Peştele şi fructele de mare în dieta gravidei

Ramona Dinescu
pestele-in-dieta-gravidei-totul-despre-mame

  Peștele și fructele de mare ar trebui să reprezinte o parte importantă a alimentației noastre, însă, pe timpul sarcinii, trebuie să fii foarte atentă ce alegi.

  Aproximativ 90% dintre femeile însărcinate nu consumă pe perioada sarcinii cantitatea recomandă de pește, aceasta fiind de patru porții de pește pe săptămână, beneficiile acestuia fiind binecunoscute, este de părere Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.

  Peștele conține proteine de calitate și mulți nutrienți precum grupul de vitamine B, zinc, iod și seleniu. În plus, este cea mai importantă sursă de acizi grași Omega-3. Medicii recomandă aceeași cantitate de pește atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru cele care alăptează: patru porții pe săptămână.

  Beneficiile peștelui în dieta gravidei

  Includerea peștelui și fructelor de mare în dieta ta îți poate aduce următoarele beneficii: reduce riscul de a naște înainte de termen, previne depresiile postnatale, îmbunătățește starea generală de sănătate și sistemul cardiovascular.

  La ce trebuie să fim atenți când alegem peștele

  Există însă un motiv de îngrijorare la nivel internațional în ceea ce privește concentrația de mercur din pește. De aceea este esențial să fim atenți la cel fel de pește consumăm.

  Femeile care sunt însărcinate, care alăptează sau care doresc să rămână gravide nu ar trebui să consume anumite specii de pește, recunoscute pentru conținutul mare de mercur. O mare atenție trebuie acordată și fructelor de mare care au un potențial alergenic foarte ridicat, motiv pentru care trebuiesc evitate pe cât posibil în timpul sarcinii.

  Medicii avertizează că acele specii de pește și fructe de mare ce au un conținut mare de mercur pot avea ca efect o întârziere a dezvoltării sistemului nervos al copilului.

  Dar riscul pe care îl implică ingerarea de pește și fructe de mare depinde de cantitatea și de tipul consumat. Eliminând complet carnea de pește din dietă, organismul viitoarei mămici va fi lipsit de acizii grași Omega-3 atât de benefici pentru inimă.

  Iată ce pește trebuie să consumi cu moderație

  Evită:

  –  Pește spadă
  –  Rechin
  –  Pește sau fructe de mare crude sau preparate insuficient (scoici, stridii etc.)
  –  Pește afumat nefiert
  –  Macrou rege

  Consumă cel mult o porție pe săptămână:

  – Friptură de ton
  – Ton alb
  – Halibut de Atlantic

  Consumă cel mult două porții pe săptămână:

  – Creveți, scoici, conservă de ton
  – Cod negru
  – Cod

  Poți consuma mai mult de două porții pe săptămână:

  – Somon
  – Hering
  – Sardine
  – Pește anșoa
  – Păstrav
  – Macrou de ocean

  Evită peștele sau fructele de mare insuficient gătite.

  Citește și:
  Câte kilograme trebuie să acumulezi în sarcină?
  Vitamine şi minerale obligatorii în sarcină
  9 reguli pentru a aduce pe lume un copil sănătos
  Controlul greutăţii în sarcină în lipsa… autocontrolului
  Poftele din timpul sarcinii

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa