Probleme stânjenitoare în timpul sarcinii

Adriana Moscu
probleme-stanjenitoare-in-timpul-sarcinii-totul-despre-mame

Află care sunt cele mai comune probleme stânjenitoare în timpul sarcinii și cum să le depășești cu zâmbetul pe buze

Când am rămas însărcinată prima oară, eram prea slabă. Desigur, ca majoritatea femeilor, mie tot mi se părea că mai am de unde să scad, însă trebuie să recunosc că mă simțeam bine, în sfârșit, în pielea mea. Când treceam pe lângă o vitrină, pe stradă, mă uitam cu încântare cum se reflectă silueta mea concavă și îmi pusesem în gând să o păstrez astfel cât mai mult timp. Dar pe parcursul celor nouă luni de sarcină, lucrurile s-au schimbat dramatic – am luat în greutate 25 de kilograme, am reținut apă, gleznele picioarelor arătau ca gleznele unei mămici-elefant, încălțările nu mă mai cuprindeau. Îmi ieșise un coș pe nas, aveam vergeturi pe burtă, și celebra bad hair day se transformase în bad hair months. Însă, după ce am citit experiențele altor gravide, am înțeles că am scăpat ieftin.

E-adevărat, sarcina atrage după sine o serie de transformări și fenomene stânjenitoare, dar vestea bună este că sunt trecătoare. În plus, sarcina mai înseamnă și recăpătarea luminițelor din ochi, mărirea buzelor și a sânilor, lucruri la care multe dintre noi visăm de-o viață.

Totuși, vom trece în revistă lucrurile mai puțin plăcute, ca să știi la ce să te aștepți și să fii pregătită să depășești cu delicatețe și voie bună toate aceste comune probleme stânjenitoare în timpul sarcinii.

Gaze în timpul sarcinii

Crampele dureroase urmate de balonare și gaze sunt printre cele mai comune simptome în timpul sarcinii. Progesteronul eliberat în cantități crescute este de vină pentru încetinirea tranzitului intestinal. Poți preveni aceste neplăceri printr-o dietă bogată în fructe și legume (prune, mere, broccoli, porumb, varză, ceapă).

Secreție vaginală abundentă în timpul sarcinii

Scurgerile vaginale, numite leucoree, sunt normale în timpul sarcinii, atât timp cât sunt incolore și nu au un miros specific. De vină sunt tot dereglările hormonale și cantitatea sporită a presiunii sangvine la nivelul organelor genitale. Nu-ți face griji și folosește un absorbant zilnic, care menține lenjeria curată și pe care îl poți schimba frecvent.

Diferențe de libidou în timpul sarcinii

E cât se poate de normal să nu mai ai același libidou ca înainte: grețurile, senzațiile de amețeală, organismul slăbit și cele câteva kilograme în plus, dar mai ales grijile firești pe care fiecare mămică le are cu privire la copilul său până când îl vede în brațe, pot face ca viața intimă să nu mai fie o prioritate pentru tine în această perioadă. Vorbește deschis cu partenerul tău – cu siguranță va înțelege și va respecta schimbările hormonale reversibile prin care treci.

Libidou exacerbat în timpul sarcinii

Extrema cealaltă este un libidou exacerbat de care se plâng alte femei însărcinate. Încă o dată, de vină este excesul hormonal, care își pune amprenta și pe acest aspect. Dacă ești fericita posesoare a unui libidou crescut, partenerul tău de viață va fi încântat! Nu îți face griji că micuțul din burtică va avea de suferit în vreun fel.

Mâncărimi ale mameloanelor

Nu mai e un secret pentru nimeni că sânii cresc și se pregătesc de alăptare, iar pielea din jurul acestora, ca și mameloanele, se întinde, provocând mâncărimi. Mai mult, pot apărea și mici scurgeri care anunță apariția laptelui. Soluția este folosrea locală a unei creme emoliente, special concepută pentru a hidrata pielea din jurul mameloanelor.

Picioare umflate

Fie e vorba de retenția apei în țesuturi, ca nevoie a organismului de a se hidrata mai mult ca de obicei, fie de o presiune mărită a sângelui în vene și artere, normală în timpul sarcinii. Încearcă să te odihnești stând culcată în pat, sprijinind picioarele de perete, pentru a permite fluidizarea surplusului de sânge și a scăpa, astfel, de apariția varicelor.

Voce îngroșată

Atunci când pronunți un cuvânt parcă nu-ți mai recunoști glasul? Nivelul progesteronului și al estrogenului din organism fluctuează dramatic. E posibil să vorbești cu una, două, octave mai jos chiar și la câteva luni după sarcină dar, de obicei, vocea revine la tonalitatea normală imediat după naștere.

Strănuți încontinuu

E posibil să ai simptomele unei răceli permanente, să-ți curgă nasul și să-ți lăcrimeze ochii. Mucoasa se îngroașă sau se usucă, iar de vină este tot presiunea sangvină. Pentru ameliorarea simptomelor, folosește câteva picături de apă sărată și așază în încăpere un aparat pentru reglarea umidității. Dacă îți curge sânge din nas, nu sta cu capul plecat pe spate, ci acoperă cu un deget nara cu probleme, apoi aplică gheață care poate opri sângerarea.

Sforăit în timpul sarcinii

Tot îngroșarea excesivă a mucoasei e de vină. Nasul congestionat îngreunează căile respiratorii și, în încercarea de a regla fluxul respirației, deschizi gura automat. Inevitabil, începi să sforăi. Așază câteva perne sub burtă, de care să te sprijini și care să împiedice alunecarea pe spate, poziție care favorizează sforăitul.

Transpirație în exces

Transpiri peste tot: la subraț, între pricioare, în jurul buricului, pe spate, față sau gât. Ești o fântână arteziană zilele astea, și una deloc răcoritoare. Creșterea în volum a presiunii sângelui supraîncălzește corpul iar acesta transpiră pentru a se răcori. Ca să nu contribui și tu la apariția în exces a sudorii, îmbracă haine cu fibre naturale, din bumbac sau in și evită materialele sintetice, care nu lasă corpul să respire.

Pete și dungi închise la culoare

O linie lungă, verticală, care pornește dinspre buric spre regiunea pelviană, mameloane care se închid la culoare, pete maronii pe față – ce se întâmplă? Organismul tău produce melanină în exces. Un motiv ar fi ca fătul, a cărei vedere este slabă în primele săptămâni de viață, să repereze mai repede figura mamei și mai ales sânul de unde se hrănește. De obicei, această hiperpigmentare dispare la naștere, însă expunerea la soare a sânilor, de exemplu, poate favoriza coloritul accentuat permanent. 

Incontinență urinară

Nici nu-ți mai vine să râzi la o glumă bună pentru că, de multe ori când faci asta, te trezești cu o scurgere urinară pe care nu o poți controla. De vină este greutatea fătului care apasă pe vezică sau slăbirea mușchilor și a țesutului din acea zonă. Folosește din nou tampoane absorbante și gândește-te că peste mulți ani vei avea ceva amuzant de povestit nepoților. Capul sus, toate aceste mici inconveninete specifice sarcinii vor fi trecute cu vederea la primul zâmbet al copilului tău!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa