Durerile de cap în sarcină. De ce apar și când trebuie să ceri ajutor

Ramona Dinescu
durerile-de-cap-in-sarcina-totul-despre-mame

Durerile de cap în sarcină se pot amplifica sau se pot reduce semnificativ în cazul persoanelor care suferă frecvent de migrene.

Atenție, durerile de cap pot ascunde anumite afecțiuni grave, motiv pentru care este indicat să ceri sfatul medicului atunci când persistă.

În majoritatea cazurilor, faptul că te doare capul atunci când ești însărcinată nu constituie un motiv de îngrijorare.

Durerile de cap în sarcină și trimestrul în care apar

Dacă în primul trimestru durerile de cap pot fi cauzate de modificările hormonale și de creșterea volumului de sânge din circulație, în cel de-al doilea trimestru frecvența lor scade pe măsură ce organismul se obișnuiește cu noile condiții, iar în cel de-al treilea trimestru pot să se intensifice din cauza modificărilor de postură și a efortului generat de creșterea în greutate.

Există situații când unele gravide se plâng de dureri de cap de tip apăsare sau pulsatile ce apar la tâmple sau ceafă, care sunt legate mai ales de stres, oboseală, deshidratare sau foame. S-a observat și că la unele paciente, durerile de cap sunt asociate și cu renunțarea bruscă la consumul de cafea, motiv pentru care este bine să renunți treptat la consumul cafelei înainte de a-ți propune să ai un copil.

Durerile de cap în sarcină. Semne de alarmă

Va trebui să consulți medicul dacă ai pentru prima dată o durere de tip migrenă, o durere de cap cum nu ai mai avut niciodată înainte de a rămâne gravidă sau ai o durere foarte puternică ce te trezește din somn sau apare brusc.

De asemenea, cere sfatul medicului dacă te-ai lovit puternic la cap sau ai nasul înfundat, dacă ai dureri și în regiunea ochilor sau pe laturile nasului, deasupra dinților. Poate fi vorba despre sinuzită.

Dacă durerea este însoțită de febră, vomă, înțepenirea capului, starea de disconfort cauzată de lumină sau o erupție pe piele, există riscul să ai meningită.

În egală măsură, dacă durerea de cap apare în ultimele două trimestre de sarcină și este însoțită de tulburări de vedere, creștere bruscă sau prea mare în greutate, umflarea mâinilor, feței și/sau a picioarelor, greață, vărsături trebuie să-i ceri părerea medicului deoarece se poate să suferi de preeclampsie, o afecțiune complicată ce trebuie monitorizată cu foarte mare atenție.

Dacă aveai probleme legate de valorile tensiunii înainte de începerea sarcinii, este bine să ai un aparat cu care să ţi-o măsori de câte ori te doare capul și este indicat să te consulți cu medicul mai ales dacă iei deja o medicație pentru această problemă.

Cum pot fi tratate durerile de cap

Trebuie să ceri sfatul medicului, dar de obicei se recomandă paracetamol. (Atenție, nu paracetamol sinus.) Mai poți folosi comprese cu apă caldă dacă ai o durere în partea frontală. Dacă durerile sunt de tip pulsatil, compresele pot fi reci la ceafă sau tâmple. Poți înlocui compresele cu aplicarea prin masaj circular de balsam cu bitter. Nu uita că somnul poate fi un bun remediu!

Durerile de cap în sarcină. Sau poate te afli în cealaltă tabără?

Există situații când o femeie care suferea înainte de sarcină de migrene severe, mai ales pe o jumătate de cap, însoțite de greață și vărsături, constată scăderea frecvenței și intensității lor în timpul sarcinii. Ameliorarea se observă mai ales dacă migrenele apăreau în jurul perioadei menstruațiilor.

ATENȚIONARE

Specialiștii de la NHS, sistemul britanic de sănătate, insistă și recomandă gravidelor să sune medicul dacă prezintă următoarele simptome:

  • o durere de cap severă
  • probleme cu vederea (văd în ceață)
  • vomă
  • umflarea feței, mâinilor, picioarelor, încheieturilor

Oricare dintre aceste semne pot anunța instalarea preeclamsiei și trebuie verificate de specialist, pentru că este nevoie de monitorizare specială pentru a nu pune bebelușul în pericol.

Există și câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni instalarea durerilor de cap: 

  • bea multe lichide pentru a preveni deshidratrea
  • dormi suficient
  • odihnește-te și relaxează-te – încercând yoga pentru gravide, spre exemplu.

Despre alte probleme de sănătate care pot să apară în sarcină, îți recomandăm să te documentezi din articolele următoare:

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa