Tensiunea arterială la gravide. Cum se depistează și cum trebuie ținuță sub control

Alexandra Irimiea

Tensiunea arterială la gravide, în special hipertensiunea, este o problemă gravă de sănătate, dar care poate fi controlată. Iată ce sfaturi are medicul ginecolog!

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii.

„Femeile care pot avea probleme în sarcină sunt cele obeze, hipertensive în afara sarcinii, cu diabet sau cele cu probleme cardiace”, a expus pe scurt dr. Letiția Gorăneanu Drăghici, medic primar obsterică-ginecologie.

Sunt două valori indicate ale tensiunii arteriale:
presiunea sistolică – atunci când inima se contractă (în sistolă) – valori normale între 100 și 130 mm coloana de mercur (Hg);
presiunea diastolică – când inima se relaxează între două contracții (în diastolă) – valori normale sub 85 mmHg.

Îți recomandă și pachetul La început de drum, care te va ajuta să ai grijă de copilul tău în primii ani de viață. Acesta poate fi cumpărat de AICI.

Tensiunea arterială la gravide: când este periculoasă?

Hipotensiunea nu pune în pericol nici gravida, nici fătul, însă poate da amețeli.
În schimb, hipertenesiunea poate să dea dureri de cap, amețeli sau stări neplăcute generale.

Atenție! Complicațiile hipertensiunii arteriale (HTA) în sarcină sunt multiple și grave, expune medicul ginecolog.

Pentru mamă: risc de eclampsie sau preeclampsie care pot duce chiar la deces în cazul în care nu este tratată la timp și nu este supravegheată. Preeclampsia este o condiție medicală serioasă care se manifestă prin creșterea tensiunii arteriale (valori peste 140/90 mm Hg) și prezența de proteine în exces în urină.

Hipertensiunea arterială în sarcină este o complicație gravă!

Pentru făt: Și aici sunt, de asemenea, complicații grave – de la restricție de creștere până chiar la deces în uter dacă sarcina nu este supravegheată foarte atent.

Astfel, atunci când o gravidă se confruntă cu hipertensiune, scade fluxul de sânge la nivelul placentei și, în consecință se reduce furnizarea cu oxigen și nutrienți la nivelul copilului.

Tipuri de hipertensiune arterială la gravide:

Hipertensiunea cronică – Dacă hipertensiunea arterială apare înainte de a fi însărcinată sau chiar în timpul sarcinii, dar înainte de săptămâna 20. Se mai poate pune acest diagnostic și în cazul în care hipertensiunea durează mai mult de 12 săptămâni după naștere.

Hipertensiunea gestațională (de sarcină) – Aceasta apare după săptămâna 20 de sarcină, dar important de reținut este faptul că dispare după naștere.

„HTA este indusă de sarcină la paciente cu afecțiuni anterioare sau la fete foarte tinere 16-18 ani, cu insuficiență circulatorie”, a mai explicat medicul ginecolog.

Tensiunea arterială la gravide: tratament și recomandări

HTA se tratează în sarcină conform prescripțiilor medicilor. Există medicamente care se prescriu în funcție de patologia fiecăruia. De regulă, se colaborează și cu medici cardiologi.

„Tensiunea crește în sarcină odată cu vârsta sarcinii. Așadar, cu cât sarcina este mai avansată, cu atât crește și tensiunea”, mai spune dr. Letiția Gorăneanu Drăghici.

Însă cel mai eficient tratament al hipertensiunii arteriale la gravide este chiar… nașterea. Până când presiunea arterială nu scade, femeia însărcinată are un risc crescut de convulsii, placenta abruption (naștere prematură), accident vascular cerebral și sângerare vaginală. De menționat este faptul că nașterea implică mai multe riscuri pentru copil cu cât aceasta este diagnosticată mai devreme în sarcină.

„Se recomandă repaos fizic, regim fără sare, alimentație echilibrată și sănătoasă”, spune scurt medicul ginecolog.

Repausul la pat este indicat pentru a reduce valorile tensiunii arteriale și a crește fluxul de sânge către placentă, oferindu-i astfel copilului suficient timp pentru a se maturiza. Pentru cele care au o formă mai severă de preeclampsie, este necesară chiar internarea – repausul la pat în spital.

Aici gravida este atent monitorizată, i se fac regulat teste non-stres sau profilul biofizic pentru a vedea starea de bine a copilului și pentru a măsura cantitatea de lichid amniotic. Dacă se înregistrează un volum redus de lichid amniotic, acesta este un semn al fluxului sanguin insuficient la făt.

De regulă, tensiunea arterială la gravide, în special hipertensiunea, duce la o inducere a travaliului înainte de termen sau la recomandarea operației de cezariană de către medicul ginecolog curant.

Îți recomandă și pachetul La început de drum, care te va ajuta să ai grijă de copilul tău în primii ani de viață. Acesta poate fi cumpărat de AICI.

https://zyxbooks.ro/produs/la-inceput-de-drum/?utm_source=articol&utm_campaign=https%3A%2F%2Ftotuldespremame.ro%2Fsarcina%2Fsanatatea-gravidei%2Ftensiunea-arteriala-la-gravide

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa