Îngrijirea dentară înainte şi după naştere

Iulia Mirică
dentist/ anestezic local

Îngrijirea dentară pentru viitoarele și proaspetele mămici

Este recomandat să ai grijă de dinții și gingiile tale în timpul sarcinii, deoarece acest proces cauzează schimbări hormonale, crescând riscul de a dezvolta afecțiuni gingivale. Acesta pot afecta starea de sănătate a copilului tău în curs de dezvoltare. Iată câteva sfaturi pentru a-ți menține sănătatea orală înainte și după sarcină:

Îngrijirea dentară înainte de sarcină

Încearcă să îți faci o programare la dentist înainte de a rămâne însărcinată. În acest fel, dinții pot fi curățați profesional, țesutul gingiilor poate fi examinat cu atenție, precum și orice alte probleme de sănătate orală putând fi tratate înainte de sarcină.

Îngrijirea dentară în timpul sarcinii

Este nevoie să-i spui medicului dentist dacă ești însărcinată. Ca măsură de precauție, tratamentele stomatologice din primul trimestru și a doua jumătate a celui de-al doilea trimestru ar trebui evitate pe cât posibil, cu excepția cazurilor urgente. Acestea sunt momente critice pentru creșterea și dezvoltarea copilului și este o decizie înțeleaptă evitarea expunerea viitoare mămici la proceduri care ar putea influența în vreun fel fătul.

De asemenea, trebuie să-i spui stomatologului numele și dozele de medicamente pe care le iei, inclusiv medicamentele și vitaminele prenatale prescris de medicul tău. Evită razele X pentru dantură în timpul sarcinii. Dacă acestea sunt vitale, în momentul în care există o urgență stomatologică, medicul dentist va trebui să fie precaut cu tine și viitorul bebe.

Dacă grețurile matinale te împiedică să te speli dimineața pe dinți, schimbă pasta de dinți cu una cu un gust mai neutru în timpul sarcinii. De asemenea, poți să-ți clătești cavitatea bucală cu apă de gură, dacă ai o sensibilitate mai crescută. Pentru evitarea apariției cariilor, recomandat este să eviți gustările dulci, chiar dacă aceste pofte sunt destul de frecvente în timpul sarcinii.

Îngrijirea dentară după sarcină (în timpul alăptării)

Dentiștii se întâlnesc de multe ori cu mame care se întreabă dacă îngrijirea dentară din timpul alăptării le poate afecta laptele matern, iar uneori li se spune că trebuie să suspende temporar alăptarea, pentru a lua analgezice sau antibiotice.

De aceea, e bine să știți știți că agenții de amorțire (lidocaina sau oricare din derivații săi folosiți ca anestezic local) nu afectează laptele matern. Toate materialele dentare folosite în timpul procedurilor sunt sigure pentru perioada din timpul alăptării, unii dentiști preferând anumite tipuri de anestezie pentru aceste momente. Pentru a reduce expunerea copilului și a crește confortul mamei, mama ar trebui să alăpteze exact înainte de a i se aplica procedura stomatologică.

În ceea ce privește testele de diagnosticare (razele X, utrasunetele și aspirațiile dentare), e bine de știut că acestea nu afectează laptele mamei. Orice tipuri de raze X care trebuie efectuate pot fi finalizate, deoarece acestea nu au niciun efect asupra laptelui matern. De asemenea, apele de gură antiseptice nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru copiii care sunt alăptați, deoarece absorbția acestor substanțe este practic zero. În ceea ce privește albirea dinților, substanța folosită este un compus pe bază de peroxid. Peroxizii sunt absorbiți în țesuturi, dar dispar rapid, astfel că nu vor ajunge niciodată în laptele matern.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa