Simptome precoce de sarcină. Ce semne sunt la patru săptămâni

Prima vizită la medic nu trebuie amânată sub nici o formă. Fă-ţi o programare la ginecologul tău, chiar dacă semnele pe care le observi anunță că peste 9 luni vei deveni mamă.

Alexandra Constantin

Simptome sarcină la patru săptămâni. Stare de oboseală continuă, gust ciudat în gură și senzație de furnicături la nivelul sânilor? Deși ele pot părea simple neplăceri care pot fi trecute ușor cu vederea, de fapt sunt simptome precoce în sarcină.

Primele semne care apar în sarcină

Schimbările hormonale sunt cele care care pot favoriza apariția multor simptome specifice sarcinii, acestea fiind de multe ori vizibile chiar și în primele patru săptămâni de sarcină, potrivit www.mumsnet.com. Printre cele mai frecvente simptome precoce în sarcină se numără:

  • senzația se înțepătură ce apare în partea de jos a abdomenului;
  • sângerarea ușoară;
  • starea accentuată de oboseală;
  • disconfortul la nivelul sânilor (sensibilitate crescută la mameloane și senzația de sâni grei);
  • durerile de spate;
  • un simț al mirosului mult mai puternic;
  • un gust ciudat în gură, de multe ori chiar metalic;
  • amețelile;
  • apariția unor coșuri la nivelul tenului;
  • senzația puternică de căldură (asemănătoare cu bufeurile);
  • secreția mai mare de mucus cervical.

Bine de știut este că aceste simptome pot anunța și că urmează perioada menstruală, nu neapărat prezența unei sarcini. Testul de sarcină pozitiv este cel care poate confirma cu mai mare exactitate o posibilă sarcină.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii AICI.

Simptome sarcină la patru săptămâni. Simptome des întâlnite

După ce testul de sarcină a ieșit pozitiv este posibil să apară următoarele neplăceri:

  • mameloanele devin mai închise la culoare;
  • senzația de greață ce apare în prima parte a zilei (de regulă apare în jurul celei de-a 6-a săptămână de sarcină, dar se poate și mai devreme);
  • nevoia de a merge mai des la baie pentru a urina;
  • dureri de cap;
  • stare emoțională mai accentuată;
  • poftă de mâncare mai mare;
  • senzația de arsură la stomac.

Cât de devreme pot apărea semnele specifice sarcinii

Specialiștii sunt de părere că cel mai devreme simptomele care anunță o posibilă sarcină pot apărea în jurul celei de-a 10-a zile după ovulație. Dar acest lucru nu este valabil pentru toate femeile însărcinate. Neplăcerile specifice sarcinii apar la unele femei încă de la începutul perioadei, în timp ce la altele după luna a 2-a sau chiar a 3-a de sarcină.

Simptome precoce de sarcină: care sunt cele mai puțin obișnuite

Unele simptome pot chiar să le deruteze pe femeile însărcinate. Printre cele mai ciudate semne care se întâlnesc frecvent se numără:

  • râgâielile frecvente;
  • răul de mașină ce apare brusc;
  • visurile ce par tot mai reale;
  • insomnia;
  • crampele la picioare sau durerile la nivelul șoldului;
  • senzația de nas înfundat;
  • salivarea excesivă sau senzația de gură uscată;
  • constipația sau diareea;
  • sensibilitatea la anumite culori (unele femei au spus că senzația de greață apare brusc la vederea unor culori);
  • mirosul schimbat al urinei;
  • preferința pentru anumite mirosuri mai ciudate.

Neplăcerile pot să reapară după ce ai scăpat de ele

Specialiștii spun că este normal ca simptomele care anunță o posibilă sarcină să fie prezente și să dispară, mai ales că ele pot să se schimbe de la o săptămână la alta. Și asta deoarece schimbările hormonale continuă, iar organismul simte nevoia să revină la ceea ce a fost înainte. Posibil este și ca simptomele să dispară, după care să reapară la un anumit interval de timp.

Există și cazuri când gravidele nu au deloc probleme

Este foarte posibil ca femeia însărcinată să aibă foarte puține simptome specifice perioadei de graviditate sau să nu aibă deloc. Multe dintre femei nu au deloc neplăceri până în jurul celei de-a 8-a săptămână, apoi ele dispar la scurt timp. Mai mult, dacă stilul de viață este unul agitat este posibil ca gravida nici să nu observe semnele care indică faptul că este însărcinată. De aceea există și cazuri când femeia află de sarcină în cel de-al doilea trimestru.

Simptome sarcină la patru săptămâni. Pot să indice acestea sexul bebelușului?

Nu există legăură între natura simptomele specifice sarcinii și sexul pe care îl are bebelușul. Cu toate acestea, nu puține sunt credințele din popor conform cărora simptomele sunt indicii clare care arată dacă este vorba de un băiețel sau de o fetiță. Deseori femeile spun că le-a fost mai rău când au fost însărcinate cu fete (datorită nivelul ușor crescut de estrogen) sau că primul trimestru a fost foarte dificil când e vorba de sarcină gemelară. Iată câteva dintre miturile cunoscute care fac legătura între simptomele din sarcină și sexul bebelușului:

  • poftă de dulce mai puternică dacă este fată/poftă pentru mâncăruri picante dacă este băiat;
  • este băiat dacă gravida are mai mereu picioarele reci;
  • dacă părul devine mai strălucitor și pielea este mai frumoasă este băiat.
Semne ale sarciniiMomentul manifestăriiAlte cauze posibile
Absenţa menstruatieiÎntreaga perioadă a sarciniifluctuaţii mari ale greutaţii corporale 
tulburări hormonale 
stres 
întreruperea administrarii de anticoncepţionale 
alăptarea
Greaţa şi vomaSăptămânile 2 – 8 după concepţietoxiinfecţii alimentarestre
diverse tulburari gastro-intestinale
Mărirea şi sensibilizarea sânilorÎncepând cu săptămânile 1-2 după concepţietulburari hormonale
administrarea anticoncepţionalelor
sindrom premenstrual
Senzaţie de epuizare, somnolenţăSăptămânile 1 – 6 după concepţiestrestul
tulburări psihice
oboseală cronică
Dureri de spatePe tot parcursul celor 9 luniafecţiuni lombare
afecţiuni renale
Cefalee persistentăOrice moment al sarciniiabuzul de cofeina, tutun, alcool
deshidratare
suprasolicitare a ochilor
Pofte alimentareToată perioada a sarciniidiete restrictive
stres
depresie
sindrom premenstrual
Hiperpigmentarea mameloanelorApare în săptămânile 1-14 menţinându-se pe întreaga durată a sarciniitulburări hormonale  
Mişcări fetaleSăptămânile 16 -22tulburări gastrointestinale
Urinare frecventăSăptămânile 6 -8infecţii urinare
administrare de diuretice
diabet dezechilibrat
consum excesiv de lichide

Cum poți afla dacă ești cu adevărat însărcinată

Testul de sarcină este cea mai la-ndemână metodă prin care poți afla dacă ești sau nu însărcinată. Este ușor să te convingi că este vorba de o sarcină, chiar dacă o parte dintre simptomele specifice acesteia pot să apară și înainte de perioada menstruală din lună. Bine este să repeți după o săptămână testul de sarcină dacă inițial el a ieșit negativ, dar nici ciclul menstrual nu a venit. Felicitări însă dacă el arată un rezultat pozitiv. De acum este timpul să citești despre ce e bine să faci și ce nu în sarcină, continuă să iei acid folic și programează-te cât mai repede la medicul tău ginecolog.

Foamea în sarcină

Creșterea apetitului în timpul sarcinii este foarte frecventă. De la începutul sarcinii, modificările hormonale te pot face să fii înfometată pe tot parcursul zilei, uneori chiar și noaptea. Consumul de alimente bogate în fibre și consumul de lichide în timpul zilei te pot ajuta să te simți sătulă pentru mai mult timp. 

De ce mi-e foame în sarcină?

Modificarea hormonilor te poate face să te simți mai înfometată încă de la începutul primului trimestru de sarcină.

Când ești însărcinată, corpul tău folosește mai bine energia din alimentele pe care le consumi. Așa că, deși s-ar putea să-ți fie foame, nu ai nevoie de calorii suplimentare în primele șase luni de sarcină. Abia în al treilea trimestru ai nevoie de 200 de calorii în plus pe zi.

Ce și cât mănânc când mi-e foame în timpul sarcinii?

În timpul zilei

Pentru mesele din timpul zilei, mâncă multe fructe și legume și alege pâine integrală sau orez brun și paste integrale.  Aceste alimente sunt pline de fibre și eliberează energie încet, astfel încât să te simți mai plină pentru mai mult timp și, de asemenea, ajută la prevenirea constipației.

Renunță alimentele dulci și grase. Îți pot da un impuls rapid de energie, dar nu te satură cu adevărat și pot agrava grațurile matinale. De asemenea, nu îți vor oferi nutrienții care ai nevoie.

Ce alimente trebuie să eviți în timpul sarcinii

De la carnea insuficient gătită, la prea multă cofeină, afla ce alimente și băuturi ar trebui să limitezi sau să eviți cu totul în timpul sarcinii, pentru a-ți menține copilul în siguranță, în articolul de mai jos. 

Dacă suferi de indigestie, evită alimentele bogate, grase și picante, precum și cofeina, sucul de fructe și ciocolata. Toate acestea pot agrava arsurile la stomac, ceea ce îți poate perturba și mai mult somnul.

Asigură-te că bei multe lichide în timpul zilei. Uneori, setea poate fi confundată cu foamea. Încearcă să ai un aport de  aproximativ 1,6 litri sau șase până la opt pahare medii de apă sau lichide în fiecare zi. 

Înainte de a merge la culcare

Consumul de alimente bogate în amidon și zahăr înainte de culcare, (cum ar fi mâncarea de fast food) poate determina creșterea glicemiei și apoi scăderea. Când îți scade glicemia, s-ar putea șă-ți fie atât de foame încât să te trezești. Așa că, dacă îți poftești mâncarea preferată, încearcă să le consumi din când în când și mai devreme în timpul zilei, dacă poți.

Ia o gustare ușoară înainte de a merge la culcare. Să ai mereu la îndemână gustări sănătoase, rapid de preparat. Acestea ar putea include:

  • o felie de pâine prăjită
  • fructe și legume proaspete
  • ouă fierte tari
  • un castron mic de cereale
  • o mână de nuci nesărate

Secreția care anunță sarcina forum

În comentariile pe pagina noastră de facebook sau în grupul nostru de discuții „Părinți informați, părinți relaxați” viitoarele mame discută pe forum și despre secreția vaginală ca semn precoce de sarcină. Hai să vedem cum stau lucrurile în realitate de la specialiștii noștri.

Este posibil să observi o creștere a secreției cremoase albe la începutul sarcinii, datorită nivelurilor mai mari de estrogen. Secrețiile vaginale albe (numite leucoree) nu trebuie să te îngrijoreze: această scurgere precoce de la debutul sarcinii este normală și poate fi limpede până la alb lăptos, subțire sau groasă și cu miros ușor sau inodor. 

Secrețiile vaginale care sunt verzi, care miroas neplăcut, provoacă durere sau mâncărime sau care par neobișnuite în orice alt mod ar putea fi un semn de infecție sau altă problemă.

Ce înseamnă scurgeri albe crem în timpul sarcinii?

Este perfect normal să ai o scurgere albă lăptoasă cu miros ușor chiar înainte de sarcină. (Se numește leucoree.) Există mult mai mult în timpul sarcinii, deoarece corpul tău produce mai mult estrogen, care semnalează vaginului să producă mai multe secreții.

Această secreție este formată din lichide din colul uterin și vagin, celule vechi și bacterii vaginale normale. Secrețiile vaginale sănătoase sunt de obicei:

  • Limpede până la alb lăptos.
  • Subțire până la gros sau asemănător mucusului.
  • Miros ușor sau inodor.

Când sunt secrețiile care anunță sarcina un semn de avertizare al unei probleme?

Secreția care este verde, miroase neplăcut, provoacă durere sau mâncărime sau care pare neobișnuită în orice alt mod ar putea fi un semn de infecție sau altă problemă. De asemenea, sună imediat medicul dacă:

  • Nu ai trecut încă 37 de săptămâni și observi o creștere a cantității de secreții sau o schimbare a tipului de curgere. De exemplu, dacă elimini continuu lichid limpede și apos, acestea pot fi semne că s-a rupt apa sau că ești într-un travaliu prematur.
  • Vulva pare inflamată sau ai o scurgere albicioasă, inodoră, care provoacă durere la urinare sau la actul sexual, durere, mâncărime sau arsură. Aceasta înseamnă că ai putea avea o infecție.
  • Ai secreții subțiri, albe sau cenușii, cu un miros puternic de… pește, care poate fi mai vizibil după sex (atunci când secreția se amestecă cu materialul seminal). Aceasta ar putea fi o afecțiune numită vaginoză bacteriană.  
  • Secreția ta este galbenă sau verde și spumoasă, cu un miros neplăcut. Acesta poate fi un semn al trichomoniazei, o infecție comună cu transmitere sexuală. Alte simptome posibile ale trichomonazei includ:  vulva (sau vaginul) de culoare roșie, iritată sau cu mâncărime și disconfort în timpul urinării sau în timpul actului sexual.
  • Secreția ta are un miros puternic și vizibil sau și-a schimbat culoarea, cantitatea sau consistența față de scurgerea normală.

Poate fi greu de spus când simptomele semnalează o problemă și chiar dacă nu prezinți simptome comune, cum ar fi iritația, mâncărimea sau arsura, este posibil să ai totuși o infecție vaginală sau cu transmitere sexuală și de aceea îți recomandăm un control medical de specialitate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, își recomandăm și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa