Hernia ombilicală şi sarcina

Ruxandra Mateescu
hernia-ombilicala-totul-despre-mame

Hernia ombilicală de sarcină înseamnă ceva mai mult decât un buric inestetic. Deși foarte des întâlnită, există însă câteva simptome pe care trebuie să le iei în serios.

Multe femei dezvoltă pe perioada sarcinii hernie ombilicală și majoritatea viitoarelor mămici se plâng de aspectul inestetic al buricului, deseori cauzat de hernie. Însă, dincolo de criteriile estetice, un buric ieșit în afară înseamnă și organe interne deplasate de la locul lor firesc. Cât este gravă această afecțiune și ce trebuie să facem în cazul în care observăm ceva în neregulă in zona ombilicală sau începem să simțim dureri?

Citește și: Hernia ombilicală

Ce este hernia ombilicală de sarcină?

Termenul de hernie, în înţeles general, se referă la ieşirea în exteriorul abdomenului a unui organ sau a unei părţi a acestuia. Hernia ombilicală la femeia însărcinată reprezintă o umflătură la nivelul ombilicului, datorată întinderii peretelui abdominal. Lărgirea inelului ombilical permite deplasarea unor organe, într-o măsură mai mică sau mai mare, bombând zona din jurul buricului.

Care sunt cauzele apariţiei?

Hernia ombilicală în timpul sarcinii apare la femeile care au un perete muscular abdominal cu tonus slab. Slăbirea peretelui abdominal se poate datora rahitismului, sarcinilor multiple, obezităţii sau pur şi simplu unei sarcini considerată a fi „mare” (făt mare, lichid amniotic în cantitate mare, etc)

Cum putem depista hernia ombilicală?

Cel mai vizibil semn al unei hernii ombilicale este forma buricului, care se observa a fi ieşit în afară. Majoritatea femeilor care au născut ignora însă acest simptom, până la apariţia durerii în zona ombilicală. Durerea poate apărea la efort, tuse său ras şi este un simptom care trebuie să trimită pacientul de urgenţă la medic, la secţia de gastroenterologie. Acesta va determina particularităţile herniei ombilicale: dimensiune, formă, aspect, dacă este sau nu reductibila (se poate retrage în abdomen) etc. cu ajutorul unui consult şi a unei ecografii abdominale. În funcţie de aceste concluzii, se pot cere pacientului şi alte investigaţii medicale, precum recoltarea de probe biologice, pentru a elimina alte posibile cauze ale durerii intraabdominale, precum ulcerul duodenal, litiaza biliară, cancerul de ovar sau de colon.

Se impune o a doua naştere prin cezariană în cazul unei sarcini ulterioare? Răspunsul la această întrebare vine după consultul de specialitate la un chirurg generalist, în acest caz obligatoriu.

Cum se tratează hernia ombilicală?

În unele cazuri, hernia ombilicală apărută în timpul sarcinii se rezolvă spontan, după naştere. Pentru cele care persistă, este nevoie de intervenţie chirurgicală, care se poate realiza laparoscopic sau prin operaţie deschisă. Indiferent de varianta aleasă, operaţia presupune închiderea orificiului ombilical şi întărirea lui cu ajutorul unei plase. Fără montarea unei plase exista riscul de recidivă într-un procent de 30- 50 %, hernia refăcându-se întotdeauna cu un diametru şi mai mare.

Intervenţia chirurgicală pentru hernie ombilicală se realizează cu anestezie rahidiana, locală sau anestezie generală.

Hernia ombilicală nu se poate trata medicamentos sau cu tratamente naturiste!

Operaţia laparoscopică se face sub anestezie generală şi presupune efectuarea a 3-4 mini incizii (orificii) de câte 1-2 cm fiecare şi montarea unei plase speciale şi a unor dispozitive de fixare a plasei. După efectuarea inciziilor se introduce dioxid de carbon în cavitatea abdominală (pentru vizibilitate). Tratarea sacului de hernie se efectuează cu ajutorul laparoscopului – o mini camera video introdusă în abdomen prin una dintre incizii. După poziţionarea plasei, acesta se fixează cu capse resorbabile iar inciziile se suturează. O astfel de intervenţie chirurgicală poate dura până la două ore.

Operaţia deschisă se face cu anestezie rahidiană, deci de la brâu în jos, sau cu anestezie generală, iar intervenţia presupune o incizie minimă, de 2-10 cm (în funcţie de mărimea herniei) în jurul buricului. În timpul procedurii, medicul chirurg deschide abdomenul, eliberează organele afectate, apoi montează plasa în spatele muşchilor, pentru refacerea peretelui abdominal. Plasă se fixează cu fire din material neresorbabil sau cu gel biologic. Operaţia durează aproximativ 45 de minute – o oră.

Externarea şi recuperarea după operaţie

Externarea se face la 24 ore la operaţie, dacă evoluţia postoperatorie este favorabilă şi fără complicaţii (durere, hemoragii, infecţii, etc.), Totuşi, acestea apar în foarte puţine cazuri. Reluarea alimentaţiei se poate face încă din ziua operaţiei.

Pacientul îşi poate relua activitatea normală în câteva zile după intervenţia laparoscopica şi în cel mult două săptămâni în cazul operaţiei deschise. În prima săptămână persista o sensibilitate dureroasă la nivelul plăgii postoperatorii.

Pacientul va evita efortul, va avea mare grijă atunci când se ridică din pat, strănuta sau tuşeşte, cel puţin o lună de zile. Activitatea fizică se va relua treptat, antrenamentul abdominal pentru tonifierea musculaturii fiind recomandat, însă numai după consultarea medicului.

Firele de sutură vor fi scoase la şapte zile postoperator, iar dacă sunt din material resorbabil nu necesită extragere.

Care sunt costurile operaţiei de hernie ombilicală?

În clinicile private, costurile unei operaţii de hernie variază între 3.000 – 6.000 lei, în funcţie de procedura aleasă şi de cât de complicat este cazul. În cazul în care intervenţia chirurgicală are loc într-un spital de stat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de nu decontează decât plasa chirurgicală folosită în operațiile clasice, nu şi cea folosită în laparoscopie (aproximativ 200 lei).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa