Rujeola în sarcină, ce riscuri există pentru bebeluș? Simptome și tratamente posibile

Ramona Dinescu

Rujeola este o boală a copilăriei, extrem de contagioasă. Contactată în timpul sarcinii, pe fondul lipsei de imunitate, poate fi destul de gravă pentru făt. Iată ce ai de făcut.

Ce este rujeola?

Rujeola este o boală extrem de contagioasă a copilăriei cauzată de virusul rujeolic din familia paramixovirusuri. Această boală este caracterizată de simptome precum febră, rinoree, tuse, ochi roșii și erupție cutanată.

Infecția cu rujeolă sau pojar ar trebui să fie tot mai rară deoarece se presupune că majoritatea oamenilor sunt vaccinați împotriva virusului cu ajutorul programului național de imunizare, prin vaccinul ROR. Din păcate, în România, situația nu stă deloc bine deoarece din cauza refuzului de vaccinare a copiilor, aflându-ne într-o majoră epidemie de rujeolă ce s-a soldat deja cu peste 30 de decese în rândul copiilor numai în anul 2017.

Cine prezintă cel mai mare risc de rujeolă?

Majoritatea femeilor care pot face copii se presupune că au făcut deja boala, ceea ce înseamnă că au imunitate împotriva virusului rujeolic sau au fost vaccinate împotriva rujeolei.

De asemenea, conform teoriei, chiar dacă nu ai imunitate, riscul de a contacta rujeola în sarcină este destul de mic din moment ce majoritatea oamenilor din jurul tău au fost vaccinați/au făcut boala și nu pot aduce în prim plan acest virus.

Cu toate acestea, din moment ce rujeola este extrem de contagioasă, o persoană care nu are imunitate împotriva virusului riscă îmbolnăvirea, mai ales dacă vine în contact cu o persoană infectată. Dacă nu ai fost vaccinată și nici nu ai făcut boala în copilărie, nu te poți vaccina în timpul sarcinii deoarece vaccinul conține virusuri vii ce pot fi periculoase în cazul unei femei gravide, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

Care sunt simptomele rujeolei?

Așa cum spuneam, în mod obișnuit, rujeola debutează cu febră, rinoree, tuse supărătoare și ochi înroșiți. Primele pete roșii pe piele apar abia după 3-5 zile de la debutul primelor simptome, și se răspândesc de la cap către partea inferioară a corpului. Erupția și simptomele trec apoi după una, maxim două săptămâni.

Când ar trebui să-ți faci grijă în privința rujeolei?

Din fericire, rujeola nu are ca efect nașterea unor copii cu malformații, dacă este contactată în timpul sarcinii. Vestea proastă este ca poate cauza avort spontan sau naștere prematură.

Ce poți face împotriva rujeolei?

În cazul în care nu știi dacă ai făcut sau nu rujeolă în copilărie sau dacă ai fost sau nu vaccinată împotriva virusului rujeolic, îți poți face un teste de sânge, de preferat înainte de a rămâne însărcinată pentru a afla un răspuns sigur. Este recomandat și testul TORCH care determină imunitatea pentru mai multe boli printre care toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, herpes simplex, sifilis, varicelă, zona zoster, etc.

Dacă nu ești imună la rujeolă și intri în contact cu virusul rujeolic în timpul sarcinii, ar trebui să ceri sfatul medicului ginecolog care îți urmărește sarcina. Acesta îți poate recomanda injecții cu imunoglobulină pentru a încerca prevenirea dezvoltării rujeolei.  Chiar dacă ești însărcinată, nu-ți face griji dacă copilul tău mai mare este vaccinat împotriva rujeolei. În felul acesta te va proteja și pe tine și pe bebelușul din burtă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa