Lucruri pe care nu le ştiai despre diabetul gestaţional

Alexandra Constantin
diabetul gestaţional

Probabil cunoşti lucruri generale despre diabetul care poate să fie diagnosticat în timpul celor nouă luni de sarcină. De ce apare diabetul gestaţional, este nevoie de insulină – la toate aceste întrebări răspundem în rândurile de mai jos.

Sarcina poate să fie o perioadă dificilă, iar dacă gravida este diagnosticată cu diabet gestaţional lucrurile se complică şi mai mult nu doar din punct de vedere fizic, ci şi emoţional. Diabetul apare atunci când pacreasul nu poate produce suficientă insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge. În cazul diabetului gestaţional, gravida care nu a avut niciodată probleme asociate cu diabetul ajunge să aibă fluctuaţii ale nivelului de zahăr din sânge, arată www.parents.com. Printre factorii care pot favoriza apariţia afecţiunii se numără istoricul medical al familiei legat de diabet, naşterile anterioare la care bebeluşii au avut peste 4 kilograme, obezitatea înainte de sarcină, tensiunea arterială crescută, dar şi antecedentele privind avortul spontan. Diabetul gestaţional poate să reprezinte un pericol pentru mamă şi făt dacă nu este atent supravegheat de către medici, mai ales că excesul de glucoză pe care îl primeşte fătul prin intermediul placentei poate creşte riscul de naştere prematură sau chiar de deces.

Nu există legătură între diabetul gestaţional şi greutatea ta

,,Deşi obezitate este unul dintre factorii care pot duce la dezvoltarea diabetului gestaţional, nu toate gravidele care au probleme cu greutatea sunt diagnosticate cu această afecţiune”, explică Mariam Naqvi, medic ginecolog şi director al Programului de Diabet din cadrul Maternal Fetal Medicine Associates din New York. Rareori diabetul gestaţional poate să fie asociat cu greutatea corporală mai mare a gravidei, ci mai degrabă cu modul în care organismul procesează glucoza.

Este posibil să nu fie nevoie de insulină

Nu toate gravidele diagnosticate cu diabet gestaţional au nevoie de insulină, potrivit medicului Mariam Naqvi. De fapt, multe dintre femeile însărcinate reuşesc să menţină în limite normale nivelul de zahăr din sânge printr-o alimentaţie echilibrată şi activitate fizică. Iar dacă este nevoie de insulină, de regulă doza este una redusă. În unele cazuri administrarea de insulină (sunt cazuri când este necesară chiar şi de patru ori pe zi) poate să fie înlocuită cu medicamente.

Nu trebuie să naşti neapărat prin cezariană

,,Diagnosticul de diabet gestaţional nu presupune neapărat naşterea prin cezariană. Este adevărat că gravidele care suferă de această afecţiune au şanse mai mari de a aduce copilul pe lume prin cezariană – mai ales dacă diabetul gestaţional nu este ţinut sub control – dar nu se exclude naşterea naturală. Riscul de apariţie a complicaţiilor precum distocia la naştere (încetinirea procesului de naştere) sau macrosomia (naşterea unor bebeluşi cu greutate mare – de exemplu peste 4 kg) este mult mai ridicat la gravidele care suferă de diabet gestaţional.

Diabetul gestaţional nu va dura pentru totdeauna

De obicei nivelul de glucoză din sânge revine la normal la scurt timp după naştere. Cu toate acestea, bine de ştiut că gravidele care sunt diagnosticate cu diabet gestaţional sunt mai predispuse diabetului de tipul II. De asemenea, şansele ca afecţiunea să apară la sarcinile următoare sunt destul de mari, mai exact la 2 persoane din 3.

Este mai frecvent decât crezi

Deşi specialiştii consideră că diabetul gestaţional afectează până la 5% dintre sarcini, rezultatele cercetărilor realizate în 2014 de Centrul de Control şi Prevenţie a Bolilor au arătat că procentul trece de 9%. Şansele de a avea parte de o sarcină fără probleme şi de un copil sănătos sunt mari dacă diabetul gestaţional este ţinut sub control.

Nu înseamnă că te vei îngrăşa mult

Unele femei care suferă de diabet gestaţional se îngraşă pe parcursul celor nouă luni de sarcină, dar acest lucru nu este valabil pentru toate cazurile, cu atât mai mult dacă gravidă reuşeşte să ţină sub control nivelul zahărului din sânge. O dietă echilibrată şi consumul de alimente care un indice glicemic redus duc la scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Diabetul gestaţional: beneficiile despistării precoce

Testarea pentru diabetul gestaţional se face de regulă între 24 şi 28 de săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, femeile care sunt predispuse afecţiunii pot realiza mai devreme testarea specifică. De exemplu, gravidele care au avut diabet gestaţional şi la sarcinile anterioare sau care suferă de obezitate pot avea diabet zaharat pre-gestaţional şi le este indicată analiza medicală mult mai devreme.

Nu te lăsa cuprinsă de temeri

Este normal să ai tot felul de temeri şi întrebări dacă ai fost diagnosticată cu diabet gestaţional. Important este să ştii că poţi să ai grijă de tine şi de bebeluş dacă faci schimbările recomandate de medic şi dacă te informezi despre afecţiunea în sine. Încearcă să faci mişcare atât cât poţi, fă în alimentaţie schimbările indicate de medic şi rămâi cât mai optimistă. Nu uita că situaţia este una temporară, iar la finalul celor nouă luni de sarcină îţi vei putea ţine bebeluşul în braţe.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa