Află ce se întâmplă când suferi de insuficiență cervicală în timpul sarcinii
Prin cervix înțelegem capătul îngust, tubular, al uterului, care face legătura cu vaginul. Spre deosebire de o perioadă obișnuită, când această porțiune rămâne deschisă, în timpul sarcinii canalul se umple cu o secreție numită mucus, cu rol de barieră protectoare. Insuficiența sau incompetența cervicală apare atunci când colul uterin (cervixul) rămâne deschis, existând astfel șansa de a pierde sarcina sau de a naște înainte de termen. Acest lucru se poate întâmpla cu preponderență în trimestrul al doilea și al treilea, când fătul crește în greutate și apasă pe membranele care pot ceda cu ușurință.
Ce înseamnă insuficiența cervicală?
În această situație, colul uterin se dilată prematur, așa cum ar trebui să se întâmple cu foarte puțin înainte de termenul la care ar trebui să naști. Printre posibilele cauze se numără un cervix mai scurt decât în mod obișnuit, sau unul ai cărui mușchi sunt mai slăbiți decât în mod normal. Trebuie menționat și că insuficiența cervicală nu prezintă alte simptome și nu presupune contracții, astfel încât cel mai sigur mod de a descoperi dacă suferi de această afecțiune rămân controalele medicale periodice.
Cum este descoperită insuficiența cervicală?
Un prim semn de suspiciune apare în cazul în care ai pierdut sarcini în trecut. În acest caz, începând de la 16 la 20 de săptămâni, medicul poate dispune control periodic transvaginal prin intermediul ecografiei. În acest fel, se măsoară lungimea colului uterin și se verifică existența unor semne de eclipsare (scurtare) precoce. În cazul în care cervixul se scurtează rapid, se poate pune problema serclajului, deși încă există dispute vizavi de eficiența acestei intervenții chirurgicale.
Ce este serclajul?
Este vorba de un procedeu chirurgical de menținere pe loc a unui organ sau de strângere a unui orificiu prin fixarea cu un fir special. În acest caz, o bandă de fir dur este cusută în jurul colului uterin pentru a-l consolida și a-l menține închis. Serclajul se poate executa sub anestezie generală, rahianestezie sau anestezie epidurală. Este o intervenție ușoară, cu externare în 24 de ore, care necesită repaus la pat timp de câteva zile, pentru că pot apărea sângerări sporadice sau crampe abdominale. Contactul intim este interzis în toată perioada rămasă din sarcină.
Însă studii de dată recentă susțin eficiența limitată a acestei proceduri și subliniază riscurile la care este expusă gravida care alege serclajul ca modalitate de evitare a riscului unei nașteri premature. Aceste riscuri se referă la iritații și chiar infecții ale colului uterin, fenomenul de respingere a firului chirurgical, ruptura membranelor – toate acestea pot conduce la contracții uterine și chiar avort spontan. Totuși, dacă serclajul este făcut între săptămânile 13-16, înainte ca cervixul să înceapă să se modifice, poate fi mai puțin riscant. O parte din specialiști susțin că repausul la pat are aceleași efecte benefice ca ale serclajului, dar fără riscuri adiacente.
În ce situație ești expusă riscului de insuficiență cervicală?
Multiple avorturi la activ, istoric de nașteri premature, intervenții chirurgicale obstetricale sau ginecologice efectuate necorespunzător, leziuni intrauterine sau defecte congetinale de diferite tipuri – toate pot detrermina slăbirea colului uterin. Din momentul în care rămâi însărcinată, este important să discuți toate aceste aspecte cu medicul care te va avea în evidență, pentru a lua împreună cele mai bune decizii pentru tine și bebelușul din burtică.