8 cauze ale sângerărilor în sarcină

Adriana Moscu
Află tot ce trebuie să știi despre sângerările în sarcină.

Cauze ale sângerărilor în sarcină. Ce trebuie să știi despre sângerările în sarcină și când sunt ele de periculoase

Oricât de ciudat ți s-ar părea, sângerarea în timpul sarcinii este un fenomen des întâlnit printre gravide, mai ales în primul trimestru, iar cauzele pot fi multiple. De cele mai multe ori, nu sunt motive de îngrijorare, însă un astfel de episod necesită vizita la medicul specialist, singurul care poate stabili cu exactitate cauza.

Cauze ale sângerărilor în sarcină. Ce înseamnă sângerările în timpul sarcinii?

Aproape 20% dintre femeile însărcinate se pot confrunta cu sângerări în primele trei luni de la concepție. În funcție de abundența lor, se pot împărți în diferite categorii:

1. Sângerări în urma implantării ovulului – în primele 12 săptămâni de la fertilizare, pot apărea sângerări sporadice, în urma încercării ovulului de a se implanta în uter. Acesta este motivul pentru care unele gravide nici nu își dau seama că au rămas însărcinate, confundând sângerările cu menstruația sau cu o dereglare menstruală. În cele mai multe cazuri, sângerările nu sunt abundente și durează puțin, de la câteva ore, la câteva zile.

2. Sarcină ectopică (extrauterină) – i se mai spune și sarcină tubulară, iar în acest caz embrionul se implantează în afara cavității uterine – de obicei, în trompa uterină. În cazul în care embrionul continuă să crească, acesta poate provoca ruperea trompelor uterine, moment în care viața mamei poate fi pusă în pericol. Există și cazuri, e adevărat, mult mai rare, când sarcina se poate fixa în colul uterin sau într-unul dintre ovare. Pe lângă sângerări, sarcina ectopică poate provoca amețeli sau crampe abdominale.

Cauze ale sângerărilor în sarcină. Atenție la deregleri hormonale

3. Sarcina molară – apare foarte rar, atunci când ovulul fecundat are un set de cromozomi în plus, de la tată. Sarcina molară poate fi completă sau parțială: în primul caz, în locul embrionului se dezvoltă un țesut anormal, care crește în interiorul uterului, în timp ce în al doilea caz embrionul se dezvoltă parțial, însă din cauza anomaliilor multiple nu va supraviețui. Printre alte simptome ale sarcinii molare se numără vertijurile și vărsăturile repetate, dar și mărirea rapidă a uterului.

4. Dereglări hormonale la nivelul colului uterin – creșterea fluxului sanguin din perioada de sarcină afectează și zona cervixului. Astfel, din cauza vascularizării puternice a țesutului și în urma efectuării unui test Papanicolau care atinge colul uterin pot apărea sângerări. În orice caz, nu trebuie să-ți faci griji, pentru că sângerarea este de tip mecanic și va dispărea la scurt timp după apariție.

5. Infecții – orice tip de infecție la nivelul colului uterin sau al vaginului (infecții cu transmitere sexuală, ca gonoree, herpes sau chlamydia, dar și candidoza, generată de dereglările hormonale și scăderea imunității) pot cauza sângerări în primul trimestru de sarcină.

Atenție la placentă și problemele ei

6. Contact intim – aceeași irigare sanguină suplimentară a cervixului poate cauza sângerare după contactul sexual. De cele mai multe ori, nu este un fenomen neobișnuit și nu trebuie să-ți faci griji. Însă, în unele cazuri, sângerarea după contact intim poate anunța prezența unui polip cervical de natură benignă, care poate fi tratat pe cale medicală.

7. Probleme la nivel placentar – dacă ai intrat în cel de-al doilea trimestru de sarcină sau ai ajuns deja la al treilea, sângerările pot indica fie o placentă previa, fie o desprindere a placentei de uter, un avort spontan sau chiar naștere prematură.

8. Apropierea termenului de naștere – în fine, sângerarea poate însemna că termenul limită la care bebelușul urmează să apară pe lume se apropie de final. În această situație, începe dilatarea colului uterin, fapt ce cauzează eliminarea (progresivă sau bruscă) a dopului gelatinos care proteja până acum copilul. Această mucoasă poate avea nuanțe maronii, roșii sau roz.

Când trebuie să-ți faci griji?

Orice sângerare poate fi un posibil motiv de îngrijorare, de aceea, chiar și în cazul sângerărilor ușoare, e nevoie de un consult medical de rutină, de sfatul și diagnosticul specialistului. Constituie o urgență sângerările bruște, abundente, care se pot transforma în hemoragii. În acest caz, trebuie să chemi imediat salvarea sau, în măsura în care e posibil, să fii transportată la cea mai apropiată unitate medicală cu serviciu de urgențe. Un posibil avort spontan este mult mai frecvent în primele trei luni de sarcină, dar poate apărea și mai târziu.

E indicat ca pe întreg parcursul sarcinii să porți absorbante intime, astfel încât să ții cu ușurință evidența sângerărilor: tipul, coloritul, consistența acestora este importantă în stabilirea unui diagnostic corect. În timpul sângerărilor, nu folosi tampoane interne și întrerupe contactele intime cu partenerul. Mergi de urgență la spital dacă sângerările sunt însoțite de dureri abdominale puternice, scurgeri vaginale care conțin țesut, amețeli sau leșin, dar și febră mai mare de 38 de grade Celsius.

Dacă te-a interesat acest subiect, ți le recomandăm și pe următoarele: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa