Infecţia cu candida în sarcină. Care sunt simptomele și cum se tratează

Raluca Dumitrică

Ce trebuie să știi despre infecția cu candida în timpul sarcinii

Pe lângă bucuria imensă de a avea un bebeluș pe care o trăieşte, o femeie însărcinată se poate lovi pe parcursul celor nouă luni şi de o serie de neplăceri ce vin la pachet cu sarcina. Printre ele se află şi candidoza sau infecţia cu candida, o problemă extrem de răspândită la gravide.

Ce trebuie să ştii despre candida

Candida este o ciupercă cunoscută oficial drept Candida albicans şi care este prezentă în mod normal în organism, mai precis în vagin, în intestin, la nivelul axilelor și al unghiilor şi în cavitatea bucală. Rolul său este de a ajuta, alături de alte bacterii prietenoase, la buna funcţionare a organismului. Această ciupercă, atunci când în corp intervin anumite dezechilibre, se poate înmulți și poate ataca flora în care trăieşte.

În cazul gravidelor, scăderea imunităţii organismului pe perioada sarcinii favorizează apariţia candidei vaginale, microorganismele cu rol pozitiv care se află în zona vaginului fiind perturbate. Fungii se înmulţesc excesiv şi duc la iritarea mucoasei vaginale, provocând mâncărimi în zonă şi modificând secreţia vaginală într-o secreţie abundentă, albicioasă şi densă, cu aspect brânzos. De vină pentru apariţia candidei este şi tratamentul cu antibiotice, pe care mama îl poate urma la prescrierea medicului pentru tratarea unei probleme mai serioase de sănătate.

Semne ale infecţiei cu candida

Pe lângă mâncărimi și secreţia vâscoasă şi de culoare albă, candida mai poate veni la pachet şi cu o serie de alte simptome. Constipaţia, balonarea, disconfortul în timpul contactului sexual, dorinţa excesivă de a mânca dulciuri şi chiar şi episoadele de constipaţie sau de diaree, toate fac parte din semnele unei infecţii cu candida. Nici stările de oboseală, puse din start pe seama sarcinii, nu sunt departe de a ne semnaliza că ceva este în neregulă cu buna funcţionare a organismului nostru şi că s-ar putea chiar candida să fie motivul pentru care ne simţim lipsiţi de vlagă.

Tratamentul şi prevenirea candidozei pe perioada sarcinii

Pentru diagnosticarea corectă a acestei infecţii este necesară o vizită la medicul ginecolog, cel în măsură să îi şi recomande ulterior gravidei tratamente locale împotriva candidozei, care se înscriu în categoria cremelor şi a ovulelor sau a altor tablete vaginale. Nu este recomandat tratamentul oral, şi nici ca partenerul să se trateze în paralel pentru această infecţie.

Deşi sarcina îşi pune foarte mult amprenta asupra ritmului normal al organismului, iar candidoza este una dintre infecţiile perfide care poate să lovească o gravidă de mai multe ori în timpul celor nouă luni, punerea în practică a unor metode de prevenire a ei este un alt pas care ţine infecţia la distanţă. Astfel, viitoarea mamă poate consuma zilnic iaurt, kefir sau sana, adică lactate fermentate şi pline de bifidobacterii cunoscute pentru proprietăţile lor curative în ceea ce priveşte flora vaginală, dar şi lapte de cocos. De asemenea, mama este sfătuită să elimine din dulap lenjeria intimă confecţionată din materiale sintetice şi să opteze numai pentru lenjerie 100% din bumbac, să evite spălarea foarte frecventă a zonei genitale şi să scoată din alimentaţie zahărul şi mâncarea procesată.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa