Gravide supraponderale şi temerile legate de sarcină şi naştere

Raluca Dumitrică
gravide-supraponderale-totul-despre-mame

Cum se poate derula cu bine sarcina și nașterea, chiar dacă mama este supraponderală

Kilogramele în plus sunt un lucru cât se poate de obişnuit în perioada sarcinii şi care nu pune mari probleme în majoritatea situaţiilor. Dar există o categorie de femei îngrijorate pentru evoluţia sarcinii lor, deoarece aceste kilograme suplimentare se adaugă unui fond supraponderal deja existent. În seria îngrijorărilor pe care le mai au femeile gravide şi supraponderale se mai înscrie şi felul naşterii – teama că nu vor putea naşte normal fiind prezentă la multe dintre ele.

Iată ce trebuie să ştie o gravidă supraponderală despre sarcina sa şi despre modalitatea de naştere!

Kilogramele în plus nu interferează mereu cu o sarcina sănătoasă

Pentru a afla dacă se incareaza în categoria supraponderabililor, o mamă îşi poate determina indicele masei corporale, indicator ştiinţific oficial care calculează greutatea ideală a unei persoane. În cazul în care indicele este mai mare de 25, atunci se poate vorbi de supraponderabilitate, iar atunci când acesta depăşeşte valoarea de 30 se poate vorbi despre obezitate.

Deşi o gravidă supraponderală poate avea motive în plus să fie preocupată pe parcursul sarcinii de sănătatea bebeluşului, dar şi a sa, veştile bune venite din partea specialiştilor sunt încurajatoare. Kilogramele în plus nu reprezintă neapărat un indicator că sarcina şi naşterea vor fi cu probleme, şi nici că bebeluşul nu va fi un copilaş perfect sănătos la finalul celor 9 luni petrecute în burtică.

Alimentaţia şi sportul, calea spre un bebeluş sănătos şi o mama asemenea

Pentru a avea o sarcina cu evoluţie bună, însă, gravidă trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, din care să nu lipsească o hidratare adecvată şi din care să excludă hrana de proastă calitate, mâncărurile tip junk-food (care ar trebui ocolite chiar dacă se consumă ocazional, pe considerentul satisfacerii unor pofte) şi dulciurile în exces (alternativa fructelor şi a ciocolatei negre, cu conţinut redus de zahăr, putând să satisfacă dorinţa de deserturi).
Se recomandă practicarea în limitele posibilităţilor a unei activităţi fizice constante, adecvată sarcinii, care ajută la crearea unei obişnuinţe în acest sens şi împiedică acumularea kilogramelor.

Acest stil de viaţă reduce considerabil riscul de a face în sarcină diabet gestaţional sau preeclampsie ori de a naşte mai devreme decât data preconizată a naşterii.

Fără cure de slăbire în sarcină!

Ce nu trebuie să facă gravida, în schimb, este să nu încerce sub nicio formă să se priveze de mâncare în timpul sarcinii, pe principiul că nu va mai lua în greutate. Curele de slăbire în perioada gravidităţii sunt total contraindicate, atât femeilor supraponderale, cât şi celor cu greutate normală. Medicul ginecolog îi poate recomanda, pe e altă parte, mămicii să meargă la un medic cu specializarea în boli metabolice şi nutriţie, împreună cu care se pot trasa coordonatele alimentare şi un stil de viaţă adecvat perioadei sarcinii.

Cezariana nu este singura opţiune

Poate că gravidele cu ceva kilograme în plus au auzit de la alte mame sau chiar de la cadre medicale că singurul tip de naştere care poate fi luat în calcul este naşterea prin cezariană. Deşi aceasta este o opţiune în cazul în care anamneza făcută de medicul ginecolog spune că, în situaţii particulare, cea mai sigură cale de venire pe lume bebeluşului este operaţia, există un număr foarte mare de gravide supraponderale care pot naşte natural fără niciun fel de contraindicaţii. Este chiar o variantă indicată de mulţi medici, pentru că supraponderabilitatea şi obezitatea cresc pentru mama supusă la o operaţie de cezariană riscul de infecţie, de hemoragie sau de formare a unor cheaguri de sânge, precum şi durata spitalizării postpartum.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa