Probleme frecvente după nașterea prin cezariană. 11 complicații la care să te aștepți

Ramona Dinescu
cezariana sala medici gravida

Problemele frecvente după nașterea prin cezariană ar putea fi numite, de fapt, efecte adverse ale cezarienei de care fiecare dintre noi ar trebui să fim conștiente, mai ales că de multe ori cezariana este o opțiune, nu o necesitate.

În SUA, de exemplu, statisticile arată că rata nașterilor prin cezariană ocupă un procent de 30% din totalul nașterilor, un număr foarte mare. În România, în maternitățile private peste 50% din nașteri sunt prin cezariană.

Este foarte adevărat că operația cezariană poate fi o binecuvântare atunci când nu se poate naște natural și se poate pune în pericol viața mamei sau a copilului. Însă, atunci când se alege, cu bună știință această intervenție din orice alt motiv, mai puțin unul medical, trebuie să fim conștiente de problemele frecvente ce pot apărea după operația cezariană. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie ne-a ajutat să creionăm câteva dintre ele:

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: tremurat incontrolabil

Când operația cezariană se sfârșește, mamei i se oferă posibilitatea să-și țină copilul în brațe și probabil va constata că nu poate face acest lucru fără ajutor deoarece aproape toată partea superioară a corpului îi tremură incontrolabil. Partea inferioară este încă sub efectul anesteziei. Intensitatea tremuratului variază, însă poate fi îngrijorătoare. Cauza? Medicamentele, în special cele ce compun anestezia.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: constipația dureroasă

Constipația poate afecta o mamă după naștere, indiferent de modalitatea prin care naște, însă, riscul este mai mare după cezariană. Din cauza faptului că mamei nu i se permite să mănânce nimic cu câteva ore înainte și după cezariană, adesea nu are mai nimic în stomac. În plus, faptul că partea de jos a corpului a fost anesteziată, nu poate merge repede și ușor la toaletă.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: senzație de vomă neașteptată

Este chiar nedrept să vomiți după ce abdomenul tău tocmai a fost cusut la loc după intervenția chirurgicală. Din cauza medicamentelor, dar și a operației în sine, greața și voma sunt efecte adverse ale operației.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: umflarea extremităților

Multe mame se umflă la finalul sarcinii așa că acesta ar putea fi un efect advers greu de observat. Cu toate acestea, dacă nu ai simțit înainte de naștere că ai corpul umflat ca un balon cu apă, este foarte posibil să simți acest lucru după cezariană.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: posibile infecții

Infecțiile pot apărea după orice fel de naștere, chiar și femeile care au născut natural și au suferit o epiziotomie fiind expuse. Incizia operației de cezariană este însă cea mai expusă. Aceasta se poate infecta din cauza unei bacterii ce poate ajunge pe rană.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: sângerare excesivă

Orice mamă pierde sânge în timpul și după naștere, însă, după operația cezariană, cantitatea de sânge pierdut poate fi dublă față de nașterea naturală.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: leziune secundară asupra altui organ

Viitoarea mamă se așteaptă ca doar uterul să-i fie tăiat în timpul operației, însă se poate ca în timpul inciziei să fie afectat și alt organ intern care ar putea duce la complicații după nașterea bebelușului.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: dureri de cap îngrozitoare

Pentru acele mame care nu au experimentat durerile severe de cap și migrenele, operația cezariană nu este cea mai bună perioadă. Din cauza faptului că un ac mare a fost introdus în coloana vertebrală pentru anestezie, există riscul ca acesta să atingă un nerv ce va conduce ulterior la dureri puternice de cap. De cele mai multe ori această problemă trece de la sine. Oricum ar fi, trebuie să-i spui medicului tău toate situațiile prin care treci.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: oboseală acută

Sunt oameni care spun că cezariana este calea ușoară de a naște deoarece mama nu petrece ore în șir în travaliu. Nimic mai neadevărat. Operația cezariană te epuizează și fizic și psihic astfel încât, după, ai putea să fii extrem de obosită și să-ți fie extrem de greu să ai grijă de bebelușul abia născut.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: posibilitatea complicațiilor la următoarele sarcini

Operația cezariană nu are efecte secundare doar pe termen scurt. Chiar dacă o naștere vaginală după cezariană în teorie este posibilă, foarte mulți doctori nu se bagă la așa ceva deoarece există riscul major de ruptură a membranelor uterine.

De asemenea, la o sarcină viitoare se poate instala placenta previa sau alte complicații legate de placentă.

Probleme frecvente după nașterea prin cezariană: o recuperare de durată mai mare

Vestea bună este că mama se recuperează după operația cezariană, însă are nevoie de mai mult timp pentru asta. Gândește-te doar că ai trecut printr-o intervenție chirurgicală ce presupune o tăietură care are nevoie de timp să se refacă.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa