Ce se întâmplă dacă ai fost diagnosticată cu heptatia B și ești însărcinată?
Potrivit unor statistici de dată recentă, peste 13 milioane de europeni trăiesc cu virusul hepatic B, adică 1,8% din populația adultă. Hepatita B este o boală care face aproape la fel de multe victime ca și SIDA, iar în România, nu mai puțin de 1 din 10 persoane au contractat la un moment dat această boală. Află la ce riscuri te expui pe tine și bebelușul din burtică dacă suferi de hepatita B în perioada sarcinii, dar și ce metode ai la îndemână pentru a remedia situația.
Pot rămâne însărcinată dacă am hepatita B?
Hepatita B nu provoacă sterilitate, deci poți rămâne însărcinată dacă suferi de această boală. Însă ea poate fi depistată numai în urma unor teste de sânge, obligatorii în timpul sarcinii. Toate femeile însărcinate trebuie testate pentru depistarea virusului hepatic, dar cele mai expuse riscului sunt femeile care lucrează într-un mediu spitalicesc, trăiesc sau au contact cu comunități defavorizate, la limita sărăciei, unde hepatita B este foarte răspândită, au mai mulți parteneri sexuali sau au folosit droguri injectabile.
Cum mă pot infecta cu virusul hepatitei B (HBV)?
Virusul hepatic B poate fi transmis prin nenumărate căi, prin intermediul sângelui sau lichidului seminal infectate, dar și prin alte fluide ale corpului: prin contact sexual neprotejat cu un partener purtător, la naștere, dacă mama este purtătoare a acestui virus, dacă te înțepi din greșeală cu un ac nesterilizat, dacă folosești o lamă de ras sau o periuță care conține urme de sânge infectat, chiar și în cantități mici, care nu se pot vedea cu ochiul liber, sau dacă îți faci un piercing sau un tatuaj în condiții insalubre.
Care sunt simpotmele hepatitei B?
Persoanele infectate acuză adesea o stare de oboseală care persistă și dacă dorm suficient, urmată de senzații de amețeală și grețuri, dureri abdominale, pierderea apetitului, dureri articulare sau ale încheieturilor, paloarea tenului, care capătă tente gălbui-pământii. Din nefericire, în multe dintre cazuri (aproximativ 50%), purtătorii hepatitei B nu acuză niciun fel de simptome alarmante și nici nu știu că au fost infectați, până la efectuarea testelor specifice.
Hepatita B afectează bebelușul?
În timpul sarcinii, hepatita B nu afectează fătul din burtică, dar după naștere, dacă celui mic nu i se administrează vaccinul antihepatic în maximum 12 de ore, va deveni, în proporție de 95%, purtător cronic de hepatita B, adică va suferi de această afecțiune pe tot restul vieții. De aceea e vital ca medicul care te are în îngrijire să fie înștiințat dacă gravida este purtătoare a virusului hepatitei B.
Se transmite hepatita B la bebeluș?
Așa cum am arătat mai sus, virusul hepatitei B se transmite la bebeluș numai după naștere, dacă acesta nu primește vaccinurile de imunizare. Dacă mama a fost depistată cu hepatita B, nou-născutului trebuie să i se administreze concomitent, la maximum 12 ore după naștere, o doză de vaccin antihepatită B și o doză de imunoglobuline specifice împotriva virusului hepatitei B. Dacă nu se întâmplă astfel, tratamentul antiviral administrat după cele 12 ore critice de după naștere, are șanse de doar 40% să-și dovedească eficacitatea. Nu în ultimul rând, asigură-te că vei reveni cu cel mic la medic la o lună și, respectiv, șase luni după naștere, pentru a i se administra a doua și a treia doză de vaccin împotriva virusului hepatitei B. Doar așa, protecția va fi completă și, cel mai probabil, imunizarea va dura tot restul vieții.
De reținut că riscul de transmitere de la mama purtătoare la făt, în lipsa imunizării și vaccinării, este de 0% dacă mama a contractat virusul în primul trimestru, de 10-25% în trimestrul al doilea și de peste 90% în ultimul trimestru de sarcină.
Pot alăpta bebelușul după naștere, dacă am hepatita B?
În primul rând, dacă la primele vizite prenatale la medicul obstetrician ai fost diagnosticată cu hepatită B, ți se va administra imunoglobulină antihepatită B, pentru ca riscul transmiterii către făt în timpul nașterii să fie minim. Astfel, poți alăpta bebelușul fără niciun risc. Dacă dintr-un motiv sau altul nu ai primit imunizarea specifică, bebelușul poate fi alăptat având grijă ca pe sâni să nu apară ragade (răni deschise, datorate suptului). Există un risc scăzut ca bebelușul născut de o mamă purtătoare a virusului hepatitei B să prezinte o greutate mai mică decât în mod normal la naștere, deși acești copii nu se vor naște prematur.