Amețelile în sarcină și durerile de cap. De ce apar și când trebuie să ceri ajutor

Dacă amețelile persistă chiar și după ce iei măsurile recomandate de noi pentru a le trata și preveni, discută cu medicul tău la următoarea vizită.

Ramona Dinescu
durerile-de-cap-in-sarcina-totul-despre-mame

Amețelile în sarcină și durerile de cap în sarcină se pot amplifica sau se pot reduce semnificativ în cazul persoanelor care suferă frecvent de migrene. Atenție, durerile de cap pot ascunde anumite afecțiuni grave, motiv pentru care este indicat să ceri sfatul medicului atunci când persistă.

În majoritatea cazurilor, faptul că te doare capul atunci când ești însărcinată nu constituie un motiv de îngrijorare.

Durerile de cap în sarcină și trimestrul în care apar

Dacă în primul trimestru durerile de cap pot fi cauzate de modificările hormonale și de creșterea volumului de sânge din circulație, în cel de-al doilea trimestru frecvența lor scade pe măsură ce organismul se obișnuiește cu noile condiții, iar în cel de-al treilea trimestru pot să se intensifice din cauza modificărilor de postură și a efortului generat de creșterea în greutate.

Există situații când unele gravide se plâng de dureri de cap de tip apăsare sau pulsatile ce apar la tâmple sau ceafă, care sunt legate mai ales de stres, oboseală, deshidratare sau foame. S-a observat și că la unele paciente, durerile de cap sunt asociate și cu renunțarea bruscă la consumul de cafea, motiv pentru care este bine să renunți treptat la consumul cafelei înainte de a-ți propune să ai un copil.

Durerile de cap în sarcină. Semne de alarmă

Va trebui să consulți medicul dacă ai pentru prima dată o durere de tip migrenă, o durere de cap cum nu ai mai avut niciodată înainte de a rămâne gravidă sau ai o durere foarte puternică ce te trezește din somn sau apare brusc.

De asemenea, cere sfatul medicului dacă te-ai lovit puternic la cap sau ai nasul înfundat, dacă ai dureri și în regiunea ochilor sau pe laturile nasului, deasupra dinților. Poate fi vorba despre sinuzită.

Dacă durerea este însoțită de febră, vomă, înțepenirea capului, starea de disconfort cauzată de lumină sau o erupție pe piele, există riscul să ai meningită.

În egală măsură, dacă durerea de cap apare în ultimele două trimestre de sarcină și este însoțită de tulburări de vedere, creștere bruscă sau prea mare în greutate, umflarea mâinilor, feței și/sau a picioarelor, greață, vărsături trebuie să-i ceri părerea medicului deoarece se poate să suferi de preeclampsie, o afecțiune complicată ce trebuie monitorizată cu foarte mare atenție.

Dacă aveai probleme legate de valorile tensiunii înainte de începerea sarcinii, este bine să ai un aparat cu care să ţi-o măsori de câte ori te doare capul și este indicat să te consulți cu medicul mai ales dacă iei deja o medicație pentru această problemă.

Cum pot fi tratate durerile de cap

Trebuie să ceri sfatul medicului, dar de obicei se recomandă paracetamol. (Atenție, nu paracetamol sinus.) Mai poți folosi comprese cu apă caldă dacă ai o durere în partea frontală. Dacă durerile sunt de tip pulsatil, compresele pot fi reci la ceafă sau tâmple. Poți înlocui compresele cu aplicarea prin masaj circular de balsam cu bitter. Nu uita că somnul poate fi un bun remediu!

Durerile de cap în sarcină. Sau poate te afli în cealaltă tabără?

Există situații când o femeie care suferea înainte de sarcină de migrene severe, mai ales pe o jumătate de cap, însoțite de greață și vărsături, constată scăderea frecvenței și intensității lor în timpul sarcinii. Ameliorarea se observă mai ales dacă migrenele apăreau în jurul perioadei menstruațiilor.

Atenționare

Specialiștii de la NHS, sistemul britanic de sănătate, insistă și recomandă gravidelor să sune medicul dacă prezintă următoarele simptome:

 • o durere de cap severă
 • probleme cu vederea (văd în ceață)
 • vomă
 • umflarea feței, mâinilor, picioarelor, încheieturilor

Oricare dintre aceste semne pot anunța instalarea preeclamsiei și trebuie verificate de specialist, pentru că este nevoie de monitorizare specială pentru a nu pune bebelușul în pericol.

Există și câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni instalarea durerilor de cap: 

 • bea multe lichide pentru a preveni deshidratrea
 • dormi suficient
 • odihnește-te și relaxează-te – încercând yoga pentru gravide, spre exemplu.

Amețeli în sarcină. Tot ce trebuie să știi

În timpul sarcinii, progesteronul crește fluxul de sânge către bebeluș, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea fluxului sanguin la creier – dându-ți senzația de amețeală.

De-a lungul sarcinii, este posibil să ai un sentiment de instabilitate sau vertij, care îți poate da senzația că ești pe cale să cazi din picioare sau chiar să leșini. Dar nu îți face griji, este un simptom normal și destul de comun al sarcinii pe care îl poți evita, în cea mai mare parte, făcând câțiva pași inteligenți pe care îi vei descoperi chiar acum.

Când încep în general amețelile în timpul sarcinii?
Multe femei au amețeli începând cu săptămâna 12 și primele săptămâni ale celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Este amețeala un semn comun precoce al sarcinii?

Amețelile nu sunt de obicei unul dintre primele semne ale sarcinii, dar pot fi simptome precoce ale sarcinii dacă ai glicemia scăzută din cauza grețurilor matinale. S-ar putea să te simți amețită ca semn de sarcină chiar înainte de absența menstruației, dacă nu mânânci mult,din cauza grețurilor.

Amețelile în sarcină sunt destul de frecvente, dar nu trebuie ignorate

Ce cauzează amețeli în timpul sarcinii?

La începutul sarcinii, corpul tău se pregătește pentru a satisface nevoile a …două corpuri în loc de unul. Amețeala se datorează probabil mai multor factori:

 • Corpul tău nu produce încă suficient sânge pentru a umple un sistem circulator în expansiune rapidă.
 • Nivelurile ridicate de progesteron te pot face, de asemenea, să se lărgească vasele de sânge, crescând fluxul de sânge către bebeluș, dar încetinindu-l pentru tău – ceea ce îți poate reduce tensiunea arterială. Acest lucru, la rândul său, reduce fluxul de sânge către creier, făcându-te uneori să te simți amețită. 
 • Uterul în creștere poate pune presiune asupra vaselor de sânge, mai ales când stai întinsă pe spate.
 • Corpul tău generează multă căldură în acest moment, iar dacă petreci prea mult timp într-o cameră călduroasă poate contribui la senzația de amețeală.
 • Dacă îți scade glicemia sau te deshidratezi, este mai probabil să experimentezi o amețeală.

Ce pot face cu amețelile când sunt însărcinată?

Ține minte că oricât de „normale” ar fi amețelile, nu trebuie să le ignori. Dacă te simți amețită, iată ce ai de făcut în primul rând: nu conduci, nu lucrezi și nu manipulezi obiecte care te pot răni!

Pentru a opri o amețeală, întinde-te imediat, pentru a preveni căderea sau chiar leșinul, apoi ridică-te în picioare pentru a crește fluxul de sânge către creier.

Dacă acest lucru nu este posibil, așează-te și apleacă-te cât de mult în față poți, punând capul între genunchi și respiră încet și profund. Dacă nu există loc unde să te întinzi sau să stai, îngenunchează aplecă-te înainte ca și cum și-ai lega șireturile, până când amețeala trece.

Pot preveni amețelile în timpul sarcinii?

Pentru a împiedica amețeala în sarcină iată ce poți face:

 • Mergi încet. Nu te ridica prea repede când ești așezată sau întinsă, deoarece poate duce la scăderea tensiunii arteriale, declanșând amețeli.
 • Profită la maximum de mâncare. Asigură-te că ai o dietă sănătoasă și completă în timpul sarcinii , cu un amestec de proteine ​​și carbohidrați complecși (cum ar fi pâinea sau pastele din cereale integrale) la fiecare masă pentru a menține nivelurile stabile de zahăr din sânge.
 • Mănâncă des. Mănâncă puțin și des în timpul zilei pentru a preveni scăderile de zahăr din sânge și să ai mereu la îndemână gustări sănătoase pentru o creștere rapidă a zahărului din sânge. Opțiuni bune: o mini-cutie de stafide, un fruct sau niște biscuiți din grâu integral.
 • Nu uita de lichide. Asigură-te că bei suficient de multă apă , deoarece amețelile pot fi și ele un semn de deshidratare. Încearcă să consumi aproximativ 12 până la 13 pahare de lichide pe zi și mai multe dacă faci sport.
 • Îmbracă-te inteligent. Îmbracă-te în  straturi ușor de îndepărtat în cazul în care începi să te simțiți supraîncălzită și evită să porți haine strânse, eșarfe sau pălării.
 • Nu te culca pe spate. În al doilea și al treilea trimestru, cel mai bine este să eviți să dormi pe spate, deoarece uterul în creștere poate apăsa pe vena cavă (vena principală care transportă sângele înapoi la inimă din regiunea inferioară a corpului). Acest lucru poate interfera cu circulația optimă și poate provoca o senzație de amețeală.
 • Ieși zilnic la aer curat. Stând prea mult timp într-un spațiu interior închis și supraîncălzit (cum ar fi un autobuz, un birou sau un magazin înghesuit) poate declanșa amețeli în sarcină, așa că, te sfătuim să iei o gură de aer proaspăt 5 minute la fiecare oră. Acest truc combate amețeala în sarcină, dar și alte simptome neplăcute precum constipația și umflarea picioarelor.

Când se termină de obicei amețelile în timpul sarcinii?

Odată ce încep, amețelile pot dura adesea tot restul sarcinii. Dar ar trebui să dispară după ce copilul tău s-a născut.

Când ar trebui să sun la medic despre amețeli în timpul sarcinii?

Uneori, deficitul de fier (anemie) poate duce la leșin pe măsură ce celulele sanguine purtătoare de oxigen sunt epuizate. Așa că dacă ai amețeli frecvente și destul de puternice, vorbește cu medicul tău despre asta din timp.

Unele femei s-ar putea întreba dacă amețelile sunt un simptom al avortului spontan. Nu îți face griji: amețeala nu este un semn comun de avort spontan.

Alte mame ne-au întrebat despre dacă amețelile în sarcină ar putea fi un simptom al preeclampsiei. Dar nici acolo nu există niciun motiv de îngrijorare. Senzația de leșin nu este un semn comun al preeclampsiei, care se caracterizează prin apariția bruscă a hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii, în timp ce amețelile sunt adesea cauzate de problema opusă: tensiunea arterială scăzută.

Concluzia este că, dacă amețelile persistă chiar și după ce iei măsuri pentru a le trata și preveni, discută cu medicul tău la următoarea vizită.

Despre alte probleme de sănătate care pot să apară în sarcină, îți recomandăm să te documentezi din articolele următoare:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa