Ești vegetariană în timpul sarcinii?
Printre femeile însărcinate se numără şi cele care ţin o dietă vegetariană şi care sunt îngrijorate că bebeluşul lor nu va primi toţi nutrienţii de care are nevoie. Pentru că temerile lor sunt îndreptățite, aceste viitoare mămici trebuie să acorde o atenţie mult mai mare asupra alimentaţiei. Iată regulile de care trebuie să țină cont o femeie vegetariană în timpul sarcinii!
Cei care urmează o dietă vegetariană în timpul sarcinii se pot confrunta cu nişte neajunsuri în ceea ce priveşte proteinele, fierul, calciul sau vitamina B12, nutrienţi importanţi pentru o sarcină sănătoasă. Există, însă, o serie de soluţii inteligente care transformă minusurile în plusuri.
Vegetariană în timpul sarcinii – Meniu vegetarian gândit astfel încât bebeluşului să nu-i lipsească nutrienţii esenţiali
Mămicile vegetariene pot să-şi planifice cu atenţie meniul zilnic, pentru a avea suficient de multe proteine şi calorii. Cu ajutorul unor suplimente alimentare, viitoarele mămici vegetariene chiar pot să beneficieze de un regim echilibrat pe perioada sarcinii, care contribuie la o creştere şi la o dezvoltare armonioasă a bebeluşului.
Iată un mic ghid alimentar cu reguli importante de urmat pentru viitoarele mămici!
Reguli importante de dietă vegetariană în timpul sarcinii!
Vegetariană în timpul sarcinii – 1. Suplimentează necesarul zilnic de proteine
O femeie are nevoie zilnic de 46 de grame de proteine, dar în sarcină acestea trebuie să crească la aproximativ 60 de grame/zi, mai ales în trimestrul doi şi trei.
Proteinele au un rol primordial în dezvoltarea creierului şi a muşchilor fătului, dar şi pentru consolidarea sistemului imunitar al mamei.
Sursele de proteine vegetale la care puteţi apela pe parcursul sarcinii sunt nucile, seminţele, cerealele întregi, leguminoasele, soia.
Vegetariană în timpul sarcinii – 2. Patru porţii pe zi de calciu
Bebeluşul are mare nevoie de calciu atunci când se află în burtă, deoarece acesta contribuie la formarea oaselor şi a dinţilor.
Studiile arată că o mămică vegetariană ar trebui să consume zilnic patru porţii de alimente care conţin calciu, precum sucuri şi cereale fortificate, soia, migdale, fistic, broccoli, varză, spanac, fructe uscate.
Pentru o mai bună absorbţie, calciul trebuie luat cu vitamina D.
Vegetariană în timpul sarcinii – 3. Vitamina B12: extrem de importantă
Una dintre cele mai importante vitamine pentru organism, vitamina B12, este un subiect delicat, petru că nu se regăseşte decât în surse animale. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care vegetarienele ar trebui să ia un supliment de B12 (la recomandarea medicului).
Consumă şi alimente fortificate cu B12, precum lapte de soia, cereale sau sucuri. Care sunt funcţiile vitaminei B12? Aceasta este un nutrient esenţial pentru făt pentru că ajută la producerea celulelor şi a ţesuturilor.
Vegetariană în timpul sarcinii – 4. Alege alimente bogate în fier
Vegetalele cu culoare închisă, cerealele integrale, nucile şi seminţele, fructele uscate şi leguminoasele boabe reuşesc să aducă fier în dietă vegetariană. Ca să fii sigură că ai suficient de mult fier în corp pe perioada sarcinii, verifică-ţi constant fierul din corp pentru că este posibil să scadă şi să ai nevoie şi de suplimente.
Combină alimentele bogate în fier cu cele care conţin vitamina C (citrice, mango, kiwi, broccoli, conopidă, roşii), iar, astfel, fierul va fi mai bine absorbit în corp.
Vegetariană în timpul sarcinii – 5. Nu uita de cel puţin o porţie de acid folic zilnic
Extrem de important pentru prevenirea defectelor congenitale ale fătului, acidul folic este esenţial mai ales la începutul sarcinii (defectele pot să apară în primele 28 de zile de sarcină).
Acidul folic se găseşte în vegetale precum fasolea neagră, fasolea vărgată, năutul, cereale fortificate, legume, germeni de grâu sau suc de portocale.
Vegetariană în timpul sarcinii – 6. Renunţă la extra-caloriile de la începutul sarcinii
Se spune că în sarcină manânci pentru doi, dar nu te grăbi să adaugi calorii la dieta vegetariană, mai ales la începutul sarcinii. Deşi sunt importante pentru dezvoltarea sănătoasă a bebeluşului, de calorii în plus ai nevoie în cel de-al doilea şi în cel de-al treilea semestru de sarcină, când trebuie să consumi în plus în jur de 300 de calorii la necesarul zilnic de 2.200.
Andreea Marinescu/andreearaicu.ro