Tot ce trebuie să știi despre nivelul scăzut de lichid amniotic – oligohidramnios

TOTUL DESPRE MAME

În unele sarcini, lichidul amniotic poate fi insuficient sau în exces. În cazul în care este insuficient, se numeşte oligohidramnios sau oligoamnios, iar dacă este în exces, se numeşte polihidramnios.

Lichidul amniotic este parte a sistemului de întreţinere a vieţii copilului. Acesta protejează copilul şi contribuie la dezvoltarea muşchilor, membrelor, plămânilor şi sistemului digestiv.

Lichidul amniotic este produs la scurt timp după formarea sacului amniotic, la aproximativ 12 de zile de la concepţie. Lichidul se formează din apă, furnizată de mama, iar apoi, în preajma celei de-a 20-a săptămâni de sarcină, urina fetală devine substanţa primară.

Pe măsură ce copilul creşte, el se va mişca şi rostogoli în uter cu ajutorul lichidului amniotic. În al doilea trimestru, copilul începe să respire şi să înghită lichid amniotic.

Ce este oligohidramnios?

Medicii pot măsura cantitatea de lichid prin câteva metode diferite, cel mai frecvent prin indicele de lichid amniotic (ILA), măsurat ecografic.

În cazul în care ILA prezintă un nivel de lichid de mai puţin de 5 centimetri, absenţa unui „buzunar” de lichid cu adâncime de 2-3 cm sau un volum de lichid mai mic de 500 ml la 32-36 săptămâni de gestaţie, atunci cel mai probabil va fi pus diagnosticul de oligohidramnios.

Aproximativ 8% din femeile gravide pot avea niveluri scăzute de lichid amniotic, cca 4% din ele fiind diagnosticate cu oligohidramnios.

Această problemă poate apărea oricând în timpul sarcinii, dar este cel mai probabil să se întâmple în ultimul trimestru. Dacă o femeie şi-a depăşit cu cel puţin două săptămâni termenul, ea riscă să aibă niveluri scăzute de lichid amniotic, deoarece acesta poate scădea la jumătate odată ce se ajunge la a 42-a săptămână de gestaţie.

Oligohidramnios poate provoca complicaţii în aproximativ 12% din sarcinile care depăşesc 41 de săptămâni.

Ce provoacă un nivel scăzut de lichid amniotic?

Malformaţii congenitale. Probleme cu dezvoltarea rinichilor sau ale tractului urinar, care ar putea provoca producţie insuficientă de urină, ducând la niveluri scăzute de lichid amniotic.

Probleme ale placentei. Dacă placenta nu furnizează suficient sânge şi nutrienţi copilului, atunci micuţul s-ar putea să nu mai recicleze lichid.

Scurgeri sau rupturi de membrane. Poate fi vorba de un mic şuvoi care să se scurgă în mod constant. Acest lucru se datorează ruperii de membrane. Ruptura prematură a membranelor poate duce, de asemenea, la niveluri scăzute de lichid amniotic.

Sarcină care şi-a depăşit termenul. O sarcină care şi-a depăşit termenul (mai mult de 42 de săptămâni de sarcină) poate implica niveluri scăzute de lichid amniotic, care ar putea fi un rezultat al declinului funcţiei placentare.

Complicaţii ale mamei. Factori precum deshidratarea mamei, hipertensiunea arterială, preeclampsia, diabetul zaharat sau hipoxia cronică pot avea un efect asupra nivelului de lichid amniotic.

Care sunt şansele de a avea un nivel scăzut de lichid amniotic?

Lichidul amniotic este esenţial pentru dezvoltarea muşchilor, membrelor, plămânilor şi sistemului digestiv. În al doilea trimestru, copilul începe să respire şi să înghită lichidul pentru a ajuta plămânii să crească şi să se maturizeze.

Lichidul amniotic ajută, de asemenea, la dezvoltarea muşchilor membrelor copilului şi asigură spaţiu suficient pentru copil să se mişte.

În cazul în care oligohidramnios este detectat în prima jumătate a sarcinii, pot apărea complicaţii mai grave, printre acestea numărându-se:

  • Compresia organelor fetale, rezultând în defecte la naştere;
  • Risc ridicat de avort spontan sau naştere a unui copil mort.
  • Dacă oligohidramnios este detectat în a doua parte a sarcinii, complicaţiile care pot apărea includ:
  • Creştere intrauterină întârziată;
  • Naştere prematură;
  • Complicaţii în timpul travaliului, cum ar fi compresia cordonului ombilical, lichid îmbibat cu meconiu şi naştere prin operaţie de cezariană.

Ce tratamente sunt disponibile, dacă am nivel scăzut de lichid amniotic?

Tratamentul pentru nivelurile scăzute de lichid amniotic se bazează pe vârsta gestațională. Dacă nu ai ajuns încă la termen, medicul te va monitoriza îndeaproape. Teste precum testul non-stres şi testul de stres al contracţiei pot fi efectuate pentru a monitoriza activitatea copilului. Dacă eşti aproape de termen, atunci naşterea este recomandată de majoritatea doctorilor. Alte tratamente care pot fi folosite includ:

  • Amnio-perfuzie în timpul travaliului, printr-un cateter intrauterin. Adăugarea de fluid ajută în timpul naşterii şi scade şansele necesităţii efectuării unei operaţii de cezariană.
  • Injectarea de lichid înainte de naştere prin amniocenteză. Oligohidramnios poate reapărea la o săptămână după efectuarea acestei proceduri, dar poate ajuta medicii să vizualizeze anatomia fetală şi să pună un diagnostic.
  • Rehidratarea mamei, atât pe cale orală, cât şi intravenoasă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa