Sarcina este o perioadă emoționantă pentru femei, iar grija pentru copilul pe care îl poartă devine o prioritate. Pe lângă analizele de sânge și controalele regulate la medic, ecogafiile de morfologie fetală le ajută pe viitoarele mame să aibă informații despre mersul sarcinii și starea de sănătate a celui mic. Ecografia este recomandată în fiecare trimestru de sarcina, fiind o metodă de screening precisă, ne-invazivă și nedureroasă, iar principalul avantaj este că se pot depista cu ajutorul ei, anomaliile genetice. Pentru a cunoaște mai bine avantajele acestor investigații, l-am intervievat pe dr. Dan Virgil Deva – medic primar Obstetrică-Ginecologie, doctor în științe medicale:
Totul despre mame: Ce sunt ecografiile de morfologie fetală?
Dr. Dan Virgil Deva: Ecografiile de morfologie fetală sunt investigații extrem de importante în sarcina deoarece oferă informații detaliate despre dezvoltarea fătului și evoluția sarcinii per ansamblu, putând fi identificate malformații la nivelul inimii, creierului, membrelor sau la nivelul coloanei vertebrale.
Aceste ecografii speciale sunt realizate de medici ce dețin competențe în medicină materno-fetală, iar echipamentele folosite sunt ultraperformante, ce redau imagini de o foarte bună calitate.
Totul despre mame: De ce sunt importante ecografiile de morfologie fetală?
Dr. Dan Virgil Deva: Oricâtă bucurie ar există în sufletul unui cuplu că vor deveni părinți, studiile arată că orice femeie însărcinată, indiferent de vârstă, prezintă un mic risc (circa 3%) de a avea un copil cu anomalii congenitale severe.
La ecografiile de morfologie fetală se pot depista din timp posibilele defecte genetice ale fătului, iar gravidele pot lua ulterior o decizie informată și argumentată medical. Printre afecțiunile ce pot fi diagnosticate la aceste ecografii de screening se numără sindromul Down, trisomia 13 (sindromul Patau), trisomia 18 (sindromul Edwards), malformații cardiace, anomalii cerebrale și alte defecte genetice.
Totul despre mame: Când se realizează ecografiile de morfologie fetală?
Dr. Dan Virgil Deva: Ecografia de morfologie fetală trebuie făcută în fiecare trimestru de sarcina, recomandarea fiind următoarea:
- Ecografia de morfologie fetală de prim trimestru – între 11 și 13 săptămâni de sarcină;
- Ecografia de morfologie fetală de trimestru 2 – între 19 și 22 săptămâni de sarcină;
- Ecografia de morfologie fetală de trimestru 3 – între 30 și 32 săptămâni de sarcină.
Totul despre mame: Ce se evaluează la fiecare ecografie de morfologie fetală?
Dr. Dan Virgil Deva: Primul trimestru – La această prima ecografie de morfologie fetală medicul va evalua dezvoltarea fătului și a sarcinii. Pentru început, se va identifica dacă este o sarcina unică sau multiplă, se va măsură dimensiunea fătului și greutatea acestuia și se va verifică poziția placentei.
De asemenea, specialistul va stabili vârstă gestațională și poate estima data la care veți naște. Nu în ultimul rând, medicul va examina uterul și ovarele pentru a se asigura că nu vor fi probleme pe măsură ce sarcina evoluează. Un alt aspect important este acela că încă de la morfologia fetală de prim trimestru se pot ridică suspiciuni privind posibile anomalii genetice ale fătului, cum ar fi sindromul Down.
Al doilea trimestru -La vârsta de 19-22 săptămâni de sarcina fătul este suficient de dezvoltat pentru a putea fi bine evaluate toate organele, morfologia fetală de trimestru 2 fiind investigația care poate depista într-un procent mare anomaliile de creștere fetală. Dincolo de acest aspect, la această morfologie se va verifica poziția placentei și riscul de preeclampsie.
Cel mai așteptat moment din sarcină, acela în care părinții află sexul bebelușului, poate fi dezvăluit în urma acestei ecografii. Așadar, mediculpoate spune cu o precizie de 95% dacă bebelușul este fetiță sau băiețel.
Al treilea trimestru -Morfologia fetală de trimestru 3 este utilă pentru a măsura dimensiunea bebelușului și a diferitor organe, pentru a estima greutatea fătului și a compara măsurătorile cu cele efectuate în timpul ecografiilor anterioare. De asemenea, se vor măsura bătăile inimii (ritmul cardiac) și se va verifica placenta și lichidul amniotic. Tot la această ecografie se pot depista anomalii ce nu au fost văzute la ecografiile precedente și se pot lua măsuri preventive dacă există riscul că bebelușul să se nască prematur sau, dimpotrivă, după termenul de 42 de săptămâni.
Totul despre mame: Cât de precise sunt ecografiile de morfologie fetală?
Dr. Dan Virgil Deva: Ecografiile de morfologie fetală, în special cea de trimestrul 2, este o analiză de screening extrem de precisă ce poate detecta peste 80% din anomaliile majore. Cu toate acestea, medicina a evoluat și există variante de tratament ce se pot face încă din viața intrauterină sau imediat după naștere pentru a corectă o malformație.
Ce se întâmplă dacă se suspectează o anomalie?
Dr. Dan Virgil Deva: Atunci când se suspectează o anomalie congenitală la ecografia de morfologie fetală medicul va recomanda investigații suplimentare, cum ar fi amniocenteza (analiză lichidului amniotic) sau eșantionarea villusului corionic (CVS) pentru a confirma diagnosticul. Depistarea precoce a unei malformaţii determină controverse şi probleme etice şi morale specifice. Permite clinicianului să ofere sfaturi adecvate părinţilor şi să ia împreună o decizie bine informată pentru menţinerea sau întreruperea sarcinii.
Însă, nu toate malformațiile au un procent mare de detecție, de exemplu:
- Anomaliile membrelor,ale feţei şi cele ale tractului genito-urinar au cea mai mică rată de detecţie – 34%
- Cardiace majore -38,8%
- Anomaliile urinare – 88,5%
- Sistem nervos central 88,3%
Rata de detecție a anomaliilor fetale în trimestrul 2 prin ecografie este în medie 56%.
Totul despre mame: Cum trebuie să se pregătească gravidele pentru o ecografie de morfologie fetală?
Nu trebuie o pregătire specială pentru această ecografie. Singurele recomandări sunt ca investigațiile să se facă în perioada indicată, gravidele să se îmbrace confortabil în ziua evaluării și vezica să fie pe jumătate plină pentru ca medicul să poată obține imagini ecografice bune.
Totul despre mame: Ecografiile de morfologie fetală pot afecta dezvoltarea fătului?
Dr. Dan Virgil Deva: Răspunsul este nu! Aceste examinări sunt neinvazive, neiradiante și nedureroase.
Totul despre mame: Cât durează o ecografie de morfologie fetală?
Dr. Dan Virgil Deva: Ecografia variază ca durată în funcție de stadiul sarcinii, poziția fătului și alte criterii care pot interfera cu obținerea unor imagini clare. În general, investigația durează jumătate de oră.