Modificări ale pielii în sarcină: afecțiuni care trec și altele care rămân pentru totdeauna

Marina Rosenfeld

Pe lângă toate schimbările prin care trece organismul matern, majoritatea femeilor au parte și de modificări ale pielii în sarcină, cauzate atât de noile forme, cât și de hormoni. Cele mai multe afecțiuni ale pielii dispar după naștere.

Iată care sunt cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină, descrise de webmd.com

Hiperpigmentarea: pielea se închide la culoare

Închiderea la culoare a pielii este cauzată de o creştere a nivelului de melatonină, substanţa din organism care este responsabilă de culoare (pigment). Sarcina determină producerea în exces a melatoninei.

Melasma sau cloasma

Aceasta este o formă de hiperpigmentare care lasă pete similare bronzului de la soare pe faţă. Se mai numeşte “mască de sarcină”.

Papulele urticariene pruritice sau erupţia polimorfă a sarcinii

Este o erupţie de papule în relief, care provoacă mâncărime, înţepături sau arsură. Când se grupează, acestea formează plăci. În sarcină, aceste leziuni pot apărea pe abdomen, picioare, braţe sau fese.

Vergeturile

Pielea nu-și mai revine la stadiul inițial odată ce s-a întins brusc din cauza sarcinii, a creșterii în greutate sau a pierderii în greutate. Rămân în urmă nişte semne ca nişte cicatrici. De obicei, ele au la început culoare vişinie şi apoi devin mai deschise decât culoarea pielii.

Negii

Sunt formațiuni ale pielii ce cresc şi sunt legați de piele printr-un fir subțire. Se găsesc pe piept, pe spate, inghinal. Sunt nedureroși, mai ales dacă nu sunt atinși.

Rozaceea, psoriazisul, dermatita atopică

Aceste afecțiuni se agravează în sarcină şi trec după naștere.

Cum se tratează bolile de piele în sarcină?

Cele mai multe trec după ce bebelușul se naște. Dacă nu trec, există cu siguranță tratamente ce se pot lua după naștere. Nu folosiți medicamente fără prescripția medicului în sarcină.

  • În cazul melasmei, se pot folosi anumite creme, recomandate de medicul dermatolog. Evitați expunerea la soare mai ales în intervalul 10- 14 și folosiţi o cremă cu factor mare de protecție, cel puţin 30.
  • Pentru papulele urticariene pruritice medicul poate prescrie un antihistaminic, care să reducă simptomele sau corticosteroizi topici. Pentru ameliorarea simptomelor, spălaţi-vă cu apă la temperatura camerei, puneți comprese reci pe zonele afectate şi purtaţi îmbrăcăminte lărguță. Nu folosiți săpun pe zonele afectate pentru că se vor usca şi mai tare.
  • Pentru tratarea vergeturilor, trebuie să așteptați să se nască bebelușul. Trebuie să fiți conștiente că nu există tratamente minune împotriva vergeturilor, ci doar unele care să amelioreze ușor situația.
  • Negii sau excrescențele pielii se pot îndepărta prin cauterizare.

Surse: American Academy of Dermatology, FDA

Pentru informații despre sarcină, naștere și alăptare îți recomandăm să citești și Cartea bebelușului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa