Epilepsia şi sarcina

Alexandra Ion

Epilepsia și sarcina nu sunt incompatibile

Medicina a evoluat suficient de mult pentru a ajuta femeile care au epilepsie să devină mame, fără riscuri majore pentru sănătatea lor sau a copilului. Pe de altă parte, pentru că și epilepsia și sarcina sunt stări care solicită mult organismul, totul trebuie abordat cu multă atenție și cu multe precauții pentru a elimina toate riscurile.

Epilepsia este o boală imprevizibilă, iar aceasta este una dintre marile dificultăți pe care le presupune o sarcină

Epilepsia este o dereglare cronică a sistemului nervos care produce descărcări bruște și intense de activitate electrică în creier și se manifestă clinic prin convulsii care afectează controlul mișcării, al vorbirii, al vederii sau chiar al stării de conștientă.  Există anumite stări care pot accentua manifestările clinice ale bolii, printre acestea aflându-se și sarcina. Pe de altă parte, sarcina poate să fie afectată de unele dintre medicamentele care tratează epilepsia, ceea ce poate face imposibilă sarcina dacă starea generală a femeii nu poate tolera o întrerupere sau o schimbare a medicației.

Epilepsia este o boală imprevizibilă, iar aceasta este una dintre marile dificultăți pe care le presupune o sarcină. Nu în ultimul rând, trebuie spus că epilepsia are o componentă genetică importantă, ceea ce implică asumarea riscului ca viitorul copil să facă, la rândul său, boala.

O serie de dereglări asociate epilepsiei reduc fertilitatea femeilor bolnave

Doar una din trei femei care au epilepsie sunt fertile. Partea bună este că, în conformitate cu statisticile, 90% dintre femeile bolnave de epilepsie aduc pe lume copii perfect sănătoși.

Tot la capitolul riscuri care trebuie analizate în binomul epilepsie-sarcină, sunt riscurile pentru mamă și făt, în cursul sarcinii. Viitoarea mamă poate avea grețuri matinale severe, sângerări mai pronunțate în timpul și după sarcină. O mamă cu epilepsie are risc crescut de  rupere sau  desprindere a placentei, dar și risc de tensiune crescută și preeclampsie. Din cauza unor complicații hormonale asociate, se menține ridicat riscul de naștere prematură și acela de a aduce pe lume un copil cu o greutate scăzută. Femeia cu epilepsie va avea o schemă de monitorizare diferită, cu o serie de teste și ecografii care să identifice în primele luni de sarcină eventualele malformații congenitale.

La capitolul malformații congenitale, există risc de defect de tub neural, anormalități ale scheletului și defectele congenitale ale inimii și ale tractului urinar. Unele medicamente tipice pentru epilepsie, care nu pot fi întrerupte nici chiar în cursul sarcinii pot crește riscul ca bebelușul să prezinte o dezvoltare cognitivă defectuoasă. Statisticile sunt însă pozitive și pot da speranțe femeilor care au epilepsie.

Riscul anomaliilor congenitale la femeile cu epilepsie, corect monitorizate în cursul sarcinii, este între 4-8%, în comparație cu 2-3% în cazul femeilor care nu au probleme de sănătate.

Una peste alta, cu atenție, încredere și o corectă monitorizare, epilepsia și sarcina nu sunt incompatibile.

Citește și:

Anormalităţi ale uterului în sarcină

Uterul retrovers şi sarcina

Tot ce trebuie să ştii despre infarctul placentar

Ce trebuie să ştii despre dezlipirea de placentă

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa