„Avem nevoie de moașe!”. Petiția care poate schimba felul în care mama și nou-născutul sunt îngrijiți în România

Raluca Dumitrică
Avem nevoie de moașe

Asociația Moașelor Independente și Asociația pentru Naștere Naturala și Alăptare au lansat în această săptămână o petiție online, intitulată „Avem nevoie de moașe”, pentru implementarea îngrijirii materno-infantile bazate pe moașă. Potrivit textului petiției, Organizația Mondiala a Sănătății atesta faptul ca 87% din îngrijirea gravidei, a mamei și a nou născutului poate fi realizată de o moașă licențiată, iar implementarea unei strategii naționale de îngrijire a mamei și a nou născutului bazată pe moașe, conform legislației europene pe care România a adoptat-o în 2005, va reduce pe termen lung rata cezarienei, rata sarcinilor neurmărite, a sarcinilor la adolescente, a mortalității materne și infantile, va crește rata alăptării și va îmbunătăți sănătatea populației în general.

România, țara europeană cu cea mai mare mortalitate infantilă și maternă

În petiția „Avem nevoie de moașe”, care ii are ca principali destinatari pe prim-ministrul Dacian Cioloș și pe ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, se subliniază ca România este țara europeană cu cea mai mare mortalitate infantilă și maternă, iar în rural, cifrele sunt cu 60% mai mari decât în orașe. Petiția mai accentuează ca în România trăiesc cele mai multe mame adolescente, se fac cele mai multe cezariene și se alăptează cel mai puțin.

Includerea moașei în echipa de îngrijire a mamei și copilului e cheia normalității

În sprijinul acestei petiții sunt și mesajele emise pe rețelele de socializare de cele două asociații inițiatoare. Spre exemplu, Asociația Moașelor Independente, din care face parte și moașa Irina Popescu, reiterează mesajul petiției într-o formă mai puțin formală și face un apel la cetățenii țării noastre „de a-și uni forțele și de a cere autorităților să respecte dreptul femeilor/familiilor din România de a trăi evenimentele (sarcină, naștere, lăuzie), care ne metamorfozează în părinți, ca pe niște etape firești, fericite și naturale. Includerea moașei în echipa de îngrijire a mamei și copilului, real și în conformitate cu competențele ei, după modelul european, este cheia normalității în acest domeniu”.

Tot pe pagina de Facebook a asociației apare și indemnul de a nu mai lăsa sistemul să izoleze moașa, acest profesionist imposibil de înlocuit de nici un alt lucrător în sănătate, semnarea acestei petiții putând însemna garanția sănătății viitoarelor generații din România. „Îngrijirea prin moașă este o soluție vitală la problema furnizării de îngrijire pentru femei și nou născuți, în toate țările lumii. Investiția în moașe, alături de o structură legislativă coerentă, are un impact pozitiv asupra sănătății întregii națiuni”, declară și Mervi Jokinen, președinta Asociației Europene a Moașelor.

Petiția „Avem nevoie de moașe” poate fi semnata chiar acum!

Până în prezent, pe lista semnatarilor acestei petiții se află peste 1700 de persoane. Dacă vrei să te alături și tu acestei inițiative, află că poți semna petiția chiar aici. Informații suplimentare despre inițiativă se găsesc aici.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre petiția „Avem nevoie de moașe”, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa