detectează o serie de boli grave ce se pot transmite la făt, precum toxoplasmoza, sifilisul, varicela, zona zoster, HIV, hepatita B, rubeola, cytomegalovirus sau herpes simplex .

Toate aceste teste de mai sus se fac în general în săptămânile 8-9 de sarcină.

Între săptămânile 11 și 14 de sarcină se efectuează o analiză numită dublu test, folosit pentru descoperirea oricăror anormalii cromozomiale ce pot apărea la concepție, precum sindrom Down, sindrom Edwards, fibroză chistică, malformații cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida. Testul constă în corelarea nivelului anumitor hormoni specifici sarcinii (beta HCG, PAPP-A) din sângele matern cu anumiți parametri fetali ecografici (de ex. Translucența nucală) și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiune arterială, istoric medical etc.).

Acesta, ca și analiza numită triplu test despre care vorbim mai jos, sunt teste de screening care nu stabilesc un diagnostic și mai degrabă pot afirma un risc crescut sau scăzut de posibile probleme. În urma acestui risc stabilit, se recomandă amniocenteza, un test care presupune recoltare de lichid amniotic din interiorul placentei și care este capabil să pună un diagnostic clar. Amniocenteza are risc de avort spontan de 1%, motiv pentru care se recomandă numai dacă rezultatul dublu testului nu este bun și femeilor trecute de vârsta de 35 de ani.

Teste pentru gravide în al doilea trimestru de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină este puțin mai ușor din punct de vedere al analizelor pe care trebuie să le faci și nu numai. Este și perioada cea mai frumoasă pentru majoritatea gravidelor.

Acum va trebui să faci triplu test (săptămâna 17 de sarcină), în general dacă nu ai făcut dublu test, care are aceeași funcție ca analiza dublu test. Tot în această perioadă vei mai face un sumar de urină pentru verificarea nivelului de glucoză sau proteine în urină, lucru ce poate indica o anemie de sarcină.

Spre finalul celui de-al doilea trimestru de sarcină este recomandat un test de toleranță la glucoză, ce poate detecta diabetul gestațional.

Poate cea mai importantă analiză a acestui trimestru este ecografia morfologică, care se efectuează în preajma celei de-a 20-a săptămâni de sarcină și reprezintă o analiză amănunțită a părților fetale, a prezenței organelor fetale, o analiză a formei și structurii acestora și o analiză a fluxului sanguin care irigă placenta. Pentru că medicul va sta foarte concentrat și va analiza minuțios toate aceste aspecte, tu vei avea timp din belșug să-ți privești copilul, să-l analizezi și să-l asculți. Este unul dintre cele mai emoționante momente pe care le vei petrece în cabinetul medicului ginecolog.

Teste pentru gravide în al treilea trimestru de sarcină

În trimestrul al treilea de sarcină se reiau în mare parte toate analizele de sânge pe care le-ai făcut în primul trimestru: hemoleucograma, testele LUES, Ac anti HIV, Ag HBS – repetare și sumarul de urină.

În plus, în săptămâna 31 de sarcină se va efectua ecografia de morfologie fetală de trimestru III pentru determinarea poziției fătului, estimarea vârstei gestaționale, depistarea unor posibile anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central.

În săptămâna 34 de sarcină se efectuează testul pentru Streptococ de tip B ce presupune recoltarea de secreții din vagin. Dacă rezultatul acestui teste este pozitiv, se recomandă tratament cu antibiotic și repetarea testul peste alte 2 săptămâni. Streptococul de tip B se poate transmite fătului la naștere și poate provoca infecții severe la bebeluși.

Toate aceste analize, înțepături și drumuri la cabinet vor părea nesemnificative pe lângă bucuria pe care o vei simți când îți vei ține bebelușul în brațe.

Sarcina pe trimestre

Cele nouă luni de sarcină se împart în trei trimestre, a câte 13 săptămâni. Trimestrul I este cel conflictual (faza de agresiune), trimestrul al II-lea este cel de adaptare (faza simbiotică), iar trimestrul al III-lea este cel dezintegrativ (de rupere a unui anumit echilibru). Să urmărim aşadar ce este mai special în starea de graviditate pentru sementru în parte.

Trimestrul 1

În această perioadă, organismul tău este gata de ovulaţie, ceea ce înseamnă că oul îşi începe călătoria spre cavitatea uterină. Este momentul tău de maximă fertilitate! Iată că vine şi săptămâna a treia, cu ziua cea norocoasă pentru un spermatozoid rapid care fecundează ovulul. Iar în cea de-a patra săptămână, chiar dacă nu ai aflat încăde sarcină poți simți unele simptome.

Te confrunţi cu o stare care seamănă cu „sindromul premenstrual”. Adică sânii se măresc şi te dor, mergi la toaletă foarte des. Se întâmplă frecvent ca femeile să confunde primele simptome de sarcină cu cele ale sindromului premenstrual. Ar fi o idee înţeleaptă să-ţi faci un control ginecologic. Şi să cumperi un test de sarcină!

Săptămâna VI

 • Sânii s-au mărit puțin, ţi-ar trebui un sutien cu un număr mai mare.
 • Bebeluşul prinde formă. Are cap, ochi, urechi şi chiar obraji.
 • Creierul a început să se dezvolte, iar extremităţile (mâini şi picioare) se prefigurează.
 • Organele interne şi celulele nervoase se formează.

Săptămâna VII

 •  Capul bebeluşului, în raport cu trupul, este uriaş şi, deşi nu e mai mare ca un vârf de deget, are gură, limbă şi nişte nări mici, ca nişte împunsături de ac.
 • Măsoară 9 mm şi inima lui pompează în ritmul vieţii.

Săptămâna VIII

 •  Bebe face primele mişcări pe care tu nu le poţi percepe încă. Copilul tău are acum mâini, picioare, o figură distinctă şi orificii pentru urechi.

Săptămânânile IX-X

 •  Cartilagiile, care alcătuiesc scheletul incipient, se întăresc şi se formează oasele. Tot acum se formează şi placenta. În săptămâna a zecea, bebe are 4 cm. Are genunchi şi chiar sprâncene, i se conturează bărbia.

Sfat util: Se spune că ameţelile sunt un semn că hormonii pompează din plin, ceea ce indică o sarcină puternică şi stabilă. Dacă stările de vomă sunt exagerate însă, trebuie consultat medicul! Ar trebui să eviți anumite mâncăruri, cum ar fi carnea crudă (biftec!), brânza topită şi ouăle crude, pentru că ar putea conţine microbi ce afectează fătul. Tot acum apare şi senzaţia de epuizare, pe măsură ce organismul se adaptează schimbărilor. Mergi la culcare cât de devreme poţi, ai nevoie de somn.

Trimestrul 2

 • În cea de-a 12-a săptămână, organele bebelușului tău sunt formate, deşi nu este vizibil încă sexul.
 • Rinichii lui funcţionează destul de bine.
 • Bebe are dimensiunea unei piersici.
 • În cea de-a 13-a săptămână îi aduce trăsături mult mai bine conturate. Are 9 cm lungime şi acum învaţă să-şi încleşteze pumnii.
 • În cea de-a 14-a săptămână, este momentul potrivit ca micuţul să poată fi văzut la ecograf. În plus, aparatul cu ultrasunete îi numără bătăile inimii, şi afli că totul e în regulă.
 • În cea de-a 15-a săptămână, bebe are 12,5 cm şi se hrăneşte prin cordonul ombilical.

 • În săptămâna a 16-a, îşi suge degeţelele şi înghite puţin lichid amniotic.
 • Din săptămâna a 17-a, ai pântecul rotunjit, se cunoaşte cu ochiul liber că eşti o mămică în devenire. Transpiri mai mult, digestia e mai lentă şi s-ar putea să suferi de constipaţie. Iar bebe a evoluat. Poate fi conştient acum de zgomotele şi lumina puternică din afara burticii tale.
 • La 18 săptămâni, are 18 cm şi face… primii paşi. Simţi că mişcă, de parcă s-ar fi ascuns în tine un fluturaş ce dă din aripioare. Tot acum începe să îşi sugă degeţelele.
 • În acest stadiu, pielea de pe burta ta s-a dilatat cam mult, ustură şi încep să apară vergeturi. Masează-o zilnic cu o cremă emolientă.
 •  Începe exerciţii-le de respiraţie şi câteva mişcări de gimnastică pentru întărirea musculaturii pelvine. Muşchii puternici ajută la o naştere uşoară şi fac minuni în viaţa ta sexuală!
 • La 20 de săptămâni, ai parcurs jumătate din drum, dar mai ai ceva până la destinaţie. Cel mic are 25 cm şi cântăreşte în jur de 340 grame. Dă din mâini şi picioare cât îi place. Încă e destul de mic să înoate în lichidul amniotic, ca în piscină.
 • Pielea lui se separă acum în două straturi, epiderma (stratul exterior) şi dermul (stratul interior, unde se vor depozita grăsimile).
 • La 21 de săptămâni, poţi începe să vorbeşti cu bebeluşul din burtică; e sigur că te aude. Pune-i muzică, dacă vrei un meloman!
 •  La 22 de săptămâni încep să îi crească unghiile, iar trupul lui e acoperit cu un păr fin.
 • La 24 de săptămâni, mămica simte când puiul doarme sau e treaz. Are cam 29 cm şi 450 grame greutate.

Trimestrul 3

 • La 25 de săptămâni, bebe este acoperit cu o substanţă grasă, numită vernix, ce îi protejează pielea.
 • Are degetele bine formate şi amprenta digitală este complet desenată.
 • Pielea, din transparentă devine opacă, iar medicul îţi poate oferi stetoscopul pentru ca tu să îi asculţi bătăile inimii.
 • De la 27 de săptămâni, sarcina e foarte vizibilă, iar bebe creşte şi el rapid. În plus, micuţul îşi dezvoltă acum propriul sistem imunitar, ochii lui se deschid, dar vederea este limitată.
 •  În cea de-a 29-a săptămână, bebe are 40 cm lungime şi o greutate de un kilogram.
 • La 31 de săptămâni, bebeluşul cântăreşte 1,8 kg şi se întoarce în poziţia cu capul în jos, pregătindu-se de ieşire.
 • La 32 de săptămâni, îţi umple abdomenul.
 • În săptămâna 33, bebe creşte rapid. El este capabil acum să-şi focalizeze privirea (se uită la degeţele, de parcă le-ar număra, sau îţi admiră cordonul ombilical).
 • Este momentul, în săptămâna 34, să îţi cumperi un trusou nou, pentru maternitate. O cămaşă de noapte de bumbac, care se deschide în faţă, numai bună pentru alăptat. Şi un set de scutecele pentru puiul tău.
 • . La 37 de săptămâni, bebelușul are cam 45 cm lungime, picioarele lui sunt ghemuite sub trup, iar mâinile încrucişate.
 • La 38 de săptămâni, bebe este angajat spre „ieşire”, iar tu te mişti tot mai greu. Are 47 cm şi mai creşte. La 39 de săptămâni, abia te mai ţii pe picioare. Ai nevoie de energie pentru „amândoi”.
 • Dacă ai ajuns cu bine la termen, la 40 de săptămâni, relaxează-te. Când începi să simţi durerea aceea de mijloc, care îţi aduce aminte de ciclu, să ştii că au început contracţiile. Nu intra în panică. Fii calmă şi anunţă medicul. Vei descoperi, de regulă, că ai timp destul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa