Cercetătorii au analizat grețurile de dimineață şi efectul lor asupra sarcinii
Mă număr printre fericitele mame care au avut o singură zi, la fiecare dintre cele două sarcini în parte, când au simțit o vagă senzație de greață, pentru câteva secunde. În final, s-au dovedit a fi alarmă falsă. În rest, nimic – sănătate și putere de muncă, fără niciun fel de grețuri sau pofte, până în ultima zi de sarcină. Însă de acest noroc nu au parte toate gravidele.
Ce sunt grețurile de dimineață?
Grețurile de dimineață apar în urma creșterii rapide a valorilor gonadotropinei corionice, un hormon secretat de placentă în primele trei luni de sarcină. Însă, dacă ești gravidă și nu ai grețuri, nu e nimic în neregulă cu tine, dimpotrivă: ar trebui să te consideri o norocoasă, exact ca mine! În cazul în care grețurile de dimineață sunt severe, ele pot provoca, însă, o scădere a calității vieții pentru femeile care le experimentează.
Totuși, există și o parte bună: studiul de față vine să încurajeze gravidele care nu pot să mănânce altceva decât biscuiți înmuiați în ceai în primul trimestru. Se pare că toată această suferință merită până la urmă.
Grețurile indică sănătatea fătului
Potrivit studiului întreprins de cercetătorii de la Spitalul pentru Copii Bolnavi din Toronto, (Canada), grețurile de dimineață pot indica faptul că micuțul din burtică este mai sănătos și mai inteligent ca media. (Ca o paranteză, Catherine, Ducesa de Cambridge, se poate bucura, pentru că a suferit de pe urma grețurilor de dimineață pe când era însărcinată cu George, micul prinț moștenitor al Coroanei Regale.) Mai mult, potrivit studiului, mamele care suferă de grețuri de dimineață sunt mult mai puțin predispuse către avort spontan decât cele care nu întâmpină astfel de probleme. În plus, scade cu 30-80% riscul bebelușilor de a dezvolta malformații congenitale.
Grețurile de dimineață în statistici
Grețurile de dimineață afectează peste 85% dintre mame în timpul sarcinii. Studiul a centralizat rezultatele altor 10 cercetări independente, conduse de savanți din 5 țări, în perioada de timp cuprinsă între 1992 și 2012. La aceste studii au participat, în total, nu mai puțin de 850.000 de gravide. Printre altele, concluziile finale arată faptul că femeile însărcinate care suferă de grețuri de dimineață și amețeli sunt mai puțin predispuse să nască bebeluși subponderali sau cu o înălțime sub medie.
Totodată, mamele care suferă de grețuri vor fi mai puțin predispuse să nască prematur – doar 6,4 din ele se vor confrunta cu nașteri înainte de termen, comparativ cu 9,5 dintre mamele care nu s-au confruntat cu grețuri și amețeli. Riscul de avort este de trei ori mai mare în rândul mamelor care nu au suferit de grețuri, comparativ cu cele care au întâmpinat astfel de dificultăți.
Gravidele de 35 de ani sau peste această vârstă care suferă de grețuri de dimineață, în special, par să beneficieze de ceea ce savanții au numit “efectul de protecție”.
Cum contracarezi grețurile de dimineață
Desigur, gravidele se vor bucura la aflarea acestor vești. Totuși, cum poți diminua efectul neplăcut al acestor senzații matinale? De-a lungul anilor, mamele au încercat tot felul de remedii împotriva grețurilor de dimineață, de la consumul de ceai de ghimbir, până la administrarea de vitamine sau medicamente împotriva acidității gastrice. Altele, au apelat la soluții alternative, cum ar fi medicina homeopată sau naturistă, însă studiile arată că nu există efecte care să înlăture cu totul grețurile de dimineață.
Totuși, informează-ți doctorul pe tot parcursul sarcinii despre aceste probleme, mai ales dacă ele se dovedesc a fi severe. Și poți încerca să ameliorezi grețurile de dimineață folosind următoarele metode:
- Mănâncă puțin și des;
- Bea suficientă apă;
- Consumă ghimbir sau mentă în cantități mici;
- Ronțăie snack-uri;
- Odihnește-te atât cât îți cere organismul.