OMS: Gravidele trebuie să meargă de cel puțin 8 ori la control medical

Cristina Călin, redactor

Fiecare femeie însărcinată ar trebui să meargă la control medical sau la moașă de cel puțin 8 ori în timpul sarcinii, 5 dintre aceste vizite fiind necesare în ultimul trimestru de sarcină, recomandă Organizația Mondială a Sănătății într-un ghid cu 49 de puncte menite să prevină decesele din timpul sarcinii.

Până acum, OMS le recomandă gravidelor să meargă la medic de doar 4 ori. În noul îndrumar, se pune accentul și pe rolul moașelor, mai ales în țările sărace, unde femeile trebuie să străbată distanțe foarte lungi pentru a primi asistență medicală specializată. Totuși, este de preferat ca monitorizarea sarcinii să fie făcută de personal medical cu cel puțin doi ani experiență.

Noile recomandări au fost făcute în contextul în care 300.000 de femei mor anual în timpul sau imediat după naștere. De asemenea, 6 milioane de prunci mor în pântecele mamelor lor sau în primele luni de viață. OMS consideră că aceste cifre pot fi reduse dacă se respectă câteva reguli simple.

Consilierea gravidelor este importantă

O altă recomandare este ca fiecare femeie însărcinată să facă o ecografie înainte de cea de-a 24-a săptămână de sarcină, pentru a depista eventuale malformații, pentru a stabili numărul exact de fetuși și vârsta gestațională a acestora.

Alte îndrumări pentru gravide din ghidul Organizației Mondiale a Sănătății:

  • Suplimentarea dozei zilnice de acid folic și fier
  • Efectuarea de teste de sânge regulate pentru a depista diabetul gestațional
  • Folosirea de antibiotice, atunci când se depistează bacterii în probele de urină
  • Consilierea gravidelor cu privire la consumul de fructe și legume locale care le pot aduce un aport important de vitamine și minerale
  • Consilierea femeilor însărcinate cu privire la efectele devastatoare ale consumului de alcool și a fumatului, dar și a sporturilor pe care le pot practica.

Recomandările OMS se îndreaptă și către femeile aflate în clasa de risc și aici se face referire la creșterea aportului de calciu pentru a preveni preeclampsia, de vitamina A și la administrarea unui tratament  profilactic împotriva malariei.

Cele mai frecvente complicații ale sarcinii și simptomele lor

Întrebări despre sarcină și naștere, pe care ți-e jenă să le adresezi

Vrei un copil sănătos? Analize înainte de sarcină pe care e bine să le faci

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa