Noi recomandări privind paracetamolul în timpul sarcinii

Raluca Dumitrică
paracetamolul-in-timpul-sarcinii-totul-despre-mame

Este permis paracetamolul în timpul sarcinii?

De foarte mulţi ani, paracetamolul este folosit de femeile însărcinate pe post de analgezic sau de ajutor în lupta cu răceala, fiind unul dintre puţinele medicamente permise în sarcină. Ultimele studii relevă, însă, că paracetamolul în timpul sarcinii ar trebui utilizat doar sub atentă supraveghere a medicului.

Pentru multe gravide de pe glob şi medicii care le urmăresc sarcinile, paracetamolul poate fi pastila salvatoare în cazul unei dureri de măsea, a unei răceli enervante sau a unei migrene sâcâitoare. În plus, paracetamolul nu se eliberează pe bază de reţetă, aşa că este la îndemână pentru orice gravidă.

Citește și: Medicamente interzise în timpul sarcinii

Paracetamolul în timpul sarcinii şi efectele asupra bebeluşilor de sex masculin

Cele mai noi studii efectuate de specialişti relevă, însă, că paracetamolul poate reprezenta un pericol pentru bebeluşii de sex masculin, care se pot naşte, din pricina acestui medicament, cu testiculele necoborâte, detaliu ce poate afecta viitoarea lor funcţie de reproducere din perioada adultă. În sprijinul acestei teorii a venit un studiu efectuat recent pe cobai de un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, studiu ce a relevat că folosirea paracetamolului fără prea mari restricţii pe parcursul sarcinii poate să reducă nivelul de testosteron la bebeluşii de sex masculin. Rezultatele acestui studiu, publicat în revista Science Translational Medicine, au fost observate după administrarea paracetamolului timp de şapte zile consecutive la șoarecii analizaţi. Deşi cobaii nu erau gestanţi, lor li se implantase un hormon specific sarcinii şi nişte ţesut uman din zona testiculară, ceea ce îi făcea să fie într-o stare similară gestației.

Astmul, un alt posibil efect nociv dat de paracetamolul în timpul sarcinii

Alte studii indică faptul că bebeluşii expuşi la paracetamol in utero au mai multe şanse să se confrunte pe parcursul copilăriei cu episoade de wheezing sau chiar să facă astm. Deşi unii cercetători au făcut o corelaţie între mamele copiilor care au fost ulterior diagnosticaţi cu astfel de probleme şi prezenţa simptomelor la ele însele, fapt ce poate fi ereditar, nu toate femeile analizate sufereau de astm, ceea ce a pus pe seama paracetamolului problemele de sănătate ale copiilor.

Studiile nu au relvat, însă, la mamele care au luat paracetamol în sarcină alte probleme precum naşterea prematură sau greutate mică a bebeluşului la naştere. Cu toate astea, specialiştii recomandă ca paracetamolul să fie administrat în doze cât se poate de mici şi pe perioade cât mai scurte de timp, femeile însărcinate trebuind, în general, să fie foarte atente cu administrarea de medicamente în primul trimestru de sarcină, considerat cel mai important pentru formarea bebeluşului.

Citește și:
Cum tratăm constipaţia în timpul sarcinii
Medicamente interzise în timpul sarcinii
Durerile de cap în sarcină

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa