Remedii pentru durerile obişnuite din timpul sarcinii

Alexandra Ion

Durerile obișnuite din timpul sarcinii nu anunță boli sau probleme de sănătate, ci fac parte din tabloul normal al sarcinii

Se spune, mai în glumă, mai în serios că sarcina este o bucurie presărată cu tot felul de dureri.

Crampele musculare, durerile de spate, durerile abdominale sunt cele mai comune dureri ale sarcinii. Dacă balonările și durerile asociate cu balonarea apar din primele săptămâni ale sarcinii, crampele musculare, durerile de spate și alte dureri musculare apar de la finele primului trimestru și vor continua până după naștere.

Cauzele acestor dureri ale musculaturii își au originea în modificările hormonale care controlează mobilitatea articulațiilor și a ligamentelor. O altă cauză a durerilor este modificarea centrului de greutate, ca urmere a dezvoltării abdomenului și a kilogramelor în plus (kilograme normale și necesare în cursul sarcinii).

Care sunt remediile pentru aceste dureri normale din timpul sarcinii:

1. Un bun aport de lichide. Crampele musculare sunt provocate și de o insuficientă hidratare. Un bun aport de minerale poate rezolva problema. Cârceii sunt provocati, de exemplu, de un aport prea mare de fosfor și prea mic de calciu.

2. Masajul picioarelor poate preveni și calma durerile locale, iar o baie călduță poate calma durerile musculare, în general. Înotul este un leac perfect pentru toate durerile din timpul sarcinii, inclusiv pentru chinuitoarele dureri de spate.

3. Un bun aport de lichide – apă plată, cel mai bine, poate combate retenția de lichide, cauza principală pentru durerile articulare ale mâinilor, frecvente în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

4. Durerile abdominale, provocate de balonare și constipație se combat cu lapte, apă, banane, mere sau cu câteva minute de relaxare la orizontală.

5. Activitatea fizică ușoară, gimnastica și mersul pe jos sunt cele mai bune remedii pentru durerile de spate, iar o postură corectă poate amelira mult această suferință prin care trec toate femeile însărcinate.

6. Comprese calde. Căldura ameliorează toate durerile articulare, dar trebuie spus că acestea nu se folosesc în zona abdominală și trebuie aplicate cu precauție în ultimul trimestru de sarcina.

7. Medicamente. Regula de bază spune că nu trebuie să apelezi la medicamente fără sfatul și recomandarea explicită a medicului. Trebuie să respecți strict medicamentul și doza prescrisă. Ai nevoie de recomandarea medicului și pentru tratamentele naturiste – uleiuri esențiale și ceaiuri, acestea putând avea contraindicații generale pentru perioada de sarcină sau, în mod excepțional, pentru tine. Folosește numai cu recomandarea medicului și unguentele și cremele chiar dacă conțin medicamente sau preparate naturiste (diclofenac sau venin de albină).

Citește și:

Nașterea în apă

Sfaturi colicile bebelusului

Recuperarea dupa cezariana

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa