Vorbim despre cele mai frecvente probleme oftalmologice din cursul sarcinii, pentru că unele dintre modificările fiziologice pot afecta, în mai mică sau mai mare măsură, ochii și acuitatea vizuală.
Pentru că prevenția este cea mai simplă și cea mai bună cale, este recomandat ca la debutul sarcinii, viitoarea mămică să facă un control oftalmologic sumar. În felul acesta, eventualele afecțiuni latente sau care nu au fost sesizate printr-o simptomatologie specifică, și care se pot agrava în cursul sarcinii, să fie depistate, tratate sau menajate – după caz.
Iată care sunt cele mai frecvente probleme oftalmologice din cursul sarcinii și la ce trebuie să fie atentă viitoarea mămică.
Corneea este membrana transparentă care protejează ochiul la exterior. Din cauza modificărilor hormonale tipice sarcinii, pot apărea mici modificări în curbura și grosimea corneei, ceea ce va face ca femeia care folosește lentile de contact să nu le mai poată suporta.
Corneea are de suferit din cauza unei producții lacrimare foarte reduse (termenul medical este de xeroftalmie). Fenomenul este unul din efectele secundare ale sarcinii și poate provoca senzații oculare neplăcute, mâncărimi, usturimi și senzația de nisip în ochi. Problema se poate rezolva cu lacrimi artificiale și dispare de la sine pe parcursul trimestrului trei de sarcină. În privința lentilelor de contact, este mai bine ca în timpul sarcinii femeia gravidă să evite folosirea acestora.
Femeile care folosesc ochelari de vedere pot observa modificări de refracție și poate să fie necesară schimbarea lentilelor. De cele mai multe ori, după sarcină, lucrurile revin la normal. Modificări în refracție sunt cauzate de schimbările hormonale. Unele schimbări de acuitate vizuală pot fi un semn al diabetului gestațional, astfel că o vedere neclară sau probleme de vedere apărute în cursul sarcinii trebuie semnalate medicului care urmărește sarcina.
Fotofobia este una din cele mai frecvente probleme oftalmologice din cursul sarcinii, peste 90% dintre femeile însărcinate având o sensibilitatea la lumină și reacții neplăcute la lumină puternică (amețeală, dureri de cap, senzații de greață). Vinovați sunt tot hormonii de sarcină, iar neplăcerile – care se manifestă mai ales în prima perioadă a sarcinii, sunt tranzitorii și vor dispărea fără urmă, de regulă la mijlocul sarcinii.
Vedere încețoșată. Acesta este un posibil semnal de alarmă, mai ales dacă apare în anumite situații și este asociat cu alte simptome, îndeosebi cu o tendință de hipertensiune arterială. Dacă tensiunea arterială crește brusc, atunci acest fapt poate fi un semn al preeclampsiei, care afectează circa cinci la sută dintre femei, după a 20-a săptămână de sarcină. Dacă hipertensiunea este însoțită de frison, vedere încețoșată, dureri de cap, fotofobie (care este frecventă doar în primul trimestru de sarcină) atunci riscul de preeclampsie trebuie luat serios în considerare. Mai puțin știut este faptul că circa 10% dintre femeile cu preeclampsie pot prezenta edem la nivelul retinei, dezlipirea de retină și nevrita acută optică ischemică.
Accentuarea miopiei. Modificările hormonale favorizează creșterea dioptriilor, iar toate femeile cu miopie medie spre severă trec prin această experiență. Cele mai multe din modificări sunt însă reversibile natural, după naștere.
Există și probleme oftalmologice care sunt îmbunătățite și ameliorate în cursul sarcinii.
Glaucomul este una din afecțiunile care beneficiază de pe urma sarcinii, afecțiunea fiind mult ameliorată. O parte din beneficii s-au menținut și după sarcină, deoarece toate modificările din timpul sarcinii sunt reversibile.