Sarcina fără embrion

Ramona Dinescu
sarcina-fara-embrion-totul-despre-mame

Sarcina fără embrion sau sarcina cu ou clar este o anomalie genetică ce are ca rezultat oprirea în evoluție a unei sarcinii

Prima mea încercare de a rămâne însărcinată s-a sfârșit cu niște emoții minunate ce au fost curmate brusc, după o vizită la cabinetul ginecologului. Așteptam să aud bătăile inimii bebelușului, iar în locul lor am auzit diagnosticul: sarcină oprită în evoluție, deoarece este sarcină fără embrion. Am simțit că-mi fuge pământul de sub picioare, că mi se încețoșază privirea din cauza lacrimilor care șiroiau călduțe pe obraji. Mă blocasem întrebând: „Adică, nu mai sunt însărcinată?” Era un șoc foarte mare pentru că, deși știam o mulțime de lucruri despre sarcină, nu mi-am pus niciodată problema că se poate opri în evoluție. Credeam că, dacă am rămas însărcinată, tot ce trebuie să fac este să am grijă de mine și să aștept momentul nașterii. Ei bine, ulterior am aflat că o parte dintre sarcini se opresc în evoluție, multe dintre ele de dinainte de a ne da seama că suntem însărcinate. Și un procent semnificativ dintre acestea sunt sarcini cu ou clar.

Ce înseamnă sarcina fără embrion?

Pentru a afla cât mai multe detalii am stat de vorbă cu Dr. Ruxandra Dumitrescu medic primar obstetrică-ginecologie și am aflat că sarcina fără embrion este o anomalie ce se produce exclusiv din cauze genetice și apare atunci când ovulul fecundat formează placenta și membrana, fără însă a avea un embrion înauntru. Testul de sarcină este pozitiv deoarece placenta secretă hormonul HCG, menstruația întârzie și pot apărea simptome ale sarcinii precum amețeli, stări de oboseală, grețuri sau întărirea sânilor. Imediat ce organismul sesizează că sarcina este fără embrion, nu se mai secretă hormonii specifici gravidității și se oprește în evoluție. Această anomalie poate fi asimptomatică sau se poate manifesta prin identificarea câtorva pete maronii pe slip sau a unor crampe abdominale ușoare. Diagnosticul final se pune abia la monitorizarea ecografică unde se va vedea sacul embrionar gol, fără embrion.

Cel mai bun tratament

Așa cum spuneam sarcina fără embrion se formează strict din motive genetice și duce fără excepție la oprirea timpurie în evoluție.

Uneori sarcina se oprește în evoluție foarte devreme și se poate avorta spontan fără a fi nevoie de alte tratament. Alteori, sunt necesare unele medicamente care grăbesc procesul avortului spontan însă acesta poate dura și câteva săptămâni, lucru greu de îndurat de orice femeie. Este destul de greu să rămâi că în uterul tău s-a dezvoltat o placentă și tu trebuie să aștepți acum un timp relativ scurt, însă nedeterminat precis pentru a avorta.

Atunci, cel mai sigur este chiuretajul. Este metoda la care și eu am apelat la momentul respectiv deoarece se face sub sedativ, nu am simțit nimic și m-am trezit după 30 de minute, când totul era terminat. Am mai așteptat maxim o oră să treacă efectul anesteziei, iar apoi am plecat acasă. Oricum ar fi, trauma emoțională este destul de mare însă trece repede, odată cu instalarea unei noi sarcini.

Cât de repede pot rămâne însărcinată

Majoritatea medicilor recomandă o pauză de două luni după o sarcină oprită în evoluție, mai ales dacă este vorba și de un chiuretaj. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că o sarcină fără embrion nu atrage după sine o nouă sarcină oprită în evoluție. La 4 luni după chiuretaj am rămas însărcinată și am dus la bun sfârșit o sarcină sănătoasă fără nici un fel de complicații. Iar când m-am decis să fac al doilea copil, totul a mers strună de la început până la sfârșit.

Dar, în momentul în care ai avut trei sarcini oprite în evoluție consecutiv, fie că este vorba de sarcini fără embrioni sau alte motive genetice, atunci este cazul să-ți pui semne de întrebare sau să te îngrijorezi. În astfel de situații se face un cariotip genetic din țesutul eliminat în urma chiuretajului pentru a se stabilii care sunt problemele genetice. În urma rezultatelor se poate apela la fertilizarea in vitro si testarea embrionilor cu laserul PGD, singurul aparat care poate selecționa embrionii sănătoși pentru a fi transferați în uter.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa