„Este foarte important diagnosticul trombofiliilor, pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite”

Raluca Dumitrică
Trombofilia in sarcina | Totul despre mame
Trombofilia în sarcină, un subiect de maximă importanţă

Află de la medicii REGINA MARIA totul despre trombofilia în sarcină

Trombofilia in sarcina | Totul despre mame
Trombofilia în sarcină, un subiect de maximă importanţă

Trombofilia în sarcină este un subiect de maximă importanţă pentru orice femeie care se pregăteşte să devină mamă şi care este preocupată de sănătatea sa şi a bebeluşului. Dr. Gabriela Borsaru, medic primar hematolog în cadrul Policlinicii Enescu, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA , ne răspunde la o serie de  întrebări esențiale despre trombofilia în sarcină – ce este, când apare, ce riscuri implică şi ce analize sunt necesare. Iată ce ar trebui să ştiţi şi voi despre diagnosticul trombofiliilor:

Ce este trombofilia şi cât de des este întâlnită la femeile însărcinate?

Trombofilia este o stare dobândită sau, cel mai frecvent, moştenită, care creşte coagulabilitatea sângelui, putând duce la formarea de cheaguri ce pot avea consecinţe importante asupra sarcinii.
În ţara noastră nu există statistici publicate cu privire la femeile însărcinate, cu atât mai puţin cu cât mijloacele de investigare performante ale acestor patologii sunt accesibile de relativ puţin timp, respectiv de aproximativ 5 ani. Din experienţa mea şi a colegilor mei, atât hematologi cât şi ginecologi, incidenţa acestor afecţiuni este neaşteptat de mare, sarcina fiind un prilej de a diagnostica trombofilia deoarece apar modificări, unele semnificative, care atrag atenţia şi determină pacientele să se adreseze medicului ginecolog şi hematolog.

Care sunt simptomele trombofiliei în sarcină?

Există mai multe tipuri de modificări încadrate ca trombofilii, iar o femeie însărcinată poate asocia mai multe modificări trombofilice.
De cele mai multe ori, simptomele sunt modeste. Rareori femeia însărcinată dezvoltă tromboze severe ameninţătoare de viaţă care să determine gravida să se adreseze într-un serviciu de urgenţă:
-tromboze venoase profunde – tromboflebite la nivelul membrelor, în special membrelor inferioare, care se manifestă clinic cu creşterea în volum a gambei şi/ sau a coapsei cu impotenţa funcţională, pacienta având dificultăţi de a se deplasa
– tulburări de respiraţie moderat-severe datorită trombozelor în circulaţia pulmonară;
– manifestări neurologice datorită unui accident vascular cerebral trombotic.

Femeile însărcinate sunt investigate de cele mai multe ori pentru trombofilie dacă se diagnostichează întârzieri de creştere a fătului, modificări ale circulaţiei uterine cu creşterea tensiunii în circulaţia uterină la examinarea ecografică Doppler, creşterea tensiunii arteriale până la manifestări extreme de eclampsie – preeclampsie şi patologie a placentei decelată ecografic cu „îmbătrânirea placentei”.

Ce riscuri implică trombofilia pentru femeia însărcinată şi pentru făt?

Pentru mamă: aceasta poate dezvolta, aşa cum am amintit mai sus, tromboze diverse al căror prognostic depinde de localizare şi extensie şi de creşterea tensiunii arteriale în timpul sarcinii (eclampsie, preeclampsie).

Pentru făt:  întârziere de creştere, oprirea sarcinii în evoluţie, naştere prematură. Frecvent, femeile cu trombofilie au mai multe sarcini pierdute în antecedente.

Deşi întrebarea de mai sus se referă la repercusiunile pe care aceste afecţiuni le au în timpul sarcinii, ar fi de amintit că ele se asociază frecvent cu infertilitatea. De foarte multe ori ne întâlnim în clinică cu femei cu infertilitate primară la care nu s-a găsit o cauză, atât la ele, cât şi la partener, iar un screening de trombofilie evidenţiază prezenţa unor patologii trombofilice, de cele mai multe ori complexe.

Cât de amănunţită trebuie să fie monitorizarea de către medic a unei gravide diagnosticată cu trombofilie?

Depinde de tipul de trombofilie şi de gravitatea manifestărilor: la femeile la care s-au pus în evidenţă forme severe de trombofilie este necesară monitorizarea lunară sau chiar la 2 săptămâni atât ecografic, cât şi prin analize de sânge. La gravidele la care s-a evidenţiat o astfel de patologie, dar nu în formă gravă, se recomandă o monitorizare la 6-8 săptămâni.

Există situaţii în care, în absenţa unor simptome clare ale bolii, medicul îi poate recomanda unei gravide să efectueze teste de diagnosticare a trombofiliei? Care sunt motivele pentru aceste recomandări?

Este foarte importantă anamneza medicală sau discuţia cu pacienta, care sunt efectuate frecvent la începutul sarcinii de către medicului ginecolog.

Sunt foarte importante următoarele date, care pot ridica suspiciunea de trombofilie şi impune investigarea pacientelor:

antecedentele heredocolaterale – prezenţa la rudele de gradul I a unor manifestări trombotice (ex: accident vascular cerebral, infarct acut de miocard mai ales la vârste tinere, morţi subite sau infertilitate, naşteri premature, boală abortivă)
antecedentele personale ale pacientei atât obstetricale, naştere prematură, avorturi frecvente, feţi subponderali, infertilitate, cât şi cele neobstetricale. Aici le includem pe cele amintite anterior sau chiar manifestări care la prima vedere par a nu avea legătură: prezenţa migrenelor (ştiind că aceste patologii asociază frecvent stări trombofilice), dacă au luat anticoncepţionale şi cum au tolerat această medicaţie.

Având în vedere creşterea accesibilității investigaţiilor pentru diagnosticul acestor afecţiuni şi a mijloacelor de informare, ne confruntăm nu de rare ori cu situaţii în care pacientele se adresează medicului hematolog pentru investigarea unei trombofilii sau medicul ginecolog solicită screeningul de trombofilie la începutul unei sarcini.

Unde se pot efectua testele de diagnosticare a trombofiliei?

Aceste teste sunt destul de performante şi trebuie realizate în laboratoare de referinţă cu experienţă în domeniu. Analizele de sânge implică iniţial un screening care orientează asupra diagnosticului; ulterior, aceste teste sunt completate cu investigaţii mai aprofundate la nivelul ADN-ului. Diviza de laborator REGINA MARIA îţi pune la dispoziţie o gama de analize şi teste pentru investigarea trombofiliei, iar aici sunt toate detaliile.
Trebuie clar menţionat că trombofiliile nu sunt evidenţiate ca urmare a unor analize uzuale – o coagulogramă normală nu exclude prezenţa unei trombofilii care poate fi severă.

Ce metode de tratament există în cazul trombofiliei?

Tratamentul trebuie individualizat în funcţie de pacientă şi de tipul sau tipurile de trombofilie diagnosticate.
În cazul accidentelor trombotice severe este necesară internarea cu administrarea de heparine în doze terapeutice.
În cazul gravidelor cu trombofilie, în urma unui bilanţ, mijloacele terapeutice sunt:
Antiagregantele plachetare: Aspirina în diverse doze –acesta este formal contraindicată după săptămâna 28 de sarcină şi total contraindicată postpartum;
Anticoagulante – în această clasă intră numai anticoagulante injectabile de tip Heparină şi heparine cu greutate moleculară mică.

Se administrează în doze profilactice în special seara înainte de culcare. Acestea nu trec bariera placentară şi nu au repercusiuni asupra fătului, spre deosebire de anticoagulantele orale de tip cumarinic care trec bariera placentară şi determină malformaţii severe ale fătului. Trebuie subliniat că nu toate trombofiliile necesită tratament, aşadar nu trebuie amplificate lucrurile, dar nici ignorate.

În ce măsură poate afecta trombofilia modalitatea de naştere? Care este recomandarea medicilor în acest caz?

Este de preferat, dacă nu există contraindicații şi copilul are greutate corespunzătoare vârstei sarcinii, în funcţie de evoluţia cazului, să se ia în discuţie de comun acord cu medicul ginecolog naşterea naturală. În cazul în care se recomandă naşterea prin operaţia de cezariană, aceasta să aibă loc după săptămâna 38. Tratamentul injectabil cu heparine se întrerupe cu mai mult de 12 ore înaintea naşterii.

Prezenţa unei trombofilii nu contraindică naşterea naturală, dar impune precauţii de urmărire. Deoarece de cele mai multe ori aceste sarcini sunt foarte preţioase, obţinute cu greu, cu tratamente care creează cel puţin disconfort, de cele mai multe ori se ia decizia de cezariană deoarece eventualele evenimente nedorite atât pentru mamă, cât şi pentru copil sunt relativ mai uşor de controlat.

Care este procedura post-partum de îngrijire medicală a unei mame care a suferit de trombofilie în timpul sarcinii, dar a bebeluşului?

Este dovedit statistic că trombozele, în special cu risc vital, sunt mai frecvente post-partum în primele săptămâni, astfel încât femeile cu trombofilii majore şi care au necesitat heparine o mare parte a sarcinii trebuie să urmeze tratamentul cu heparine încă 4-6 săptămâni post-partum, chiar dacă alăptează. Aşa cum am arătat anterior, sunt contraindicate antiagregantele plachetare post-partum.

Trombofilia poate fi prevenită?

Nu se poate vorbi de o prevenire a trombofiliilor, cu atât mai puţin a celor moştenite, dar există recomandări generale, astfel încât manifestările trombotice, care sunt de fapt consecinţele acestor patologii, să nu apară.

Este foarte important diagnosticul trombofiliilor, mai ales la femeile însărcinate, precum şi monitorizarea acestor cazuri  pentru a preîntâmpina evenimentele nedorite, unele putând pune în pericol atât viaţa mamei, cât şi pe cea a copilului. Este interzis fumatul, repausul prelungit şi este necesară o urmărire a sarcinii atât de către medicul ginecolog, ecografist, cât şi de medicul hematolog.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa