Întreruperea sarcinii – tot ce trebuie să știi

Mihaela Călin
femeie dureri burta

Există momente când întreruperea sarcinii este necesară. În clinici sau spitale se fac câteva tipuri de întrerupere de sarcină. Tipul de care vei avea parte va depinde aproape în totalitate de cât de avansată este sarcina.

Dacă te afli în primul trimestru de sarcină, probabil ți se va face o aspirație în vid. Dacă ești în trimestrul al doilea (ceea ce înseamnă că au trecut mai mult de 13 săptămâni de la ultima menstră), vei trece prin procedura de dilatație și evacuare. Dacă sarcina este mai avansată de atât, vei trece prin procedura de dilatație și extracție, aflăm de pe site-ul medical www.webmd.com.

Aproape toate procedurile de avort au loc în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu va trebui să stai peste noapte în clinică sau în spital.

Înainte de procedură

Când îți faci programarea pentru întreruperea de sarcină, probabil că cei de la clinică îți vor oferi câteva instrucțiuni prin telefon, având în vedere că avorturile sunt considerate intervenții chirurgicale.

Când ajungi la clinică, vei completa unele formulare și vei răspunde la întrebări despre istoricul medical. Apoi ți se va face un control care poate include un examen fizic, un test de sarcină, un test de sânge, un screening pentru infecții cu transmitere sexuală și, eventual, o testare suplimentară, dacă acest lucru este justificat. Mulți medici pot apela, de asemenea, la o ecografie pentru a confirma cât de avansată este sarcina, dar și pentru a verifica anomaliile uterine, fetale sau placentare.

Toate aceste informații, pe care medicul le va discuta cu tine în timpul unei scurte sesiuni de consiliere, îl vor ajuta să stabilească ce procedură este potrivită în cazul tău.

Întreruperea sarcinii. Managementul durerii

Medicul îți va vorbi și despre diferitele tipuri de gestionare a durerii. Pentru un avort în clinică, probabil că ți se va face o anestezie locală, ceea ce înseamnă că cervixul va fi amorțit, dar vei fi trează. Deși 600 până la 800 de miligrame de ibuprofen asigură de obicei o ameliorare suficientă a durerii, medicul îți poate oferi și un medicament pe cale orală pentru a te linișți sau pentru a te seda ușor. Deci vei fi trează, dar relaxată. Dacă preferi o sedare puternică, adică să fii într-un somn ușor în timpul procedurii, poți vorbi cu medicul tău despre asta.

Întreruperea sarcinii prin aspirație

Majoritatea avorturilor au loc în primele 12 până la 13 săptămâni de sarcină. Dacă vei face un avort în primul trimestru de sarcină, vei avea parte de o aspirație în vid, procedură numită și „avort prin aspirație”.

În majoritatea cazurilor, colul uterin nu trebuie pregătit sau dilatat pentru această procedură. Dar dacă ești însărcinată în mai mult de 10 până la 12 săptămâni, medicul ginecolog poate lua unele măsuri pentru a deschide puțin colul uterin înainte de a începe, astfel încât instrumentele medicale să poată accesa uterul. Probabil va apela la laminaria. Acestea reprezintă niște bețe subțiri, de la o specie de alge, care sunt inserate in vagin cu câteva ore înaintea procedurii și sunt lăsate să absoarbă lent apa și să se expandeze, dilatând prin urmare colul uterin.

Odată ce ești pregătită pentru procedură, medicul te va ruga să te așezi pe o masă de ginecologie cu picioarele în etrier, ca și cum ai avea parte de un examen pelvian.

În momentul în care te simți confortabil și sedată, medicul ginecolog îți va introduce în vagin un instrument medical, numit specul, ca să-l mențină deschis. Apoi va tampona vaginul și colul uterin cu o soluție antiseptică numită betadină.

Va injecta un anestezic în colul uterin pentru a-l amorți. Apoi va introduce în uter un mic tub, atașat fie unei seringi de mână, fie unei mașini de aspirație și va scoate conținutul. De la început până la sfârșit, procedura durează doar câteva minute.

După aceea, medicul va verifica dacă procedura a avut succes și te va lăsa să te odihnești timp de aproximativ 30 de minute sub observație.

Întreruperea sarcinii în al doilea trimestru: dilatație și evacuare

Dacă ești însărcinată în mai mult de 12 săptămâni, medicul va efectua o ecografie pentru a stabili vârsta sarcinii. Cu cât sarcina este mai înaintată, cu atât mai mult are de suferit corpul tău și este nevoie de mai multe pregătiri pentru procedură.

În timp ce medicii pot face aspirații în vid până la aproximativ 14 săptămâni, cel mai frecvent tip de avort în al doilea trimestru de sarcină este dilatația și evacuarea.

Primul pas pe care un medic ginecolog îl va face înainte de această procedură este pregătirea și dilatarea colului uterin, astfel încât acesta să nu fie rănit în timpul procedurii. Probabil că va folosi bețe de laminaria, care ar putea fi lăsate peste noapte. De asemenea, ar putea să ți se administreze unele medicamente, fie pe cale orală, fie prin vagin, care să-ți înmoaie uterul. De asemenea e posibil ca medicul să folosească unelte care să-l ajute la dilatarea colului uterin.

La fel ca și un avort în primul trimestru de sarcină, vei sta pe o masă de ginecologie cu picioarele în etrier, iar medicul îți va tampona vaginul și colul uterin cu betadină. Apoi va injecta anestezic în colul uterin și va folosi un instrument de prindere pentru a menține colul uterin în loc.

Principala diferență este că, față de procedura aspirării în vid, acum vor fi folosite și forcepsuri și alte unelte medicale, inclusiv una numită „chiuretă” pentru a tăia interiorul uterului. Medicul se poate folosi de ecografie pentru a se ghida și probabil va folosi aspirația pentru a se asigura că totul este eliminat. Înainte de procedură unii medici pot folosi un medicament, care se administrează sub forma unei injecții în burtă, pentru a opri bătăile inimii fetale. După aceea, ți se poate administra un medicament pentru contractarea uterului și reducerea sângerarii.

Această procedură durează 10-20 minute. După finalizarea operației te poți odihni timp de 30 de minute până la o oră, timp în care asistentele se vor asigura că ești bine.

Avortul în cazul unei sarcini avansate: dilatație și extracție

Dacă trebuie să faci avort într-un moment în care sarcina este destul de avansată, va trebui să găsesti un medic ginecolog experimentat pentru a efectua o procedură de dilatație și extracție. Aceasta este o procedură pe care medicii, de obicei, o efectuează atunci când există o problemă gravă cu fătul sau există complicații medicale legate de mamă.

Toate etapele procedurii și măsurile luate după procedură sunt aceleași ca și pentru dilatație și evacuare, inclusiv ecografia pentru stabilirea vârstei sarcinii și pregătirile de lucru pentru înmuierea și dilatarea colului uterin.
Pentru sedare, ți se poate face anestezie generală, mai ales dacă procedura se face într-un spital.

Avortul prin histerotomie

Este o formă de avort în care uterul este deschis printr-o incizie abdominală și fătul este îndepărtat. Procedura este similară unei operații de cezariană, dar necesită o incizie mai mică. Pentru că este o intervenție chirurgicală abdominală majoră, histerotomie se efectuează sub anestezie generală și se utilizează numai în situații rare, în care procedurile mai puțin invazive au eșuat sau sunt inadecvate din punct de vedere medical. Această metodă prezintă cel mai mare risc de complicații dintre toate procedurile de avort.

Întreruperea sarcinii prin inducerea travaliului

În momentul travaliului sunt eliberați o serie de hormoni, printre care și cei numiți prostaglandine. Aceștia contribuie la înmuierea și dilatarea colului uterin.
Metoda avortului prin inducerea travaliului presupune injectarea acestui tip de hormon în sacul amniotic, stimulând contracțiile uterine.
Acești hormoni sunt adecvați atât pentru administrarea vaginală, cât și pentru administrarea intramusculară. Și sunt aplicabili atât pentru terminarea sarcinii într-o faza incipientă, cât și în fazele târzii ale celui de-al doilea trimestru.
Această metodă poate elimina sau reduce necesitatea dilatării mecanice, dacă sarcina se află în primul trimestru. În plus, administrarea vaginală și intramusculară a acestor hormoni poate fi la fel de eficace ca și aspirația în vid, dacă tratamentul este limitat la primele 3 săptămâni după prima perioadă menstruală ratată.

Întrerupera sarcinii prin medicamente

Mifepristonul este un medicament utilizat în mod obișnuit în combinație cu un alt medicament numit Misoprostol, pentru a provoca un avort. Această combinație este eficientă în proporție de peste 95% în primele 50 de zile de sarcină. Eficacitatea trebuie verificată la două săptămâni după utilizare. Medicamentele se iau pe cale orală.
Misoprostolul declanşează contracţii ale uterului şi relaxează colul uterin. Iar Mifepristonul este un antihormon ce blochează progesteronul, acel hormon care menține copilul atașat de peretele uterin al mamei.
În urma acestui tratament vor exista sângerări relativ abundente timp de o săptămână.

Ce se întâmplă după întreruperea sarcinii?

Odată procedura finalizată, te vei odihni la clinică sub supraveghere timp de aproximativ 30 de minute. Poți continua să te relaxezi într-o zonă de recuperare până când ești pregătită să pleci acasă. Dacă ai luat vreun sedativ, vei avea nevoie de cineva care să te conducă acasă. Vei primi și o rețetă pentru un antibiotic.

Timp de câteva zile până la două săptămâni, vei avea probabil câteva crampe și sângerări ușoare. Cele mai multe dureri și crampe pot fi tratate cu medicamente pe bază de acetaminofen, ibuprofen sau codeină.

Planifică-ți să te odihnești în ziua procedurii și câteva zile după. Nu trebuie să ridici nimic greu pentru câteva zile. Poate fi nevoie să aștepți să treacă o lună până să ai voie să faci sex din nou și să folosești un tampon intern.

Dacă ai o durere severă, febră de peste 38 grade Celsius sau ai sângerări abundente (mai mult de două tampoane îmbibate pe oră), trebuie să iei imediat legătura cu medicul tău ginecolog.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa