Studiu: fără lemn dulce în sarcină

Cristina Călin, redactor

Poate ai poftă de lemn dulce în sarcină, și te gândești că este sănătos și savuros. Însă trebuie evitat în această perioadă, potrivit unui studiu realizat de medici finlandezi și citat de babycenter.com.

Dieta unei gravide în funcție de trimestrul de sarcină

Un studiu publicat în American Journal of Epidemiology avertizează că mamele care consumă cantități însemnate de bomboane aromate cu lemn dulce negru în timpul sarcinii riscă să nască bebeluși care, mai târziu, vor avea un IQ mai mic decât media, probleme de comportament și pubertate precoce în cazul fetelor.

Efectele se văd peste mulți ani

Cercetătorii au studiat peste 400 de copii născuți în Finlanda în 1998. Mamele lor au fost monitorizate cu privire la consumul de lemn dulce în timpul sarcinii. Acestea au consumat produse alimentare care aveau în compoziție acid glicerizinic, un îndulcitor extras din rădăcina de lemn dulce.  13% dintre femeile intervievate au consumat peste 500 mg acid glicerizinic pe săptămână, cantitate considerată foarte mare de specialiști. Celelalte au ingerat foarte puțin sau deloc.

Care e legătura între dieta prenatală și problemele dentare ale copilului?

Copiii acestor femei au fost urmăriți de-a lungul vieții, iar, la vârsta de 13 ani, au fost supuși unui test de inteligență. Cei ai căror mame au consumat lemn dulce în perioada cât au fost însărcinate au obținut cu 7 puncte mai puțin decât cei ale căror mame nu au făcut-o. De asemenea, cei din prima categorie au avut probleme și la testele de vocabular sau de memorie. În urma testărilor a mai reieșit că riscul de a avea deficit de atenție este foarte mare. O situație mai specială s-a depistat în cazul fetelor. Pubertatea s-a instalat mult mai repede în cazul celor născute din mame care au consumat lemn dulce.

Acidul glicerizinic crește nivelul hormonului stresului. Studiile realizate pe animale au arătat că acesta ajunge foarte repede la fetusul aflat în plin proces de dezvoltare și îi afectează sistemul nervos și creierul.

Vitamine şi minerale obligatorii în sarcină

Medicul Katri Raikkonen, de la Universitatea din Helsinki și conducătoare a studiului, spune că femeile gravide ar trebui să evite consumul de lemn dulce. Oricum, cercetările nu se opresc aici. Totuși, trebuie să țineți cont că fiecare tip de lemn dulce conține o cantitate diferită de acid glicerizinic. Pe piață mai există și alte produse aromate cu această plantă: ceaiuri sau băuturi răcoritoare. De asemenea, există și o mulțime de suplimente alimentare care au lemn dulce în compoziție.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa