15 simptome precoce de sarcină

Ileana Mirescu

O serie de simptome precoce de sarcină sunt în strânsă legătură cu modificările hormonale care au loc în corpul tău, iar aceste simptome pot fi destul de înșelătoare. Ba mai mult, când vine vorba de simptome precoce de sarcină, lucrurile sunt cu atât mai nesigure.

Simptome precoce de sarcină. Când apar?

Deşi studiile arată ca un ovul este de regulă fertilizat în primele 12 ore ale ovulaţiei (şi nu mai târziu de 24 h), tu nu vei conştientiza simptomele precoce de sarcină decât după implantare, aceasta având loc după 7-10 zile de la ovulaţie.

Dacă ai rămas însărcinată, embrionul începe să producă hormoni hCG după implantare, aşa că este imposibil să depistezi sarcina sau să ai simptome mai devreme. Aşadar, cu cât aştepţi mai mult pentru a-ţi face un test după ovulaţie, cu atât va fi rezultatul mai aproape de adevăr.

Testele de sarcină ar trebui făcute, în mod ideal, din momentul în care ciclul îţi întârzie cu o zi.

Mai jos ai o listă de 15 simptome sarcină pe care le-ai putea avea atunci când şi dacă rămâi însărcinată. Ţine minte că fiecare femeie şi fiecare sarcină diferă, aşa că nu e cazul să intri în panică dacă nu prezinţi toate simptomele precoce de sarcină.

Simptome precoce de sarcină. Întârzierea menstruaţiei

Simptome ale sarciniiCând sunt prezenteAlte cauze posibile
Absenţa menstruatieiÎntreaga perioadă a sarciniifluctuaţii mari ale greutaţii corporale tulburări hormonale stres întreruperea administrarii de anticoncepţionale alăptarea
Greaţa şi vomaSăptămânile 2 – 8 după concepţietoxiinfecţii alimentarestresdiverse tulburari gastro-intestinale
Mărirea şi sensibilizarea sânilorÎncepând cu săptămânile 1-2 după concepţietulburari hormonale, administrarea anticoncepţionalelor, sindrom premenstrual
Senzaţie de epuizare, somnolenţăSăptămânile 1 – 6 după concepţiestrestulburări psihice, oboseală cronică
Dureri de spatePe tot parcursul celor 9 luniafecţiuni lombare, afecţiuni renale
Cefalee persistentăOrice moment al sarciniiabuzul de cofeina, tutun, alcool, deshidratare, suprasolicitare a ochilor
Pofte alimentareToată perioada a sarciniidiete restrictive, stres, depresie, sindrom premenstrual
Hiperpigmentarea mameloanelorApare în săptămânile 1-14 menţinându-se pe întreaga durată a sarciniitulburări hormonale  
Mişcări fetaleSăptămânile 16 -22tulburări gastrointestinale
Urinare frecventăSăptămânile 6 -8infecţii urinare, administrare de diuretice, diabet dezechilibrat, consum excesiv de lichide

Ești însărcinată dacă….

Îți întârzie menstruația

Unul din simptomele precoce de sarcină pe care le-ai putea observa este întârzierea menstruaţiei. Deşi aceasta este, de regulă, asociată cu sarcina, nu este exclus ca motivul întârzierii să fie altul. Spre exemplu, ar putea fi un nivel ridicat de stres, o boală gravă sau efectul secundar al unei operaţii chirurgicale. Pe de altă parte, este posibil să ai menstruaţie chiar şi în timpul sarcinii. Unele femei sângerează doar câteva luni sau pe tot parcursul sarcinii.

Crește temperatura bazală (TB)

Dacă, în mod regulat, ţii un grafic al ciclurilor şi îţi iei temperatura, vei observa că TB va rămâne ridicată pe tot parcursul fazei luteale. Progesteronul provoacă TB să crească până la ovulaţie şi să se menţină la un nivel ridicat dacă eşti însărcinată. Dacă nu eşti însărcinată, temperatura ta bazală va scădea la loc și vei avea menstruație, ca în fiecare lună.

Ai grețuri

Un alt simptom precoce de sarcină foarte cunoscut sunt greţurile. Contrar credinţelor populare, ele nu apar doar dimineaţa, ci te pot surprinde în orice moment al zilei. Asigură-te că mănânci bine şi echilibrat.

Ghimbirul este un remediu natural foarte bun pentru greaţă, deşi unele femei spun că nimic nu le poate ajuta în a se simţi mai bine. Greţurile persistă în primul trimestru de sarcină, deşi, în cazuri rare, pot continua şi în al doilea.

Sânii tăi se modifică

Chiar de la începuturile sarcinii vei putea constata nişte schimbări ale sânilor, precum:

 • Sfârcurile devin foarte sensibile – unele femei spun chiar că devin iritant de sensibile!
 • Sânii pot durea sau să aibă umflături.
 • Sfârcurile se pot închide la culoare.
 • Venele din zona sânilor pot deveni mai vizibile şi se pot mări.
 • Areolele se închid la culoare.
 • Micile umflături de pe areole (Tuberculii lui Montgomery) pot creşte sau se pot mări în dimensiuni.

Remarci un exces de mucus cervical

O creştere a nivelului de progesteron duce, de multe ori, la secreţie excesivă de mucus cervical. Unele femei pot observa doar un pic, pe când altele mult mai mult.

Neplăceri care îți spun că ești gravidă

Te simți din ce în ce mai obosită

Când rămâi însărcinată, metabolismul tău trece la alt nivel, pentru a putea susţine atât corpul tău, cât şi pe al copilului în formare. Asta implică foarte multă muncă! Ai putea deveni într-atât de obosită încât să începi să dormi mai mult decât de obicei.

Nivelul ridicat de progesteron necesar în timpul sarcinii are efect de sedativ. Nu este de mirare că te simţi epuizată! Dacă simţi nevoia să te odihneşti sau să dormi, ascultă ce îţi dictează organismul.

Urinezi des

Cam la o săptămână după concepere vei începe să mergi mai des la toaletă, numai ca să descoperi că urinezi des, dar puţin. Aceasta se întâmpla deoarece embrionul începe să secrete hormonul de sarcină hCG, care măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană. De aici, vezica se irită, lăsând să se scurgă chiar şi cantităţi mici de urină. Chiar şi noaptea te poţi trezi pentru a urina mai des decât de obicei.

Crampele nu-ți dau pace

Acest simptom precoce de sarcină poate fi, de asemenea, destul de stresant pentru viitorii părinţi, întrucât este simptom care ar putea anunţa şi pierderea sarcinii. Cu toate acestea, chiar atunci când nu eşti gravidă, uterul se contractă încontinuu. Când eşti însărcinată, fătul creşte şi împinge în pereţii uterului, provocând ca acesta să se contracte – lucru care este foarte normal.

În cazul în care crampele sunt însoţite de scurgeri de sânge, mergi la un consult medical. Numai doctorul îţi poate evalua starea de sănătate pentru a vedea dacă eşti în pericol de avort spontan.

Cu toate acestea, nu te panica. Femeile gravide pot avea crampe şi sângerări şi totuşi să reuşească să ducă la capăt o sarcină sănătoasă.

Apar unele scurgeri uşoare de sânge

La aproximativ 8-10 zile de la ovulaţie (chiar înainte de momentul în care în mod normal ai avea menstruație) ai putea observa scurgeri uşoare de sânge, cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului. Scurgerile sunt de obicei roz, şi nu roşii ca în timpul unei menstruaţii normale.

Ba constipată, ba balonată

Când tocmai credeai că ai scăpat, nivelurile ridicate de hormoni au un efect asupra intestinelor tale, relaxându-le, pentru a crea mai mult spaţiu pentru copil, pe măsură ce uterul se extinde. Ca urmare, ai putea deveni constipată. Din fericire, există remedii disponibile în farmacii, aşa că discută cu medicul tău şi găsiți împreună o soluție.

Pregătește-te din timp pentru întâlnirea cu copilul tău! Comandă acum pachetul „La început de drum” ce cuprinde 4 cărți scrise de experți de top în creșterea și educația copiilor de la 0 la 2 ani.

Nasul, pielea, limba anunță și ele barza

Simptome precoce de sarcină. Miros fin

Nu, nu este doar pentru că partenerul tău nu şi-a schimbat încă şosetele – sarcina poate intensifica mirosul! Mirosurile care nu te-au deranjat înainte ar putea deveni insuportabile acum, provocându-ţi greaţă. Produsele alimentare şi mirosul mâncărurilor gătite sunt, de obicei, cele care îţi pun nasul în alertă. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită, iar ţie este posibil să nu îţi placă tot felul de mirosuri pe care altele le-ar putea suporta.

Posibil să răcești mai des și să ai nasul înfundat

Un făt este foarte inteligent, chiar şi la o vârstă fragedă. Într-o sarcină sănătoasă, sistemul imunitar este împiedicat să atace şi să respingă fătul, așa cum ar face-o cu un obiect străin. Puterea aceasta este dată de hormonii şi anticorpii produşi de făt.

Anticorpii contribuie, de asemenea, la creşterea şi dezvoltarea placentei. Ca urmare a acestor modificări hormonale ale sistemului tău imunitar, ai putea deveni mai sensibilă și predispusă la răceli şi gripe.

Congestiile nazale sunt şi ele foarte frecvente în timpul sarcinii, datorită efectelor hormonilor asupra căilor respiratorii.

Iată cum trebuie să tratezi răceala în sarcină!

Ca-n adolescență, cu acnee și coșuri

Te-ar putea surprinde să descoperi că, deşi nu ai de obicei coşuri sau acnee, ai putea să te trezești cu aceste probleme la începutul sarcinii – pentru că se numără printre simptomele precoce de sarcină. Tenul, însă, ţi se va repara imediat ce nivelurile de hormoni ţi se vor regla. Cel mai bine ar fi să aştepţi să treacă de la sine, fără a stoarce coşurile, întrucât pot lăsa cicatrici şi/sau împrăştia bacteriile.

Gustul se schimbă, poftele apar

Creşterea nivelului de hormoni din sânge se poate reflecta în salivă. Este posibil să simţi un gust metalic în gură, care să îţi altereze gustul alimentelor. Unele femei nu mănâncă carne, pe când altele se strâmbă de la gustul pastei de dinţi!

Este posibil să fi auzit poveşti diverse despre lucrurile ciudate la care poftesc femeile gravide, lucruri care nu sunt deloc alimente – praf, argilă sau cretă. Acest gen de pofte reprezintă o afecţiune numită Pica. Nimeni nu ştie cu adevărat de ce femeile gravide au pofte.

Pe baza unor cercetări, unii cred că organismul pofteşte vitaminele şi mineralele de care duce lipsă. Dacă ai o poftă anume, nu este nimic în neregulă în a ţi-o satisface. Cu toate acestea, dacă simţi nevoia de alimente bogate în grăsimi sau alimente cu valoare nutritivă mică, încearcă să găseşti un înlocuitor. Dacă încă nu iei în mod normal multivitamine, ar putea fi un moment bun să începi să iei.

12 simptome precoce de sarcină mai puțin obișnuite

Unele simptome sarcină pot să le deruteze pe femeile însărcinate. Printre cele mai ciudate semne care se întâlnesc frecvent se numără:

 • râgâielile frecvente;
 • răul de mașină ce apare brusc;
 • visurile ce par tot mai reale;
 • insomnia;
 • crampele la picioare sau durerile la nivelul șoldului;
 • senzația de nas înfundat;
 • salivarea excesivă sau senzațiaa de gură uscată;
 • constipația sau diareea;
 • sensibilitatea la anumite culori (unele femei au spus că senzația de greață apare brusc la vederea unor culori);
 • mirosul schimbat al urinei;
 • preferința pentru anumite mirosuri mai ciudate.

Ce simptome ai când sarcina se oprește din evoluție

Sângerarea în primul trimestru de sarcină e destul de des întâlnită. Cauzele şi măsurile ce trebuie luate sunt foarte variate, dar un medic cu experienţă ştie să se orienteze corect.

Avortul înseamnă întreruperea cursului normal al sarcinii în primele 6 luni, adică înainte ca produsul de concepţie să fie viabil.

Avortul spontan poate fi declanşat de:

 • cauze paterne (anomalii ale spermatozoidului – date de bătrâneţe, boli cronice, tbc, alcoolism, surmenaj fizic sau intelectual),
 • cauze ovulare (mola hidatiformă, sarcina multiplă, datorită acumulării rapide a lichidului amniotic, ce provoacă distensia exagerată a uterului),
 • cauzele materne, care sunt cele mai variate şi mai frecvente.

Hemoragia abundentă este simptomul dominant în avort. Sarcina oprită din evoluţie, situaţia în care oul moare fără să se elimine e şi ea o formă a bolii abortive. În acest caz, dispar majoritatea simptomelor de sarcină: uterul nu mai creşte în dimensiuni, iar secreţia uterină devine cafenie, cu miros fetid.

Dacă ți s-a părut util acest articol, își recomandăm și:

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa