Înțepăturile în sarcină sunt acele dureri ascuțite ce apar pe nepusă masă, dar care fac să îți imaginezi toate scenariile din lume.
Sarcina pare să facă lucruri nebunești cu corpul tău, iar asta nu trebuie să te mire din moment ce crește o nouă persoană în tine, într-un spațiu foarte mic.
Mai mult decât atât, ești invadată de o mulțime de hormoni intenși care pot face ca sarcina să pară foarte inconfortabilă, în diferite moduri.
Pentru femeile care sunt pentru prima dată însărcinate, acele înțepături, acele dureri ca niște junghiuri pot fi foarte derutante, uneori chiar pot crea stări de confuzie, spaimă și anxietate. Ce e normal și ce nu? Și cum poți face diferența între dureri? Ne spune Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.
Înțepături în sarcină. Dureri neplăcute, însă normale, pentru care nu trebuie să-ți faci griji
– Dureri cauzate de gaze și constipație. Cea mai bună modalitate de prevenire a acestora este să mănânci puțin și des, să consumi multe fibre și să bei multă apă.
– Înțepăturile din zona inferioară a abdomenului cauzate de o mișcare bruscă. Pe măsură ce crești, cele două ligamente care leagă uterul de peretele abdominal, încep să se întindă și să producă dureri. În cazul unei mișcări bruște, aceste dureri se simt ca niște înțepături de cuțit. Vestea bună este că apar de obicei în același loc și dispar imediat te nu te mai miști.
– Contracții care durează unul sau două minute. Contracțiile Braxton Hicks, deși inconfortabile, reprezintă o parte normală a sarcinii și nu sunt dureroase. Le recunoști pentru că nu durează mai mult de două minute și pot apărea încă din al doilea trimestru de sarcină.
Înțepături în sarcină. Dacă simți asta, trebuie să mergi la medic
– O durere ascuțită profundă. Ar putea fi apendicită, unul dintre cele mai des întâlnire motive pentru o operație chirurgicală în sarcină. Durerea poate fi bruscă și ascuțită sau ternă și constantă. Poate fi asociată cu febră, imposibilitatea de a mânca, greață și vomă.
– Durere în zona abdomenului superior, imediat după masă. Încetinirea digestiei poate duce la încetinirea golirii vezicii biliare și astfel la calculi biliari. Dacă durerile nu sunt prea puternice, calculii biliari pot fi gestionați prin modificarea dietei, adică evitarea alimentelor grase și a prăjelilor. Uneori este nevoie de intervenție chirurgicală ce poate fi totuși amânată până după naștere.
– Durere bruscă în partea dreaptă a abdomenului superior, însoțită de greață. Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, caracterizată de creșterea tensiunii arteriale. Apare de obicei în trimestrul trei de sarcină, însă predispuse sunt femeile supraponderale și cele care au sarcini multiple. Un simptom comun este durere în zona abdomenului superior, sub coaste, pe partea dreaptă. Poate fi însoțită de greață și vărsături. Dacă durerea este bruscă, constantă sau nou, trebuie să ceri cât mai repede sfatul medicului pentru evaluare. Preeclampsia poate duce la complicații mari atât pentru mamă cât și pentru făt.
– Durere însoțită de sângerare vaginală. Din păcate 15-20% dintre toate sarcinile se termină cu un avort spontan. O durere ascușită, constantă sau o crampă la nivelul abdomenului inferior, însoțită de sângerare vaginală, reprezintă un semnal de alarmă. Dacă sângerarea este însoțită de o durere abdominală severă, în prima parte a sarcinii, poate fi semnul unei sarcini ectopice.
Din păcate, sunt puține lucruri pe care le poți face pentru a reduce disconfortul unei dureri abdominale în sarcină. Hidratarea corespunzătoare, o dietă alimentară echilibrată, evitarea grăsimilor, a alimentelor prăjite, sunt lucruri foarte importante în sarcină. Depistarea precoce este o altă cheie. Dacă nu te simți prea bine iar simptomele par să se înrăutățească, anunță medicul imediat.