Igienă intimă înainte şi după naştere

Adriana Moscu
igiena-intima-sarcina-totul-despre-mame

Află care sunt cele mai importante reguli de igienă intimă înainte și după naștere

E foarte important ca în timpul sarcinii să faci tot ce îți stă în putință pentru a avea grijă de sănătatea celui mic, dar e la fel de important să ai grijă și de sănătatea ta – în această perioadă, sistemul imunitar este pus la încercare, iar o igienă intimă adecvată ajută la menținerea unei flore vaginale în parametri optimi și te ferește de eventuale infecții locale care ți-ar putea crea disconfort și ar putea afecta evoluția bebelușului din burtică. Cele mai des întâlnite astfel de infecții sunt Candida vulvovaginitis, vaginită bacteriană, și Trichomonas vaginalis. Vezi mai jos câteva reguli de igienă intimă înainte și după naștere, dar și motivele pentru care ar fi bine să le pui în aplicare.

Înainte de naștere

De ce sunt femeile însărcinate mai predispuse la infecții ale zonei intime?

Răspunsul e simplu: nivelurile pH-ului suferă numeroase modificări în această perioadă. Un nivel crescut al estrogenului duce la o predispoziție către infecții bacteriene. Același nivel crescut al estrogenului poate provoca și constipație, în condițiile în care în această situație organismul reține nutrienții și îi folosește cu preponderență pentru dezvoltarea fătului din burtică. Nivelul crescut al estrogenului poate fi contracarat dacă aplici anumite reguli de igienă intimă și te hidratezi suficient.

Spală-te în mod constant

Nu face exces de zel, spală-te ca înainte, dar nu insista mai mult decât e necesar, chiar dacă vei simți nevoia, din cauza eventualelor scurgeri vaginale, mai frecvente în timpul sarcinii. Tocmai aceste fluide ale corpului funcționează ca o barieră de protecție împotriva microbilor. Dacă o înlături, vei deveni mai vulnerabilă în fața lor. Pentru o igienă corectă, spală zona intimă de două ori pe zi și folosește un prosop care să absoarbă apa – umezeala este propice apariției microbilor.

Folosește o metodă de igienă adecvată

Cum spuneam, variațiile pH-ului nu sunt de neglijat în sarcină, de aceea este important să alegi un săpun sau un gel intim care să echilibreze pH-ul pielii. Cere sfatul faramacistului sau al vânzătoarei – există în magazine soluții intime special concepute pentru perioada sarcinii. Cele destinate folosirii în situații obișnuite s-ar putea să fie prea aspre cu pielea ta. Alege un produs de curățare cu pH acid, cu valori cuprinse între 3,5 și 5,5, cu proprietăți antibacteriene și de calmare, care să conțină ingrediente naturale. Săpunurile lichide sau gelurile sunt indicate în fața versiunilor solide.

Șterge sau tamponează zona intimă cu prosoape din bumbac

Este important ca prosoapele pe care le folosești, dar și lenjeria intimă, să fie 100% din fibre de bumbac, care mențin pielea uscată și curată. Cele din fibre sintetice favorizează transpirația, nu au putere de absorbție suficient de mare și pot supune pielea iritațiilor și, astfel, infecțiilor. Niciodată să nu folosești prosopul altcuiva, chiar dacă este vorba de un membru al familiei – în această perioadă, organimsul tău este mult mai vulnerabil în fața microbilor.

Folosește absorbantele potrivite

Și acestea trebuie să fie tot din bumbac și, preferabil, neparfumate. Substanțele chimice folosite la odorizarea absorbantelor pot intra în reacție cu pielea, cauzând iritații și usturimi. Bumbacul, pe de altă parte, lasă pielea să respire, menține prospețimea zonei intime și previne infecțiile. Absorbantele pot fi schimbate de câte ori este necesar.

După naștere

Perioada post-partum este și ea plină de încercări, deoarce organismul slăbit se recuperează lent și își folosește toate rezervele în acest sens. De aceea, nu strică să îi dai o mână de ajutor pentru ca refacerea să se producă mai repede și fără complicații.

Spală-te pe mâini

Chiar dacă nu faci baie generală, este foarte important să nu uiți să te speli pe mâini înainte de a curăța zona intimă, pentru a evita infectarea cu bacterii sau cu virusuri. Spălarea mâinilor este indicată, de altfel, îninate de orice alte acțiuni ai întreprinde, fie că prepari hrana bebelușului, îi administrezi un medicament sau îi schimbi scutecul.

Cum te speli pe mâini?

Aplică săpun și freacă mâinile una de alta, până se formează spumă și clăbuc. Continuă să te speli încă 20 de secunde, insistând în zona degetelor, a unghiilor și urcând până la încheieturi. Clătește-te bine, până când cureți tot săpunul de pe mâini.

Folosește tampoane călduțe pentru incontinența urinară

După naștere, proaspetele mame se pot confrunta cu o problemă relativ comună – incontinența urinară. De cele mai multe ori, aceasta este trecătoare și poate apărea spontan, când tușești sau strănuți. În acest caz, e bine să folosești tampoane sterile, din bumbac, înmuiate în apă călduță pentru a curăța zona. Mergi la medic dacă incontinența urinară nu trece de la sine la câteva săptămâni de la naștere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa