Eşti gravidă şi ai răcit? Ce remedii sunt permise, cu explicații de la medicul naturopat

TOTUL DESPRE MAME
gravida răcita

Ce remedii sunt permise la gravide răcite. Tratamente naturale pentru răceala în sarcină și febra la gravidă, cu medicul Iulia Pădureanu

Știm din proprie experiență că în ultimii ani tratamentele naturale și terapiile complementare și alternative au câștigat din ce în ce mai mult teren. Un moment aparte în care ne îndreptăm atenția spre ele este sarcina, deoarece în această perioadă ne ferim de tratamentele clasice de teamă să nu facem rău bebelușului din burtică. Dar sunt tratamentele naturale lipsite de riscuri și sigure pentru gravide?

Mai jos, veți găsi un material despre tratamente naturale pentru răceală în sarcină și febră la gravide semnat de medicul naturopat Iulia Pădureanu de la centrul Similimum. Iulia Pădureanu are competențe în apiterapie, fitoterapie, homeopatie, ayurveda și aromaterapie și ne explică cum privește medicina naturopată problema răcelilor în sarcină și a febrei la gravide.

Atenție: tratamentele naturale pentru răceala în sarcină și pentru febra la gravide de mai jos sunt cu titlu de recomandare, pentru tratament terapeutic sau pentru doze exacte ale remediilor naturale vă rugăm să vă adresați medicului Iulia Pădureanu sau unui alt medic naturopat la care aveți acces. Noi nu încurajăm automedicația, fie ea alopată sau nu.

Ce remedii sunt permise la gravide răcite

TOTUL DESPRE MAME: Doamna doctor Iulia Pădureanu, ce este medicina naturopată? Ce tratamente naturale pentru răceala în sarcină ne recomandați?

Doctor Iulia Pădureanu: Medicina naturopată în general – homeopatia și fitoterapia în special, de care m-am ocupat în ultimii 10 ani de practică – este o formă de terapie foarte eficientă, dar doar dacă se cunoaște doza/concentrația în care o plantă/remediul are efectul terapeutic dorit. Dorința pacientului de a-și grăbi vindecarea sau de a obține un anumit efect depășind aceasta doza este nu numai iluzorie, ci chiar periculoasă.

Utilizate cu pricepere și rațiune, plantele medicinale tind să-și ocupe locul pe care-l merită în activitatea medicală, ele fiind capabile de adevărate miracole terapeutice.

Indiferent dacă diagnosticul este rinofaringită, amigdalita, traheobronșita, traheita, bronșita, otita, rinită te întrebi ce se întâmplă în corp când ești răcită?

Unul din răspunsuri este acela că: un organism microscopic (bacterie, virus, fungi, etc) reușește să depășească bariera sistemului imunitar (fie din cauza frigului, fie că am intrat în contact cu cineva bolnav) și reușește să se instaleze în organism, astfel rezultând o infecție care se manifestă cu simptomele preabinecunoscute.

Ce remedii sunt permise la gravide răcite. Cum se combate febra

TOTUL DESPRE MAME: Și temuta febră? Cum se poate combate?

Doctor Iulia Pădureanu:Trebuie conștientizat, mai întâi de toate că, febra este un mecanism de apărare a sistemului imunitar. Când temperatura corpului este peste 37 de grade C, leucocitele (adică globulele albe sau celulele sistemului imunitar) devin mai eficiente, adică le crește capacitatea de a neutraliza microbii. Doar temperatura de peste 40 grade C pune realmente viața în pericol.

O consecință neplăcută a febrei la gravide – și nu numai – este deshidratarea, pentru că ajunge să se piardă multă apă prin transpirație. Din acest motiv este imperios să se bea multă apă în perioadele de răceala. Prin transpirație se elimină toxinele din organism, deci este un alt proces natural de autovindecare.

Tot ca autovindecare și rezolvare a procesului inflamator apărut în corp este și apariția diareei sau a altor simptome asemănătoare. Ca atunci când ne curge nasul și apare tusea, deoarece corpul încearcă să elimine prin mucus diverse toxine.

Din nefericire, mult timp am fost învățați să abordăm diferit aceste semne și simptome și să alegem să intervenim medicamentos în combaterea acestor manifestări naturale.

TOTUL DESPRE MAME: Femeile însărcinate se sperie atunci când răcesc și multe dintre ele se feresc de medicamentele alopate. Ce sfaturi le dați celor care vor să apeleze la tratamente naturale pentru răceala în sarcină?

Doctor Iulia Pădureanu: Vreau să vă propun o variantă naturală de-a trata răceala și de a vă ajuta să evitați medicația alopată, care, de multe ori, în cazul răcelilor, doar suprimă mecanismul natural al vindecării.

Cunoaștem prea bine dictonul preferat a lui Hipocrat încă de acum 2500 ani: „Medicamentul să-ți fie hrană și hrana să-ți fie medicament”, așa că prima mea recomandare va fi pentru ce e optim să mâncați sau ce să evitați în zilele cu răceală.

Consumați zilnic, în cantități moderate, usturoi, ceapă, hrean, ghimbir, ridiche neagră, ardei iute, sucuri proaspete de lămâie, mere și rodie, căci despre toate cele enumerate s-a putut demonstra efectul de antibiotic și antiviral natural, și nu doar că vă înlătură simptomele atunci când deja s-a instalat răceala, dar, consumate consecvent, va întăresc organismul.

Trebuie evitat zahărul. Consumul zahărului rafinat poate fi sursa unor foarte mari neplăceri dincolo de această patologie gripală.

Ce remedii sunt permise la gravide răcite. Cu sau fără ceaiuri

TOTUL DESPRE MAME: Pe multe cutii de ceaiuri medicinale apare mesajul: nu este indicat femeilor însărcinate! Și totuși, ce fel de ceaiuri pot bea ele?

Doctor Iulia Pădureanu: Chiar vă încurajez să consumați ceaiurile din plante medicinale. Faceți infuzii ușoare, preparate dintr-o linguriță de pulbere de flori la o cană de apă clocotită.

Se beau 1-2 căni/zi infuzie simplă sau din amestec în părți egale din flori de cimbru, ori de coada șoricelului, de mușețel, flori de salcâm, trei frați pătați. Folosind inflorescența plantei, va face băutura mult mai suavă în ceea ce privește savoarea ceaiului (gust și miros) iar potența terapeutică a florilor le indică în terapia copiilor mici și a femeilor însărcinate/ori care alăptează.

TOTUL DESPRE MAME: Avem nevoie de aliați pentru a ne sprijini în lupta cu răceala în sarcină. Ce produse naturale ne recomandați?

Doctor Iulia Pădureanu: Atunci când răcim, în corp apare o lipsă de vitamine, în special de vitamina C, deci trebuie să vă alimentați cu fructe și legume, ideal în stare crudă. Pentru că-i sunt prea bine știute virtuțile de vitaminizat excepțional vă încurajez să consumați zilnic cătină. Fie doar câteva bobițe deshidratate puse dimineața în ceai, ori consumați consecvent siropurile conservate cu miere.

Iar cu uleiul de cătină să vă masați intern și extern nările în zilele de disconfort maxim din cauza secrețiilor iritante/infectate.

Mai puteți folosi în uz extern și uleiul de busuioc, pentru că proprietățile lui antivirale și antibacteriene sunt validate astăzi de aromatograme.

Apa de argilă poate fi un alt mare suport în refacerea mineralelor naturale și vă încurajez să nu apelați la vitamine și minerale de sinteză în perioada sarcinii.

Consumul de produse ale stupului este binevenit, și mă refer aici la lăptișor de matcă. Păstura și tinctura de propolis pot fi o altă alegere foarte înțeleaptă. Tincturile administrate în timpul sarcinii, indiferent de trimestrul de sarcină, pot fi folosite fără riscuri doar atunci când medicul curant decide aceasta, iar analizele de ficat și pancreas ale viitoarei mame sunt în limitele fiziologicului.

Tinctura de leurdă are o acțiune eficientă asupra virusurilor gripale, înhibând multiplicarea virală. Iar frunzele proaspete de leurdă sunt un tonic general, un fluidifiant sangvin și antioxidant.

Ce remedii sunt permise la gravide răcite. Remediile homeopate

TOTUL DESPRE MAME: Ne puteți face câteva recomandări de remedii homeopate care să ne ajute să trecem cu bine de răceală în sarcină?

Doctor Iulia Pădureanu: Remedii homeopate cunoscute și foarte utile sunt: aconitum, allium cepa, belladonna, pulsatilla, phosphorus, rhux toxicodendron, nux vomica, care, dacă sunt prescrise în concentrațiile corecte și în ritmul necesar/pe 24 h pot aduce ameliorări și vindecări ale răcelii în timp foarte scurt.

Pe post de concluzie, medicul Iulia Pădureanu adaugă: „Vă încurajez să nu uitați să faceți cu consecvență zilnică exerciții corecte de respirație și, în special în zilele de răceală cu congestie nazală, tuse și dificultăți la respirație, să apelați și la exerciții de pilates ori la posturile din yoga sau yogilates.”

Și, dacă tot am vorbit de răceli, să ne amintim care sunt cele 10 remedii din cămara bunicii care ne sprijină sistemul imunitar

Te-ar mai putea interesa