Tot ce trebuie să ştii despre streptococul de grup B în sarcină

TOTUL DESPRE MAME

Dacă eşti la prima sarcină, probabil că nu ai mai auzit de streptococul de grup B (SGB). Majoritatea oamenilor cu SGB nu ştiu că sunt purtători şi nici nu prezintă niciun fel de probleme. Când eşti însărcinată, însă, lucrurile se complică, deoarece streptococul de grup B în sarcină poate fi periculos pentru copil.

Despre streptococul de grup B

În corpul uman trăiesc numeroase tipuri de bacterii. Unele sunt benefice organismului şi îl ajută să funcţioneze cum trebuie, iar altele pot cauza probleme în anumite situaţii.

SGB este una din numeroasele bacterii care se află în organism şi care, în mod normal, nu produce probleme. De obicei, se găseşte în sistemul urinar, cel digestiv şi aparatul reproducător.

Întrucât SGB poate trăi în corpul uman fără să ne afecteze sănătatea, mulţi oameni nu ştiu dacă îl au. Ce e bine să ştii, însă, este ca un procent de aproximativ 25% din femeile însărcinate poartă aceasta bacterie.

E important să ştii că dacă eşti purtătoare de SGB nu înseamnă că ai făcut ceva anume pentru a-l lua.

Deşi numele sunt similare, SGB este diferit de streptococul de grup A, bacteria care cauzează probleme la nivelul gâtului.

Efectele produse de streptococul de grup B asupra organismului

Deşi SGB, în general, nu cauzează probleme, unii oameni care sunt purtători se pot îmbolnăvi. Persoanele în vârstă şi cei cu afecţiuni medicale cronic, cum ar fi diabetul, cancerul şi bolile de ficat, sunt mai susceptibili a se îmbolnăvi dacă au SGB. Cele mai frecvente probleme cauzate de SGB la adulţi sunt infecţii ale sângelui, ale plămânilor, ale pielii şi ale oaselor.

Streptococul de grup B în sarcină poate provoca infecţii ale tractului urinar, placentei, uterului şi lichidului amniotic. Mac mult, femeile pot transmite infecţia copiilor în timpul travaliului şi în timpul naşterii.

Efectele SGB la copii

Majoritatea copiilor care sunt expuşi la SGB nu au nicio problemă. Cu toate acestea, pentru unii SGB poate fi periculos sau chiar fatal. Copiii născuţi prematur sunt mai susceptibili să sufere de infecţii cauzate de SGB decât cei născuţi la termen, deoarece sistemele lor imunitare sunt mai puţin dezvoltate.

Cele două tipuri de boli cauzate de streptococul de grup B la copii sunt:

  • Infecţiile cu debut precoce constituie tipul cel mai des întâlnit, şi apar în prima săptămână de viaţă. Acestea, de obicei, provoacă probleme imediat, în termen de 24 de ore de la naştere.
  • Infecţiile cu debut tardiv se dezvoltă la un interval de câteva săptămâni până la câteva luni după naştere. Acest tip de boala cauzată de SGB nu este bine explicată, deoarece sursa de infecţie este de obicei necunoscută (de exemplu, SGB poate trece de la mamă sau de la altă sursă).

Semne şi simptome de boală cauzată de SGB la nou-născuţi şi sugari:

  • febră;
  • probleme de alimentare;
  • probleme de respiraţie;
  • iritabilitate sau stare de nervozitate;
  • inactivitate sau de lipsă de vlagă;
  • incapacitatea de a menţine o temperatură corporală normală.

 

Bebeluşii cu boli cauzate de SGB pot dezvolta, de asemenea, şi alte probleme grave, precum pneumonie, sepsis şi meningită. Meningita se încadrează mai curând în rândul infecţiilor cauzate de SGB cu debut tardiv şi poate duce la pierderea auzului şi a vederii, dizabilităţi de învăţare, convulsii şi chiar moarte.

Diagnosticarea streptococului de grup B în sarcină

Femeile gravide sunt testate în mod curent pentru SGB în ultima parte a sarcinii, de obicei între săptămânile 35 şi 37. Testul este simplu, ieftin şi nedureros. Analiza presupune utilizarea unui tampon de bumbac pentru a recolta probe din vagin. Probele sunt analizate într-un laborator pentru a determina dacă SGB este prezent. Rezultatele testelor de SGB sunt de obicei disponibile în termen de 1 până la 3 zile.

Când un test detectează prezenţa SGB-ului, femeia este declarată „SGB pozitivă”. Acest rezultat înseamnă doar că este purtătoare a bacteriei, nu şi că ea sau copilul se vor îmbolnăvi.

Streptococul de grup B în sarcină: tratament şi prevenire

Deşi nimic nu se poate face pentru a opri contractarea de SGB a femeilor gravide, medicii au găsit o modalitate sigură şi simplă de a ajuta la prevenirea infecţiilor cu debut precoce la nou-născuţi.

Primul pas este testarea mamei şi a afla dacă are sau nu SGB. În cazul în care testul a ieşit pozitiv, mamei îi sunt administrate antibiotice pe cale intravenoasă în timpul travaliului. Penicilina este antibioticul cel mai frecvent folosit, dar există şi alternative pentru femeile alergice la penicilină.

În mod ideal, femeia trebuie să primească medicaţia cu cel puţin patru ore înainte de naştere. Acest pas simplu ajută foarte mult la prevenirea transmiterii SGB la copil.

Din nefericire, antibioticele nu pot fi utilizate înainte de travaliu pentru a preveni transmiterea infecţiei la copil, deoarece SGB se regenerează repede.

Pe lângă femeile purtătoare de SGB, le mai pot fi administrate antibiotice în timpul travaliului şi femeilor care:

  • intră în travaliu înainte de a fi testate pentru SGB (travaliu prematur);
  • nu au fost testate pentru SGB şi au membrane fisurate (li se rupe apa cu cel puţin 12 ore înainte de naştere);
  • nu au fost testate pentru SGB şi au febră în timpul travaliului;
  • au avut o infecţie a vezicii urinare, cauzată de SGB, în timpul sarcinii;
  • au mai avut un copil cu infecţie SGB.

 

Bebeluşii care contractează o boală cauzată de SGB sunt, de asemenea, trataţi cu antibiotice. Acest tratament ar trebui să înceapă cât mai curând posibil pentru a ajuta la prevenirea problemelor. Aceşti copii ar putea avea nevoie, de asemenea, de alte tratamente, cum ar fi fluide pe cale intravenoasă.

Din păcate, antibioticele administrate în timpul travaliului ajută doar la prevenirea infecţiilor SGB cu debut precoce. Deoarece cauzele infecţiilor cu debut tardiv sunt necunoscute, nu a fost încă identificată o metodă pentru a le preveni. Cu toate acestea, cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui vaccin pentru a preveni infecţiile cauzate de SGB.

Perspective asupra SGB

Perspectivele femeilor purtătoare de SGB care primesc antibiotice la momentul oportun în timpul travaliului sunt bune. Majoritatea nu ajung să transmită infecţia la copii. Şi, deoarece bacteriile nu trec în laptele matern, purtătoarele de SGB pot alăpta fără nicio grijă.

Deoarece SGB trăieşte în organismul uman, toate femeile ar trebui să îşi facă o analiză pentru a vedea dacă sunt purtătoare în timpul sarcinii, indiferent de rezultatele obţinute în sarcinile anterioare. Testarea şi tratamentul făcut la timp ajută la reducerea riscurilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa