Tahicardia în sarcină

Ramona Dinescu
tahicardia-in-sarcina-totul-despre-mame

Tahicardia ușoară este normală în sarcină până la un anumit punct deoarece, din cauza faptului că organismul femeii gravide trebuie să susțină și placenta, fătul sau uterul, inima are nevoie să pompeze mai mult sânge, lucru care accelerează puțin pulsațiile acesteia.

Tahicardie este denumită situația în care inima gravidei trece de 90-100 de bătăi pe minut, adică un ritm cardiac anormal pentru un adult sănătos. Cu toate acestea în timpul sarcinii trebuie să te aștepți la o accelerare cu 10-20 de bătăi pe minut în plus față de ritmul tău cardiac obișnuit.

Am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie care ne-a mărturisit că orice suspiciune de ritm cardiac accelerat, eventual însoțită și de simptomele tahicardiei, ar trebui anunțată cât mai repede medicului ginecolog și celui cardiolog. O tahicardie severă, netratată ar putea duce la multiple complicații ce ar putea pune în pericol atât sarcina, cât și viața gravidei.

Care sunt cauzele tahicardiei

În timpul sarcinii, organismul femeii este supus unui stres suplimentar și trece prin nenumărate modificări de ordin hormonal, legate de creșterea și dezvoltarea placentei și a uterului, de apariția a noi vase de sânge și, într-un final, de susținerea și întreținerea fluxului sanguin necesar și pentru fătul care se dezvoltă în interiorul ei. De aceea, inima viitoarei mame este solicitată într-o măsură mai mare, iar o creștere cu 10-20 de pulsații pe minut față de ritmul cardiac obișnuit este ceva natural, care nu ar trebui să te pună pe gânduri. Dacă ritmul tău cardiac va trece de valoare 90-100 de bătăi pe minut, atunci ar trebui să ceri sfatul unui medic, mai ales dacă știi că te afli și într-una dintre situațiile de mai jos, situații care pot cauza tahicardia:

–          Ești anemică;

–          Suferi de obezitate sau te-ai îngrășat foarte tare în timpul sarcinii;

–          Ai teren alergic, ceea ce ar putea să-ți provoace o alergie și la vitaminele prenatale;

–          Suferi de astm;

–          Ai probleme cu glanda tiroidă;

–          Ai avut sau ai infecții pulmonare, embolii sau cheag de sânge la plămâni;

–          Ai avut o sarcină ectopică;

–          Suferi de anxietate;

–          Ai crize suprarenale;

–          Ești deshidratată sau au febră;

–          Ai suferit de hemoragii acute de orice natură, fie ele și obstetrice;

–          Ai făcut efort, ai fost stresată în ultima perioadă

–          Ai diagnostic de rupturi uterine sau desprindere de placentă

–          Fumezi, consumi alcool, cafea sau ai luat anumite medicamente în ultima perioadă

–          Suferi sau ai suferit de boli de inimă.

Simptome și tratament pentru tahicardia în sarcină

De când mă știu am avut un ritm cardiac ușor accelerat, iar prietenii mei glumeau pe tema asta spunând că sunt mereu stresată. În timpul sarcinii, din cauza anemiei de care sufăr și a faptului că m-am îngrășat mai mult decât ar fi fost cazul, am ajuns cu ritmul cardiac în jurul valorii de 100 de bătăi pe minut.

Eu am trăit pe pielea mea simptomele pe care le descriu medicii și pot să vă spun că nu sunt deloc dintre cele mai plăcute. În plus, acestea pun o presiune destul de mare pe psihicul viitoarei mame, motiv pentru care este posibil ca aceasta să se îngrijoreze mai mult decât este cazul, să se streseze și mai tare și să ajungă la un ritm cardiac și mai crescut. Eu, din fericire am reușit să mă relaxez, am urmat tratamentul prescris și totul a fost perfect, ceea ce vă îndemn pe fiecare dintre voi să faceți, pentru că stresul suplimentar nu face bine nimănui, mai ales bebelușului din burtă.

Simptomele tahicardiei sunt următoarele:

–          Palpitații;

–          Dificultăți respiratorii;

–          Dureri în zona pieptului;

–          Senzație de oboseală și amorțeală în diferite părți ale corpului;

–          Stare de anxietate, amețeală și leșin.

Oricare dintre aceste simptome ar trebui să vă trimită cât mai repede la un consult de specialitate, deoarece tratamentul este relativ simplu, ușor de urmat și de mare ajutor în dezvoltarea normală a sarcinii. Medicul investighează de obicei cauza ce ar putea duce la tahicardie, iar în funcție de acest lucru va alege cel mai bun tratament.

De obicei, sunt prescrise anti aritmice, beta-blocante și beta-blocante pentru calciu și, evident, un stil de viață sănătos care să excludă tutunul, alcoolul, cafeaua, o bună hidratare și o alimentație sănătoasă în fiecare zi. Se recomandă odihna, repaosul, evitarea stresului și a situațiilor stresante.

Citeşte şi:
Listerioza la copii
Distocia la naştere: cauze şi soluţii
De ce aleg unele mame să-şi mănânce placenta?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa