Febra dengue în sarcină- o boală transmisă de țânțari

Marina Rosenfeld

Febra Dengue în sarcină este una dintre puţinele boli transmise de ţânţari care pun în pericol gravida și copilul. Alte afecțiuni grave, cu acceași sursă, sunt Zika şi Chikungunya.

Dengue este periculoasă mai ales pentru că gravidele transmit virusul copilului în timpul sarcinii sau în timpul naşterii. Asta poate conduce la moartea intrauterină a fătului, greutate mică la naştere sau naştere prematură.

Bebeluşii infectaţi cu dengue se confruntă cu un risc mare de a face o formă severă a bolii.

Dengue este rară în SUA, dar e cauzatoare de boală şi moarte in zona tropicală şi subtropicală. Uneori apare în Hawaii şi e comună în Puerto Rico şi în alte zone populare printre turişti din America Latină, Asia de Sud-Est şi insulele Pacificului.

Simptomele bolii dengue

Cele mai comune simptome includ febra ridicată, dureri severe de cap, dureri severe de ochi, dureri ale încheieturilor, dureri musculare şi de oase, erupţii şi hemoragie nazală uşoară sau sângerare uşoară a gingiilor. Unele persoane fac febră hemoragică ce conduce la deces, dacă boala nu este diagnosticată şi tratată la timp.

Dacă prezentaţi simptome ca cele de mai sus, adresaţi-vă medicului ca să evitaţi complicaţiile.

Cum se tratează febra dengue?

Nu există tratament pentru dengue. Probabil medical va sugera să:

  • Vă odihniţi

  • Să beţi multe lichide ca să nu vă deshidrataţi

  • Să luaţi paracetamol pentru febră şi dureri (nu luaţi antiinflamatoare nesteroidiene ca ibuprofen sau aspirină)

  • Dacă vă simţiţi mai rău după ce febra cedează, dacă vomitaţi sau aveţi dureri abdominale, mergeţi la camera de gardă a unui spital.

Cum puteţi să vă protejaţi împotriva febrei dengue

Nu există vaccin care să prevină dengue. Când călătoriţi în ţări în care boale e endemică şi au fost raportate şi alte boli răspândite de ţânţari, fiţi prevăzători şi folosiţi sprayuri împotriva tânţarilor, purtaţi bluze de bumbac cu mâneci lungi, staţi în locuri în care este aer condiţionat sau plase împotriva țânțarilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa